Partizanus išdavusio J. P. Petronio pasigailėjo teismas

Vilniaus apygardos teismo nuosprendžiu nuteistas Vytautas Jonas Petronis kaltas dėl Lietuvos gyventojų genocido, tačiau dėl sunkių ir nepagydomų ligų vyras atleistas nuo laisvės atėmimo bausmės.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Feb 6, 2013, 3:16 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 11:42 AM

Tokį nuosprendį priėmė Lietuvos apeliacinis teismas. Ankstesniu nuosprendžiu vyrui buvo skirta laisvės apribojimo bausmė dvejiems metams ir įpareigojimas atsiprašyti nukentėjusiųjų.

Apeliacinis teismas trečiadienį paskelbtame nuosprendyje pripažino 1931 m. gimusio V. J. Petronio atsakomybę sunkinančia aplinkybe tai, kad jis nusikalstamą veiką padarė veikdamas bendrininkų grupėje, panaikino jam paskirtą lengvesnę nei numatyta sankcijoje bausmę, paskyrė 6 metų laisvės atėmimo bausmę, tačiau nuo paskirtos laisvės atėmimo bausmės atleido.

Teismas bylos nagrinėjimo metu paskyrė medicinos ekspertizę, kurios metu paaiškėjo, kad vyriškis serga nepagydomomis ligomis, kuriomis sergantys asmenys gali būti atleisti nuo laisvės atėmimo bausmės atlikimo. Vadovaudamasis šia ekspertų išvada bei atsižvelgęs į tai, kad V. J. Petronis yra neteistas, nebaustas administracinėmis nuobaudomis, prisipažino padaręs nusikalstamą veiką ir nuoširdžiai gailisi, senyvą amžių, ligų pobūdį, į tai, jog nuo nusikalstamos veikos padarymo praėjo daug laiko, per kurį vyras nepadarė naujų nusikalstamų veikų, konstatavo, kad yra objektyvus pagrindas atleisti jį nuo bausmės.

Senyvo amžiaus vyras buvo kaltinamas dėl Lietuvos partizanų fizinio sunaikinimo. Bylos duomenimis, jis pats priklausė partizanų antisovietinei organizacijai, buvo suimtas, sutiko bendradarbiauti su sovietų okupacinės valdžios represinėmis struktūromis, veikė kaip užverbuotas agentas ir vykdė nurodymus. 1952 m. kovo mėnesį jis organizavo partizanų susitikimą, kurio metu buvo nušauti keli partizanai, keli buvo suimti ir ištremti, vėliau dalyvavo dar vienoje operacijoje, po kurios buvo suimti ir ištremti dar keli partizanai.

Apeliaciniame skunde Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras prašė Vilniaus apygardos teismo 2011 m. gegužės 2 d. nuosprendį pakeisti, pripažinti V. J. Petronio atsakomybę sunkinančia aplinkybe tai, kad nusikalstamą veiką jis padarė veikdamas bendrininkų grupėje ir paskirti jam 10 metų laisvės atėmimo bausmę.

Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendis dar gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.