Apkvaitęs aferistas pavogtą dešrą aplaistė krauju

Mėgino nugvelbti dešrą

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Feb 8, 2013, 8:05 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 7:39 AM

Penktadienį į Klaipėdos apylinkės teismą atvestas anksčiau nekart teistas R. Morozovas nebuvo agresyviai nusiteikęs - aiškino gerbiąs teisėją, gyrė prokurorę, prašiusią jį izoliuoti keliams mėnesiams. Vyras nerūstavo ir ant pareigūnų: „Jie irgi dirba savo darbą“.

Įvertinusi pirminius įrodymus teisėja Stefanija Naščenkovienė patenkino prokurorės prašymą - trijų žmonių sužalojimu iš chuliganiškų paskatų ir vagyste įtariamą R.Morozovą leista suimti dviem mėnesiams.

Mėgino nugvelbti dešrą

Visiškai kitaip R. Morozovas atrodė ketvirtadienį, kai užsuko į Debreceno gatvėje esantį prekybos centrą „Grūstė“. Ten jis švaistėsi peiliu kaip išprotėjęs. Klaipėdietį vos ne vos suraitė ir paguldė ant grindų apsaugininkas ir jam į pagalbą atskubėję du vyriškiai - pirkėjai.

Tikriausiai R. Morozovas buvo alkanas arba norėjo pavogti kokią nors prekę, kad ją pardavęs kvaišalų platintojams galėtų susišvirkšti heroino. Stabtelėjęs ties rūkytų mėsos gaminių vitrina išbadėjęs narkomanas į užantį susigrūdo kelias dešras ir nuėjo prie kasos.

Apsaugininkai per vaizdo kameras matė, kaip R. Morozovas išėjo iš prekybos salės nesumokėjęs už prekes. Vienas jų mėgino sulaikyti vagį, bet šis pradėjo priešintis, klykti kaip skerdžiamas gyvulys. Du incidentą matę vyrai atskubėjo į pagalbą apsaugininkui.

Gynėsi mosikuodamas peiliu

Metęs dešras ir išsitraukęs peilį R. Morozovas pradėjo juo švaistytis. Per grumtynes vagišius sužalojo visus tris jį tramdžiusius vyrus. Bene labiausiai nukentėjo 50-metis A.T. - jam peiliu perkirsta kojos arterija. Nugabentas į ligoninę vyras gydomas reanimacijos skyriuje.

Kitam pirkėjui 38 metų V.B. irgi nepavyko išsisukti nuo smūgių - R. Morozovas peiliu jam pataikė į juosmenį. Tik parduotuvės apsaugininkas beveik nenukentėjo - ji buvo šiek apibrozdintas.

„Pamatęs pažįstamą žmogų nuskubėjau prie jo, pamiršęs kasoje sumokėti už dešrą. Tada jie mane užpuolė, pradėjo talžyti kumščiais, spardyti. Išsitraukęs peilį gyniausi, nes kitos išeities nebuvo - gelbėjau savo gyvybę. Verčiau sėdėti kalėjime gyvam, nei atsisveikinti su gyvenimu“, - teisme aiškino jau aštuonis kartus teistas R. Morozovas.

Jėgų suteikia heroinas

Vagišius neslėpė prieš incidentą susileidęs į veną heroino: „Kas čia tokio? Einšteinas, kiti garsūs žmonės, irgi nespjaudavo į narkotikus. Svarbu saikingai juos vartoti, tada įgauni jėgų. Esu jaunas, stiprus - po heroino dozės pažvalėjęs galiu sportuoti kelias valandas. Gal tą vakarą ir buvau pajutęs kažkokį jėgų antplūdį.“

Paklaustas, kodėl nugvelbė dešrą, R. Morozovas prisipažino, kad ir apetitas buvo pakilęs. Sulaikytasis tikino prieš ketverius mėnesius grįžęs iš Švedijos, kur dirbo statybose: „Ten normaliai moka, o čia nieko neuždirbsi, jauniems žmonėms sunku net butą išlaikyti.“

Anapus Baltijos uždirbtus pinigus R. Morozovas turbūt greitai išleido: „Kol žmogus yra jaunas, visko norisi - su draugais nueiti į alaus barą, pasilinksminti diskotekose. Taip ir išlekia tie pinigai.“

Įkliuvo apmulkinę senuką

Už vagystes, narkotikų laikymą ne kartą teistas R. Morozovas užsidirbdavo ir kitaip - su sėbrais apgaudinėdamas žmonės. Iš jų apgaule išviliota nemažai pinigų, apyvokos daiktų, net brangenybių.

Paskutinį kartą R. Morozovas buvo nutvertas su įkalčiais prie kavinės „Medinava“ 2008-ųjų rugpjūtį. Tąkart įkliuvo ir jo geras draugas - toks pat aferistas 33-metis klaipėdietis Romanas Solovjovas.

Pareigūnais apsimetinėję R. Morozovas ir R. Solovjovas tą dieną apgavo vieną Baltijos prospekte gyvenantį 75 metų pensininką - patikėjęs sukčių paistalais senukas R. Morozovui atidavė 3,5 tūkst. litų.

Po to sėbrai nuskubėjo į vieną landynę pirkti kvaišalų ir buvo sulaikyti. Dalį išviliotų pinigų pareigūnai aptiko jų kišenėse.

Sukčiai vaidino pareigūnus

Kai kurie nukentėjusieji, tarp kurių būta ir vaikų, R. Morozovą ir R. Solovjovą atpažino - apsilankę jų namuose sukčiai reikalaudavo pinigų už tarpininkavimą vaduojant pareigūnų neva sulaikytus jų giminaičius.

Telefoninių sukčių kaltę patvirtino atrasti iš butų išnešti daiktai, kuriuos jie stengdavosi realizuoti turgavietėse, lombarduose.

R. Morozovui ir R. Solovjovui buvo inkriminuota daugiau nei 10 nusikalstamų veikų. Kai kurie nukentėjusieji, iš bendrininkų sulaukdavę ir grasinimų, kaltino juos ne tik sukčiavimu, bet ir reketu.

Kiek anksčiau nuo R. Morozovo ir R. Solovjovo nukentėjo viena Karibų salose gyvenusi klaipėdietė. Sukčiai apgavę namuose paliktą jos 6 metų dukrą - išnešė pinigų, auksinių papuošalų už 30 tūkst. litų.

Aferistų auka - mažametė

Šešiametė pasakojo, jog į namus laidiniu telefonu paskambinęs kažkoks policininku prisistatęs vyras pranešė, esą mama padariusi avariją - sužalojo kitą moterį, todėl jos dabar laukia didelį nemalonumai.

Vyriškis pasakė, kad viskas baigsis gerai, jeigu mergaitė surinks pinigus, papuošalus ir atiduos juos netrukus ateisiančiam pareigūnui Bute pasirodžiusiam sukčiui mergaitė atidavė viską, ką rado.

Po kelių minučių tas pats dėdė grįžo dar kartą ir pasiėmė nešiojamą kompiuterį“, - pasakojo mergaitė.

R. Morozovas svetimame bute elgėsi apdairiai, stengėsi nieko neliesti. Ištiesęs delnus jis liepė mergaitei sudėti visus papuošalus, pinigus.

Mažametė R. Morozovą atpažino iš drabužių. Nemokėdama apibūdinti aferisto išvaizdos, mažametė sakė, kad namuose apsilankęs trumpai nusikirpęs dėdė buvo panašus į ežiuką.

Ištrūkę į laisvę siautėjo

Kitą dieną R. Morozovas ir R. Solovjovas apmulkino Kooperacijos gatvėje gyvenančią 71 metų moterį.

Į namus paskambinęs nepažįstamas vyras pakartojo tą pačią istoriją - esą anūkas padaręs avariją, sužalojęs žmogų ir nenori, kad apie tai sužinotų policija.

Pensininkė pasakojo įvykdžiusi nurodymus: po valandos nuėjo prie nurodyto namo Taikos prospekte ir kažkokiam vyrui atidavė 3000 litų.

Grįžusi moteris paskambino anūkui ir sužinojo, jog jis tą dieną net nebuvo sėdęs prie savo automobilio vairo.

R. Morozovas prieš 4 mėnesius buvo paleistas iš Marijampolės pataisos namų. Ten jis kalėjo su anksčiau 8 kartus teistu R. Solovjovu.

Už narkotikus 6 metams iš 6 mėnesiams nuteistas R .Solovjovas irgi buvo neseniai grįžęs iš kalėjimo. Ištrūkę į laisvę jie skambinėjo žmonėms, ieškojo aukų.

Imdavo išviliotus pinigus

R. Marozovui ir R. Solovjovui talkino jų sėbrai Marijampolės kalėjime. Kartu įkliuvusi klaipėdietė Karina Jarmolajeva prisipažino buvusi kurjere - gaujos nurodymu namuose imdavusi pinigus iš apgautų žmonių.

Kiek anksčiau buvo suimti ir įkalinti dar du „kojomis“ vadinami sukčių bendrininkai klaipėdiečiai Darius Rindeika ir Maksimas Panarinas.

R. Morozovas, paklaustas, ar šitaip užsidirba ir dabar, susigūžė: „Tik paimdavau pinigus, kuriuos išviliodavo kiti. Tai didelis skirtumas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.