Skandalinga Panevėžio eksteisėjų Savickų bylos baigtis – V. Savickienė ir jos dukra išteisintos

Nuosprendis gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 24, 2013, 3:56 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 8:10 AM

Po nuosprendžio paskelbimo buvęs teisėjas dar negalėjo pasakyti, ar jį skųs. Jis tik pabrėžė, kad iš jam inkriminuotų kaltinimų pagrįstais pripažinta nedidelė salis.

„Nedidelė dalis kaltinimų beliko iš to, kiek buvo. Tikrai buvau įsitikinęs, kad išgirsiu išteisinamąjį nuosprendį“, - žurnalistams sakė R. Savickas.

Jis nuteistas už tai, kad 2008 metų lapkričio 17 dieną, būdamas teisėju, savo darbo kabinete paėmė iš Algio Kleivos 2 tūkst. litų kyšį už tai, jog nutartimi paskyrė jį vienos bendrovės bankroto administratoriumi, taip pat už piktnaudžiavimą tarnyba ir 64 litų vertės viskio butelio priėmimą, pranešė teismas.

A. Kleiva nuteistas už tai, kad piktnaudžiaudamas tarnyba papirko teisėją, taip pat už tai, jog iš savo administruojamų bendrovių lėšų nupirko medžioklės tikslams naudojamam automobiliui keturias padangas. Teismas atėmė iš A. Kleivos teisę dirbti bankroto administratoriumi trejus metus ir skyrė 20 tūkst. 800 litų baudą.

Šioje byloje buvęs Panevėžio teisėjas kaltintas ir tuo, kad piktnaudžiaudamas tarnyba A. Kleivą paskyrė bendrovės bankroto administratoriumi, tačiau Kauno apygardos teisėjų kolegija, nustatė, kad jis paskirtas teisėtai, todėl dėl šio kaltinimo R. Savicką išteisino.

Prokurorams teisme nepavyko įrodyti, kad R. Savickas už palankaus sprendimo priėmimą paėmė iš Irenos Kleivienės dar vieną viskio butelį ir tris dešras. Be to, nustatyta, kad minėtos dešros pagamintos iš eksteisėjo sumedžiotos žvėrienos.

Teismas nustatė, kad viskio butelį paėmė kitas tuometinis Panevėžio apygardos teismo teisėjas Arnoldas Šukaitis, šiam alkoholis esą ir buvo skirtas. Tačiau Seimas nedavė sutikimo patraukti A. Šukaičio baudžiamojon atsakomybėn, todėl jis nebuvo teisiamas.

Nesurinkta įrodymų ir dėl to, kad R. Savickas piktnaudžiavo tarnyba paprašęs A. Kleivos nupirkti keturias padangas, skirtas medžioklėje naudojamam automobiliui.

Dėl prašymo išduoti jų dukrai fiktyvų nedarbingumo pažymėjimą ir dėl galimo dokumento klastojimo, R. Savickas, jo žmona taip pat teisėja Vaiva Savickienė ir jų dukra Justė Savickaitė irgi išteisinti.

Buvę Panevėžio teisėjai R. Savickas ir V. Savickienė kaltinti, kad paprašė Panevėžio poliklinikos gydytojos D. N. išduoti jų dukrai fiktyvų nedarbingumo pažymėjimą, o jų dukra kaltinta dalyvavusi suklastojant nedarbingumo pažymėjimą bei jį panaudojusi.

Tačiau Kauno teismas konstatavo, kad byloje nėra surinkta įrodymų, jog Savickai būtų prašę gydytojos išduoti nedarbingumo pažymėjimą nesergančiai dukrai, taip pat nepaneigta, jog įvykio metu jų dukra tikrai sirgo, o nedarbingumo pažymėjimas išduotas tik pažeidžiant jo išdavimo taisykles, t. y. gydytojai jos neapžiūrėjus.

Nuosprendis gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

A. Šukaitis ir R. Savickas dėl šiurkščių teisėjų etikos pažeidimų ir interesų supainiojo užpernai spalį atleisti iš teisėjų pareigų.

Panevėžio apygardos administracinio teismo teisėją V. Savickienę prezidentė Dalia Grybauskaitė iš teisėjos pareigų kaip pažeminusią teisėjo vardą atleido 2010 metų lapkritį. Šį atleidimą V. Savickienė buvo apskundusi Vilniaus apygardos administraciniam teismui, bet šis nusprendė, kad atleidimas buvo pagrįstas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.