Prostitucijos verslo organizatoriai teisme pasijuto ligoniais

Penktadienį Panevėžio apygardos teismo didžiausia posėdžių salė buvo panaši į ligoninės priimamąjį. Beveik visi iš 11-kos teisiamųjų išklausyti nuosprendžio atėjo užsidengę veidus vienkartinėmis apsauginėmis kaukėmis. Tiesa, greičiausiai jie tokiu būdu saugojosi ne gripo, o žurnalistų objektyvų. O vienas kaltinamųjų – 40 metų Vidas Stakė, nuosprendžio laukęs suimtas, areštinėje turėtą laisvą laiką panaudojo piešdamas kažką panašaus į išsišiepusią Užgavėnių kaukę, kuria teisme dangstėsi savo veidą.

Išklausyti nuosprendžio teisiamieji rinkosi užsidangstę veidus apsauginėmis kaukėmis tarsi gripu sergantys ligoniai.<br>R. Stundžienė
Išklausyti nuosprendžio teisiamieji rinkosi užsidangstę veidus apsauginėmis kaukėmis tarsi gripu sergantys ligoniai.<br>R. Stundžienė
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Feb 1, 2013, 2:23 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 7:12 PM

Aštuoni panevėžiečiai vyrai ir trys moterys (iš Panevėžio, Gargždų ir Biržų rajono) - į teisiamųjų suolą sėdo už prekybą žmonėmis, vaiko pardavimą, įtraukimo į prostituciją, pelnymosi iš kito asmens prostitucijos. Kai kurie jų taip pat buvo kaltinami išžaginimu ar pasikėsinimu tai padaryti, seksualiniu prievartavimu, neteisėtu disponavimu nešaunamuoju ginklu, poveikiu nukentėjusiajam. Jauniausiai jų aukai buvo vos 16 metų. 

Rinkosi pažeidžiamiausias

Šioje didžiulės apimties baudžiamojoje byloje nukentėjusiomis buvo pripažintos kelios moterys ir merginos. Vienos jų 2007-2008 metais buvo apgaule išvežtos dirbti į užsienį prostitutėmis, kitas bandyta užverbuoti į prostitucijos „verslą“.

Pasak pareigūnų, į prostitutes buvo verbuojamos pažeidžiamiausios merginos ir moterys – skurdžiai gyvenančios kaimų gyventojos, kai kurios – turinčios vaikų ir sunkiai galinčios pragyventi (pavyzdžiui, kai kurių namuose už skolas net buvo atjungta elektra).

Klausėsi pokalbių su namiškiais

Bene skaudžiausia jauniausios šios organizuotos grupės aukos istorija. Pasvalio rajono gyventojai buvo vos 16-ka, kai ji tapo prekeivių žmonėmis taikiniu. Patikli nepilnametė susidomėjo galimybe dirbti Ispanijoje „prie mandarinų“.

Tačiau kaltinamieji, sutvarkę jai kelionės dokumentus, iš tiesų nuvežė ją į Vokietiją. Atvežę į jiems priklausiusį viešnamį Vokietijoje, paaiškino, kad iš tiesų reikės dirbti prostitute. Iš paauglės buvo atimti asmens dokumentai ir duota tapatybės kortelė su jos nuotrauka, tačiau svetima pavarde.

Paauglė 10 mėnesių laikyta nelaisvėje ir versta dirbti prostitute. Nukentėjusioji buvo ne kartą išžaginta ir pačių kaltinamųjų, kurie viešnamyje pasikeisdami dirbo apsauginiais.

Viešnamio šeimininkai paauglei leisdavo vieną kartą per mėnesį paskambinti į namus, tačiau kontroliuodavo jos pokalbius, mergina turėjo sakyti, kad yra Ispanijoje ir kad jai gerai sekasi. Nepilnametės nuotraukos buvo įdėtos kaltinamiesiems priklausiusiame internetiniame puslapyje, kuriame buvo reklamuojamas viešnamis ir jame dirbusios merginos.

Pasvalietė ryžosi bėgti iš viešnamio, kai išgirdo pokalbį, kad ją ruošiasi parduoti. Mergina, sulaukusi progos, kai apsaugininko nebuvo kambaryje, išdaužė langą ir spruko. Išvykti iš Vokietijos jai padėjo vienas jos buvęs klientas.

Išvežė antrąkart

Tačiau praėjus kelioms dienoms po to, kai paauglė grįžo į Lietuvą, į jos namus atvažiavo kai kurie iš dabar teisiamų asmenų. Jie grasino nužudyti merginą ir susidoroti su jos šeima, jeigu ji nesutiks važiuoti su jais ir toliau dirbti prostitute.

Prigąsdinta nukentėjusioji buvo įsodinta į autobusiuką ir nugabenta į Jungtinę Karalystę. Anglijos viešnamyje ji buvo saugoma, kad nepabėgtų. Kai mergina atsisakė aptarnauti klientus, lietuviai apsaugininkai ją sumušė.

Po savaitės, Anglijos policijos operacijos metu, į viešnamį atvykus pareigūnams, nepilnametė pasakė, kad čia atvežta ir laikoma ne savo noru ir buvo išvaduota iš sekso vergijos.

Organizavo prostitucijos verslą

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, kaltinamieji veikė kaip bendrininkų grupė, kiekvienas atliko tam tikrus vaidmenis.

Lietuviai, organizavę prostitucijos verslą, Jungtinės Karalystės Barclays banke, buvo atidarę sąskaitą svetimu vardu, ir išduotomis banko kortelėmis apmokėdavo išlaidas, susijusias su prostitucijos verslu – keliones lėktuvu moterims, vykstančioms dirbti prostitutėmis, ir dalyvaujantiems prostitucijos versle savo bendrams. Iš tos sąskaitos buvo apmokama ir laikraščiams už viešnamio reklamą.

Pasak pareigūnų, ne visos moterys ir merginos šios grupės viešnamiuose dirbo prieš savo valią. Dalis jų žinojo, kad vyksta dirbti prostitutėmis ir sutiko taip pelnytis duoną. Kai kurios iš teisiamų moterų ne tik pačios vertėsi prostitucija, bet ir prižiūrėdavo kitas viešnamių darbininkes.

Išteisino tik vieną

Panevėžio apygardos teismas griežčiausias bausmes skyrė 5 panevėžiečiams: 38 metų Romualdą Mažylį nuteisė 12 metų laisvės atėmimo bausme, ją atliekant pataisos namuose, 40 metų Vidas Stakė už grotų praleis 10 metų, 42 metų Valdas Kemeklis nuteistas 11 metų laisvės atėmimo, 43 metų Tomas Merkelis nuteistas 11 metų laisvės atėmimo, 39 metų Darius Mickevičius – 8 metų laisvės atėmimo bausmėmis.

R. Mažyliui, V. Stakei ir V. Kemekliui, nuosprendžio laukusiems už grotų, teismas kardomosios priemonės suėmimo nepanaikino. Kartu su jais į areštinę buvo išvežti ir teismo salėje suimti T. Merkelis bei D. Mickevičius.

Teismas lengvesnes veikas padariusiems teisiamiesiems skyrė švelnesnes bausmes: 38 metų Darius Lapinskas nubaustas 3 metų laisvės atėmimo bausme, jo bendraamžiai Ramūnas Vaišvila ir Vaidas Levickas – laisvę prarado 5 metams.

Gargždų gyventoja 32 metų Aušra Mašniova teismo sprendimu 5 metus praleis pataisos namuose. Panevėžietei, 31 metų Jurgitai Naujalienei skirta 3 metų 1 mėn. laisvės atėmimo bausmė, tačiau jos vykdymas atidėtas 2 metams. O 32 metų Biržų rajono gyventoja Janina K. išteisinta.

Nuteisti dėl paauglės įtraukimo į prostituciją ir jos seksualinio išnaudojimo asmenys turės jai solidariai atlyginti neturtinę žalą – 50 tūkst. litų.

Teismas taip pat priėmė atskirą nutartį dėl dviejų Vokietijos viešnamyje dirbančių lietuvių – Vitos M. ir Lailos Č. duotų galimai melagingų parodymų. Abi šios sekso darbininkės apklausose tvirtino, kad byloje nukentėjusiąja pripažinta šešiolikmetė Pasvalio rajono gyventoja, kartu su jomis, viešnamyje dirbo savo valia, niekieno neverčiama. Prokurorai turės nuspręsti, ar šios dvi lietuvės neturėtų būti patrauktos baudžiamojon atsakomybėn už melagingų parodymų davimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.