Kriminalinė Kauno istorija (II): E. Daktaras ir Agurkinių suklestėjimas

Kaunas visada garsėjo savitomis kriminalinio pasaulio tradicijomis. Viena jų nutrūko, kai kaukėti teisėsaugos pareigūnai ant žemės suguldė Agurkinių gaujos vadeivas. Dabar šios gaujos vardas, kaip ir daugelis kitų, liko tik kriminalinio pasaulio metraščiuose. Portalas lrytas.lt siūlo prisiminti Kauno kriminalinę istoriją.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Feb 4, 2013, 12:41 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 3:40 PM

Pirmojoje straipsnio dalyje rašėme apie tai, kaip prasidėjo organizuotas nusikalstamumas Kaune. Apie tai, kokios gaujos valdė Kauną ir kokiomis aplinkybėmis jos kopė į viršūnę. Šioje straipsnio dalyje - pasakojimas apie Gyvatinių gaują, jų ryšius su Daktarų grupuote. O taip pat apie Agurkinių susikūrimą ir nuopuolį.

Gyvatinių iškilimas

Dar vienas perspektyviu laikytas Kauno nusikalstamo pasaulio šulas, kurį mažai kas pamena – praėjusiais metais Ispanijoje miręs Remigijus Toločka-Remyga (gimęs 1972 metais), vadovavęs Gyvatinių gaujai.

Tai vienas jaunosios kartos nusikaltėlių, atradusių „aukso gyslą“ – milžiniškus pelnus duodančią prekybą narkotikais.

Jonavoje gimęs R. Toločka nusikaltėlio karjerą Kaune pradėjo chuliganiškais išpuoliais ir smulkiomis vagystėmis.

Apie 1997 metais jis subūrė bendraminčius ir tapo Gyvatinių gaujos lyderiu. Grupuotė, kuriai priklausė ir buvęs milicininkas, vertėsi automobilių vagystėmis, prekiavo jų dalimis. Prasidėjus masiniam tautiečių emigravimui į Ispaniją, tuo suskubo pasinaudoti ir Gyvatiniai.

Į šią šalį kartu su parankiniais nukakęs Remyga tuoj pat ėmėsi darbo - reketavo statybose ir plantacijose dirbančius tautiečius. Manoma, kad Ispanijoje gaujos nariai susipažino su vietos nusikaltėliais, iš jų pradėjo pirkti kokainą ir vežti į Lietuvą.

Aptikę aukso gyslą Gyvatiniai Ispanijoje įkūrė įmonę, kuri prekiavo vaisiais ir sultimis. Neabejojama, kad kartu su vaisiais į Lietuvą keliavo ir kokainas. Dalis kvaišalų likdavo mūsų šalyje „vietos naudojimui“, kita dalis keliaudavo į Maskvą.

Šį kokaino tranzito kanalą kuravo buvęs sovietų armijos majoras-Starovieras. Kvaišalus jis veždavo į Brianską, kur pažinojo ryšių Maskvoje turinčius vietos nusikaltėlius. Iš Briansko kokainas buvo gabenamas į Rusijos sostinę, kur jį buvo pamėgę vadinamieji naujieji rusai. Apie 2001 metais Starovieras paėmė iš kauniečių apie 100 tūkstančių JAV dolerių vertės kokaino krovinį ir dingo be žinios.

Jo likimas neaiškus iki šiol.

Ėmėsi narkotikų gamybos

Nors kvaišalų tranzito organizavimas Gyvatiniams davė didžiulį pelną, gauja savarankiškai narkotikų dar negamino. Lemiamas lūžis įvyko su narkotikų siunta Skandinavijoje įkliuvus dviem žinomiems kauniečiams - Džierkai ir Valdeliui, kurie ilgam pateko už grotų. Jų suburtas narkotikų prekyba ir gamyba vertęsis kartelis ėmė byrėti.

Pasak vieno ONTV komisaro, tuomet Remyga į savo pusę ėmė vilioti du irstančio susivienijimo narius - Albiną Gudiną, kuriam buvo iškelta baudžiamoji byla dėl dviejų Kroatijos piliečių pagrobimo, ir Gintautą Masiulionį-Maskė. Anot ONTT pareigūnų, tai buvo lemtingas etapas, atvėręs Gyvatiniams naujas nusikalstamos veiklos perspektyvas.

Įsilieję į gaują Maskė su A. Gudinu Remygai perdavė kvaišalų gamybos technologijas, juos gaminti apmokytus žmones bei narkotikų realizavimo rinką – tereikėjo visą šį mechanizmą suderinti.

Įsitraukė į Daktarų šeimą

Iš kalėjimo į laisvę sugrįžęs H. Daktaras, sužinojęs apie Kaune veikiančią narkotikų gamyba ir prekyba užsiimančią Gyvatinių grupuotę, suvokė, kad šioje rinkoje cirkuliuoja didžiulės pinigų sumos. Tačiau jis pats iš šio „verslo“ negavo jokio pelno.

Henytės įtaką Kauno bei Lietuvos kriminaliniame pasaulyje puikiai suvokė ir Gyvatinių lyderis Remyga, kuris ėmė ieškoti kontaktų su senaisiais Daktarais, mezgė draugystę su H. Daktaro sūnumi Enriku.

Anot ONTV pareigūnų, Remygos santykiai su E. Daktaru turėjo dvejopą prasmę: Gyvatinių lyderis įgijo svarų kozirį – Henytės sūnų, kuris galėjo praversti sprendžiant galimus nesutarimus su H. Daktaru, o svarbiausia – E. Daktaras tapo jungiamąja grandimi tarp senosios ir jaunosios Kauno šešėlinio pasaulio kartų.

Ilgainiui Gyvatinių lyderis Remyga tapo visaverčiu Daktarų šeimos nariu, įgijo sprendžiamojo balso teisę. Portalo lrytas.lt šaltinių teigimu, E. Daktaras buvo priimtas į Gyvatinių gretas, tačiau visaverčiu nariu tapti nespėjo.

H. Daktaro sūnus ėmėsi statybų verslo

E. Daktaras ir dar keli jo draugai buvo sulaikyti 2003-ųjų balandžio mėnesį. Operacija atlikta Lietuvos teisėsaugininkams bendradarbiaujant su JAV specialiųjų tarnybų agentais.

Nustatyta, kad kauniečiai į JAV greituoju paštu siuntė padirbtus dolerius bei narkotikus – ekstazio tabletes. Vaikinai kvaišalus ir netikrus pinigus slėpė senuose batuose, vaflių pyrage, nuotraukų albume. Nors nebuvo išsiaiškinta iš kur kaltę kategoriškai neigęs E. Daktaras gavo ekstazio tablečių, įtariama, kad tai buvo Gyvatinių gaujos kontroliuojamų pogrindinių laboratorijų produkcija.

Dėl psichotropinių medžiagų kontrabandos ir netikrų pinigų platinimo jaunesnysis Daktaras nuteistas kalėti 6 metams metus, be to, jis pripažintas nusikaltimų organizatoriumi.

Anksčiau laiko į laisvę išėjęs E. Daktaras šiuo metu, regis, yra nutraukęs ryšius su nusikalstamu pasauliu ir ėmęsis statybų verslo. Jo vadovaujama įmonė Užliedžių kaime yra pastačiusi ne vieną kotedžų kvartalą. Dėl prieinamų kainų kauniečiai giria E. Daktaro įmonės pastatytus būstus.

Išplėtė veiklos ribas

Analizuodami organizuotų nusikalstamų gaujų veiklos tendencijas, Kauno kriminalistai konstatuoja, kad savo veiklą kauniečiai stengiasi perkelti į užsienį. Tam įtakos turi palankiai susiklosčiusi geopolitinė padėtis, atsivėrusios sienos, veiklos galimybių potencialas ir baimė įkliūti Kauno teisėsaugai.

Ne paslaptis, kad absoliuti dauguma nusikalstamo pasaulio veikėjų yra puikiai žinomi vietos kriminalistams. Tad vykdant nusikalstamą veiklą reikia nuolatos dairytis per petį, sekti ar netoliese nestovi kriminalistų automobilis su viduje sėdinčiais operatyvininkais.

Pokyčiai Kauno šešėliniame pasaulyje įvyko tuomet, kai Kauno Kriminalinės policijos vadovu tapo Darius Žukauskas – didelę operatyvinio darbo patirtį turintis, Policijos departamente dirbęs ir rezonansinių nužudymų tyrimams vadovavęs pareigūnas.

Naujasis kriminalistų vadas pasirūpino, jog vietos nusikaltėliai neturėtų ramybės – Kaune prasidėjo šešėlinio pasaulio atstovų areštai, viena po kitos buvo keliamos bylos.

„Anksčiau į Lietuvą narkotikus gabenę ir po to juos į Skandinavijos šalis siuntę organizuotų gaujų atstovai ilgainiui savo verslą perkėlė į Ispaniją, kitas šalis. Bendradarbiaudami su vietos nusikaltėliais lietuviai pasirūpina dideliais kvaišalų kiekiais, kuriuos vėliau, „mulais“ arba eiliniais kurjeriais vadinami tautiečiai, gabena tiesiai į Skandinavijos šalis ir Rusiją. Lietuva šioje narkotikų tranzito grandinėje aplenkiama. Tiesiog nusikaltėliams savo veiklą organizuoti ir jai vadovauti parankiau tose šalyse, kur jų niekas gerai nepažįsta. Be to, vietos kriminalistams sunku sekti lietuvius, kurie bendrauja savo kalba“, - portalui lrytas.lt sakė vienas Kauno Kriminalinės policijos komisarų.

Agurkinių kelias į viršūnę

Prieš keletą savaičių buvo suduotas smūgis Agurkinių nusikalstamam susivienijimui, kurį Lietuvos policijos generalinis komisaras Saulius Skvernelis įvardijo didžiausia ir pavojingiausia nusikaltėlių grupuote mūsų šalyje. Sulaikyti Agurkinių lyderiai ir kiti su šia gauja susiję Kauno šešėlinio pasaulio atstovai.

Portalo lrytas.lt žiniomis, grupuotės lyderis Saulius Velečka-Agurkas savo kriminalinę karjerą pradėjo kaip eilinis, buvusio Žaliakalnio nusikalstamo pasaulio lyderio Kęstučio Liukaičio-Liukas, gaujos narys.

Ilgainiui jis, pagal įgytus turtus ir įtaką, praaugo ne tik patį Liuką, bet ir Kauno nusikalstamo pasaulio mohikanus – įžymiąją Daktarų gaują.

Kalbama, kad Agurkas suklestėjo organizuodamas užsienyje vogtų prekių įvežimą ir jų realizaciją Lietuvoje. Būtent šioje srityje sužibėjo S. Velečkos kaip puikaus organizatoriaus ir vadybininko talentas.

Kartu su artimiausiu bendražygiu, antradienį taip pat sulaikytu Norbertu Tučkumi, Agurkas plėtė savo gaują. Kriminalistų duomenimis, Agurkiniai kuravo beveik visas, didelį pelną duodančias nusikalstamos veiklos sritis – prabangių automobilių grobimą ir jų pardavimą, prostituciją, kontrabandą ir narkotikų gamybą. Manoma, kad gerai organizuotą grupuotę sudaro kelios skirtingais nusikaltimais besiverčiančios gaujos.

Neoficialiais duomenimis, Agurkiniai Lietuvoje buvo įsteigę kelias pogrindines amfetamino bei metamfetamino gamybos laboratorijas, kuriose pagaminta produkcija buvo tiekiama Skandinavijos šalių ir Rusijos rinkoms. Kalbama, kad praėjusią savaitę buvo sulaikyta 12 kilogramų amfetamino siunta, kurios vertė daugiau nei vienas milijonas litų. Manoma, jog kvaišalai pagaminti Lietuvoje veikiančioje pogrindinėje laboratorijoje.

Milžinišką turtą sukaupę grupuotės lyderiai viešumoje pasirodydavo lydimi koviniais ginklais ginkluotų privačių apsaugininkų, važinėjo šarvuotais automobiliais. Saugotis juos vertė nuolat tvyrojusi įtampa, grėsmė, jog bet kurią akimirką gali kėsintis mirtini priešai – Giedriaus Janonio-Kamuolio vadovaujami Kamuoliniai.

Agurkinių grupuotė naudojosi moderniausiomis konspiracijos priemonėmis, puikiai išmanė policijos darbo metodus bei techninių galimybių ribas. Todėl ryšys buvo palaikomas naudojant visas įmanomas slaptumo priemones, netgi anoniminius virtualius tinklus. Neabejoju, kad juos konsultavo šios srities profesionalai“, - portalo lrytas.lt žurnalistui sakė vienas Kauno operatyvininkų.

Agurko ryšiai su Kedžių gimine

Anot Kauno pedofilijos bylos liudininko Mindaugo Žalimo, praėjusią savaitę sulaikytas S. Velečka-Agurkas galimai buvo įtrauktas į Drąsiaus Kedžio aukų sąrašą.

Abu šiuos veikėjus, S. Velečką ir D. Kedį, suvedė jo pusbrolis – šešėliniame pasaulyje gerai žinomas Vismantas Markauskas-Visma. Kalbama, jog D. Kedys į užsienyje vogtų automobilių gabenimo verslą įtraukė ir tuometės sugyventinės Laimutės Stankūnaitės sesers Violetos Naruševičienės vyrą Deividą Naruševičių. Vairuoti vogtas mašinas jam sunkiai sekėsi, kaunietis daugybę kartų buvo sulaikytas policijos pareigūnų.

Konfliktas tarp D. Kedžio ir S. Velečkos kilo dėl to, jog garsusis Garliavos gyventojas ėmėsi savarankiškos veiklos, už borto palikdamas Agurkinius. Vienoje Klaipėdos degalinių D. Kedys nemenkai aptalžė Agurką. Muštynes stebėję jo apsaugininkai nesikišo, nes esą jiems nevalia veltis į „bachūrų“ santykius. Gali būti, kad po šio incidento Kauno šešėlinio pasaulio lyderis S. Velečka įjungė D. Kedžiui „skaitiklį“, liepė sumokėti milžiniško dydžio baudą.

Jungiamąja grandimi tarp Kedžių giminės ir Agurkinių vadinamo V. Markausko veikla jau ne vienerius metus domina automobilių vagystes tiriantį Kauno kriminalinės policijos padalinį.

Visma nėra automobilių vagis, jis greičiau „verslininkas“. Šis žmogus labai atsargus, net prie vogtos mašinos bijo prieiti, baiminasi, jog bus sulaikytas policijos, todėl siunčia ką nors kitą“, - portalui lrytas.lt sakė vienas Kauno policijos operatyvininkų.

Su šešėliniu pasauliu siejamas ne tik D. Kedžio pusbrolis V. Markauskas, bet ir jo sesuo, aktyviai Garliavos įvykiuose dalyvavusi, Auksė Ibenskienė. Ši moteris anksčiau artimai draugavo su 1997 metų rudenį nužudytu šešėlinio pasaulio veikėju, buvusiu boksininku Gintautu Bakanausku-Bakanu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.