Automobiliu į dukters namą įvažiavęs buvęs bankininkas užminė mįslių

Automato šūviais į automobilio langus pasikėsinimą į save prieš 18 metų suvaidinęs buvęs bankininkas Robertas Preikša neseniai vėl apstulbino policiją neįtikėtina istorija. Ar šįkart ji tikra?

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas („Lietuvos rytas")

Feb 8, 2013, 8:02 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 9:10 AM

Lenkijoje išsinuomoto automobilio stabdžiai sugedo privažiavus prie dukters sodybos, o po smūgio pelenais virto ir pats pastatas, ir automobilis.

Maža to, praėjus kelioms dienoms vagys nežinia kodėl išsivežė sudegusios mašinos variklį. Tokiais nemalonumais dabar skundžiasi skandalingai išgarsėjęs buvęs bankininkas 45 metų R. Preikša.

Ugniagesius ir policijos pareigūnus stebina toks neįtikėtinų sutapimų kupinas R. Preikšos pasakojimas, bet didžiausią smūgį, ko gero, patirs pastatą apdraudusi draudimo bendrovė „Compensa”.

Aiškėja, kad šis įvykis – ne vienintelė nesėkmė, pastaruoju metu ištikusi buvusį tuomečio Lietuvos taupomojo banko tarybos pirmininką, už finansinius nusikaltimus teistą R. Preikšą.

Jis policijai pranešė, kad pernai vasarą šioje sodyboje dukart apsilankę vagys išnešė turto, kurio vertė – maždaug 200 tūkst. litų. Turtas taip pat buvo apdraustas.

Kelionė nutrūko prie namo

Zizų kaime (Kauno r.) stovėjusią dailią sodybą ugnis prarijo šių metų sausio 24-osios vakarą.

Kelių šimtų tūkstančių litų vertės pastatas oficialiai priklauso R. Preikšos dukteriai.

Kaunietis tyrėjams papasakojo, jog privažiavus prie namo staiga sugedo Lenkijoje išsinuomoto automobilio „Fiat Panda” stabdžiai, tad nevaldoma mašina rėžėsi į pastatą.

Nuo smūgio „Fiat” esą užsiliepsnojo, o ugnis persimetė į medines pastato konstrukcijas. R. Preikša tikino spėjęs iššokti iš automobilio ir nenukentėjęs.

Mašina visiškai sudegė, o puošnią sodybą dabar primena tik akmenų ir betono konstrukcijos.

Kam prireikė variklio?

Tyrėjai labai nustebo, kad sugedo visai neseniai nuo konvejerio nuriedėjusio automobilio stabdžiai, mat automobilių nuomos bendrovės atidžiai rūpinasi transporto priemonių technine būkle.

Jiems buvo likę vilčių išsiaiškinti gedimo priežastis ištyrinėjus automobilio „Fiat Panda” likučius, kurie taip ir liko prie sodybos.

Tačiau praėjus maždaug savaitei po šio įvykio R. Preikša Kauno rajono policijos pareigūnams pranešė dar vieną pribloškiančią naujieną – pavogtas sudegusios mašinos variklis. Kieme liko tik apsvilęs kėbulas.

Sudegusio automobilio variklis naudoti visiškai netinkamas. Jį galima nebent parduoti metalo laužo supirktuvėje.

Tačiau kriminalistai įžvelgia ir kitą galimą variklio dingimo priežastį.

Jo tyrimai galėtų padėti specialistams įminti sugedusių stabdžių, jeigu jie tikrai sugedo, paslaptį. Kai neliko „Fiat” detalių, neįmanoma nustatyti gedimo.

Automobilis buvo draustas Lenkijoje, o namas – draudimo bendrovėje „Compensa”, kuri ir turėtų atlyginti nuostolius.

Nerado padegimo požymių

„Keista istorija”, – prisipažino Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Gaisrų tyrimo poskyrio viršininkas Arūnas Kilšauskas.

Iš pradžių tyrimą dėl įvykio pradėjo Kauno rajono kelių policijos pareigūnai, tačiau, be vairuotojo paaiškinimo, jokių naujų svarbių aplinkybių nustatyti nepavyko.

„Jokių tyčinių veiksmų dėl namo padegimo nenustatyta, todėl atsisakyta pradėti ikiteisminį tyrimą”, – aiškino A. Kilšauskas. Tokio prašymo nei ugniagesiams, nei policijai nepateikė ir draudimo bendrovė.

Ugniagesių žiniomis, anksčiau liepsnojo ir daugiau Kauno rajone esančių su R. Preikša sietinų pastatų.

Draudimo sutartis negaliojo

Pernai liepą ir rugpjūtį dukart buvo apvogta ta pati Zizų kaime stovėjusi sodyba. Nusikaltėliai į vidų įsibrovė išlaužę lauko duris.

R. Preikša iškart pranešė, kad dingo labai daug jo turto, ir kelis kartus tikslino nuostolių sumą. Naujausiais apskaičiavimais, patirta žala siekia 200 tūkst. litų.

Nusikaltėliai iš pastato išnešė brangių stalo įrankių ir indų, buities, sodybos priežiūros technikos. Kriminalistai ir tąkart stebėjosi, kad negyvenamoje sodyboje žmonės laiko tiek daug turto.

Jis buvo apdraustas, tačiau tąkart R. Preikša draudimo išmokos negavo, nes sutartis dėl tam tikrų formalumų nebuvo įsigaliojusi.

Kūrė svaiginamus planus

Prieš dešimtmetį R. Preikša buvo išrinktas bendrovės Klaipėdos aerouosto valdybos pirmininku ir dėstė neįtikėtinus aviacijos verslo planus, piešė naujo klestinčio Lietuvos oro uosto uostamiestyje paveikslą.

Kaunietis tikino, kad investavus 300 mln. litų vėliau būtų galima uždirbti maždaug 20 mln. eurų kasmet. Tik mėgėjiškai aviacijai skirto oro uosto šeimininkai kalbėjo apie planus konkuruoti su Kauno oro uostu ir siekius privatizuoti Palangos oro uostą.

Visi šie projektai žlugo, o Klaipėdos aerouostas bankrutavo ir paliko gausybę skolų.

R.Preikšai būnant šios bendrovės valdybos pirmininku taip pat nutiko keistas įvykis – iš oro uosto sandėlių dingo 3 mln. litų vertės poliesterio, kuris buvo apdraustas bendrovėje „ERGO Lietuva”.

Beveik tuo pat metu R. Preikša skelbėsi galįs konsultuoti verslininkus, norinčius įsteigti bendrovę ar net banką bet kurioje JAV valstijoje.

„Nenoriu su jumis kalbėti”, – „Lietuvos ryto” žurnalistui pareiškė R. Preikša ir nesutiko pasidalinti įžvalgomis apie jį persekiojančias nelaimes.

Vaidino ginkluotus išpuolius prieš save

* R. Preikša išgarsėjo prieš du dešimtmečius, kai tapo tuomečio Taupomojo banko tarybos pirmininku.

* 1994-aisiais jis mokesčių inspekcijoje deklaravo turįs turto, kurio vertė – nuo 500 mln. iki 10 mlrd. litų.

* Verslininkas viešai pasakojo pradinį kapitalą susikrovęs gamindamas patobulintus kompasus, kuriuos varžybose naudojo orientacininkai.

* R. Preikša aiškino, kad vėliau turimą turtą kelis kartus padidino konsultuodamas įvairias užsienio bendroves.

* Atlyginimą jis esą gaudavo brangakmeniais, kurie būdavo įteikiami laivuose neutraliuose vandenyse.

* 1994-ųjų pabaigoje kaunietis buvo sulaikytas ir apkaltintas neteisėtai iš banko paėmęs 3,9 ir 4,5 mln. litų paskolas.

* Kaunietis kaltino šalies valdžią dėl bandymų su juo susidoroti ir tikino, neva jam iškeltos bylos yra politinės.

* Bet paaiškėjo, kad R. Preikša suvaidino pasikėsinimą į save.

* 1994 metų gruodžio 3 dieną jis garaže neteisėtai įsigytu automatu „Kalašnikov” peršovė savo automobilio BMW priekinį stiklą. Kitą dieną jis tuo automobiliu su savo apsaugininku ir šeima nuvažiavo į Šakių rajoną ir pats, neva gindamasis, per langą šešis kartus šovė iš pistoleto. Po to bankininkas pranešė apie pasikėsinimą į jo gyvybę.

* Po kiek laiko R.Preikša bandė dar kartą inscenizuoti pasikėsinimą – apsaugos darbuotojui liepė iš pistoleto šauti į kairį žastą. Kai apsaugininkas pasipriešino, R. Preikša pagrasino jį nužudyti.

* Vėliau apsaugos darbuotojas teisme paliudijo padėjęs R. Preikšai, nes bijojo dėl savo gyvybės.

* R. Preikša buvo nuteistas už sukčiavimą stambiu mastu ir melagingą pranešimą apie nusikaltimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.