Pelningu uogavimu suviliotus lietuvius Suomijoje pasitikdavo tik uodai

Bedarbiai, susigundę 63 metų mediko Vidmanto Laukaičio ir 47 metų architekto Vyganto Petravičiaus pažadais įdarbinti užsienyje, likdavo ir be darbo, ir be pinigų. Sukčiai išgirdo teismo nuosprendį.

V. Laukaitis į teismo posėdžius buvo vežiojamas iš kalinimo įstaigos.
V. Laukaitis į teismo posėdžius buvo vežiojamas iš kalinimo įstaigos.
Daugiau nuotraukų (1)

Erika Baronaitė („Lietuvos rytas")

Feb 4, 2013, 9:09 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 4:14 PM

Tauragės rajono apylinkės teisme į kaltinamųjų suolą sėdę V. Laukaitis ir V.Petravičius neprisipažino, kad siūlydami darbą užsienyje apgaudinėjo bedarbius.

Teisiamieji kaltino vienas kitą. Įmonės „EW Gates” direktorius V. Laukaitis teigė, kad pinigus pasisavino jo pavaduotojas ryšiams su užsieniu V. Petravičius. O šis aiškino, jog už įdarbinimą surinktus pinigus atiduodavo įmonės direktoriui.

Apgavo 40 žmonių

V. Laukaitis, V.Petravičius ir Aurelijus Gagaitis ikiteisminio tyrimo metu buvo kaltinami apgaule pasisavinę didelės vertės turto.

A. Gagaičio atžvilgiu baudžiamoji byla išskirta į atskirą bylą.

Teismas nustatė, kad V. Petravičius apgaule įgijo trijų žmonių pinigus – 15 800 litų. Už sukčiavimą jam paskirta 6500 litų bauda.

Teismas konstatavo, jog V.Petravičius vykdė „EW Gates” direktoriaus V. Laukaičio nurodymus ir jam atiduodavo pinigus.

Už sukčiavimą, įgyjant didelės vertės turtą, neteisėtą juridinio asmens veiklą, apgaulingos apskaitos tvarkymą nuteistam V. Laukaičiui subendrinus bausmes paskirta 5 metų ir 3 mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Nukentėjusiesiems V. Laukaitis turės atlyginti beveik 122 tūkstančių litų žalą.

Tokią pinigų sumą prarado keturiasdešimt apgaule patikėjusių lietuvių.

Pelnėsi iš patiklių žmonių

2006 metais įkurta „EW Gates” veiklą pradėjo 2009-ųjų balandį.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija nebuvo išdavusi licencijos šiai įmonei užsiimti įdarbinimo tarpininkavimo veikla.

To nežinodami nemažai patiklių žmonių susiviliojo įmonės „EW Gates” skelbimais internete, kuriuose buvo siūlomas skubus darbas Europos Sąjungos šalių statybose, šiltnamiuose, netgi cirkuose.

Esą darbuotojų laukia puikios gyvenimo sąlygos, nebrangus maistas ir geras uždarbis.

Iš panorusių užsienyje dirbti lietuvių pinigus Vilniuje rinko V. Petravičius ir V. Laukaitis, o kituose miestuose bedarbiai už įdarbinimą užsienyje mokėjo šios įmonės tarpininkams.

Pradingo lyg į vandenį

Pagal V. Petravičiaus nurodymą į užsienį nuvežti lietuviai pinigus už dokumentų tvarkymą ir buto nuomą turėjo perduoti A. Gagaičiui.

Varniuose (Telšių r.) gyvenantis 21 metų vyras pasakojo, kad nuvykęs į Amsterdamą (Olandija) A. Gagaičiui sumokėjo 1380 litų.

Atvykėlis nežinojo, kad šis vyras buvo įtariamas pasisavinęs vienos įmonės lėšas ir ieškomas policijos.

„Paėmęs pinigus jis mums daugiau nepasirodė. Kelias dienas su juo bendravome tik telefonu.

Netrukus jis su šeima dingo pasisavinęs mano ir kitų dirbti atvykusių tautiečių pinigus”, – pasakojo nukentėjusysis.

Jis teigė žinojęs, kad per ekonominę krizę sukčiai naudojasi žmonių patiklumu, bet jam labai reikėjo pinigų, todėl surizikavo.

Netekę vilties susigrąžinti už įdarbinimą sumokėtų pinigų lietuviai kreipėsi pagalbos į teisėsaugos institucijas.

Ikiteisminiai tyrimai dėl sukčiavimo buvo pradėti Vilniaus, Klaipėdos, Tauragės ir Šilalės policijos komisariatuose.

Bandė pasislėpti užsienyje

„Aš daug dirbu, ramiai miegu ir nieko nesu apgavęs”, – „Lietuvos rytui” aiškino V. Laukaitis, kai prieš kelerius metus buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Buvęs „EW Gates” direktorius dėl iš žmonių išviliotų pinigų kaltę vertė V. Petravičiui.

„Vygantas klientus turėjo įdarbinti statybų ir šiltnamių priežiūros srityje, o aš, kaip medikas, ėmiausi slaugos srities. Pasitikėjau bendradarbiu, nes žinojau, kad jis projektavo ne vieną žinomą pastatą mūsų šalyje, be to, aštuonerius metus dirbo Vokietijoje”, – pasakojo V.Laukaitis.

Kai paaiškėjo, kad į Olandiją nuvykę žmonės negavo darbo, V. Laukaitis kreipėsi į Vilniaus miesto 3-iąjį policijos komisariatą. Savo pareiškime jis nurodė, kad V.Petravičius surinko pinigus iš tarpininkų, jų nepervedė į įmonės sąskaitą ir dingo.

Kai įtarimai buvo pareikšti ne tik V. Petravičiui, bet ir V. Laukaičiui, pastarasis pasislėpė užsienyje.

V. Petravičius ikiteisminio tyrimo metu nesislapstė – dirbo Belgijos firmoje „Breco” darbų vadovu.

Nakvodavo ir mašinose

V. Laukaitis į teismo posėdžius buvo vežiojamas iš kalinimo įstaigos.

Pernai rugsėjį už panašius nusikaltimus Klaipėdos teismas V. Laukaičiui skyrė pusantrų metų nelaisvės, gruodžio mėnesį Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas jam skyrė pusketvirtų metų nelaisvės.

Vilniaus teismas konstatavo, jog nuo 2010-ųjų birželio iki rugpjūčio pradžios V. Laukaitis uogauti į Suomiją išsiuntė 29 žmones, kurių vietoj pažadėtos prabangos svečioje šalyje laukė tik uodai.

Atvykusiųjų dirbti niekas nepasitikdavo. Jiems tekdavo įsikurti palapinėse, automobiliuose, tuščiose mokyklose.

Žmonės skambindavo V. Laukaičiui, bet išgirsdavo tik pasiaiškinimą, esą jis negali susisiekti su verslo partneriais Suomijoje.

Vėliau paaiškėjo, kad V. Laukaitis veikė vienas ir puikiai žinojo, jog dirbti išvykusiems žmonėms svetimoje šalyje teks patiems ieškoti darbo ir nakvynės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.