Prokuroras E. Kusaitę siūlo įkalinti 10 metų

Terorizmu kaltinamą Eglę Kusaitę siūloma įkalinti 10 metų. Tokią minimalią bausmę klaipėdietei penktadienį pasiūlė Vilniaus apygardos teisme baigiamąją kalbą sakęs prokuroras.

Palaikyti terorizmu kaltinamos E. Kusaitės atvyko jos šalininkai.<br>R. Danisevičius
Palaikyti terorizmu kaltinamos E. Kusaitės atvyko jos šalininkai.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Feb 8, 2013, 6:20 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 7:47 AM

E. Kusaitės veiksmus prokuroras įvertino kaip tyčinius, E. Kusaitė veikė organizuotos grupės veikloje, akivaizdžiai siekė susisprogdinti strateginiame objekte - Rusijos karinėje bazėje, atliko visus nuo jo valios priklausančius veiksmus. Duomenų, kad E. Kusaitė būtų nepakaltinama, prokuroras neįžvelgė.

Kaltinama terorizmo organizavimu

E. Kusaitė kaltinama tuo, kad kūrė organizuotą grupę teroro aktui vykdyti, dalyvavo organizuotos grupės teroro aktui vykdyti veikloje ir rengėsi įvykdyti teroro aktą susisprogdindama strateginės reikšmės objekte, taip sukeldama pavojų daugelio žmonių gyvybėms ir sveikatai bei siekdama, kad dėl to atsirastų sunkių padarinių - per sprogdinimą būtų nužudyta kiek galima daugiau žmonių ir šiais veiksmais būtų įbauginti žmonės.

Palaikyti terorizmu kaltinamos E. Kusaitės atvyko jos šalininkai, tarp kurių – prieš teisėsaugą radikaliai nusiteikę Seimo nariai Rytas Kupčinskas, Naglis Puteikis, Aurelija Stancikienė, disidentė Nijolė Sadūnaitė. Atvyko ir visuomenininkas Darius Kuolys, teigęs, jog jam kelia abejonių Vlastybės saugumo departamento (VSD) tyrimo metodai.

Galvojo susisprogdinti Rusijos dūmoje

Prokuroras Mindaugas Dūda savo baigiamąją kalbą pradėjo nuo istorinio ekskurso, pasakodamas, kaip atsirado moterys šachidės, minėjo labiausiai pagarsėjusius musulmonių fanatikių teroro aktus Palestinoje ir Čečėnijoje.

Prokuroras tvirtino, kad elektroninėmis priemonėmis užfiksuota, kaip E. Kusaitė džiaugėsi susisprogdinusių moterų drąsa, apie tai ji atvirai rašė elektroniniu paštu, SMS žinutėmis.

Įtariama, kad E. Kusaitė organizavo teroro grupę, keršydama už čečėnus ieškojo bendrininkų susisprogdinti, atsisiuntė literatūros apie sprogdinimo techniką. Rengėsi teroristiniam aktui.

Nusprendusi tapti šachide, E. Kusaitė ketino susisprogdinti Rusijos dūmoje, bet apsigalvojo, nes pasikeitė Rusijos prezidentas - juo tapo Dmitrijus Medvedevas, o dėl Čečėnijos tragedijos E. Kusaitė kaltino Vladimirą Putiną.

Vienu metu E. Kusaitė svarstė mintį susisprogdinti Klaipėdos "Akropolyje", kai prekybos centre bus daug žmonių.

E. Kusaitė 2009 m. spalio 24 d. turėjo atvykti į Maskvą, prisidėti prie teroristų grupuotės „Emirat Kavkaz“, bet ją sulaikė VSD pareigūnai.

„Kas laukė E. Kusaitės – svetingos vaišės ar šachidės diržas?“ - penktadienį teisme vaizdingai kalbėjo prokuroras M. Dūda.

Prokuroras sakė, kad E. Kusaitė įkalbinėjo prisidėti prie kovos su rusų kariškiais dar dvi merginas, Neringą K. ir Laurą G., , bet slėpė, jog reikės susisprogdinti. Ji užmezgė ryšius su Maskvoje gyvenančiais čečėnų teroristais Apti Magmadovu ir jo seserimi. Būtent Magmadovai E. Kusaitei atsiuntė 500 JAV dolerių, už kuriuos ji pirko Rusijos vizą, išsiėmė pasą. E. Kusaitė Rusijoje turėjo būti ištekinta už musulmono kovotojo, po to imtis teroro akto – susisprogdinti karinėje bazėje ar kitoje vietoje, kur būtų gausu rusų kariškių. Susižavėjo islamu ir teroru

Prokuroro M. Dūdos teigimu, E. Kusaitė dar 2004 metais, būdama 14-kos, susižavėjo ekstremistine islamo atšaka vahabizmu, priėmė islamą. Jos neapykanta rusams suvešėjo, kai Čečėnijoje žuvo jos draugas, čečėnų kovotojas. Prokuroro duomenimis, nuo tada E. Kusaitė aktyviai naršė internete ieškodama informacijos apie šachides, moteris savižudes. Nelaimingai klostėsi ir E. Kusaitės gyvenimas šeimoje, ji tapo priklausoma nuo narkotikų ir raminamųjų vaistų. „Yra duomenų ir liudijimų, rodančių, kad E. Kusaitę jau kankino mintys apie savižudybę. Vėliau ji nusprendė nusižudyti, jos manymu, prasmingai – nusinešant kuo daugiau rusų kariškių gyvybių“, - kalbėjo prokuroras. Jo teigimu, E. Kusaitė pati rodė iniciatyvą susisprogdinti, niekas jos neįkalbinėjo. Prokuroras pažymėjo, kad sulaikyta VSD pareigūnų autobusų stotyje E. Kusaitė iš pradžių prisipažino vykusi į Rusiją prisidėti prie kovos už Čečėniją, bet vėliau parodymus pakeitė, tvirtindama, kad taip kalbėti ją privertė VSD pareigūnai.

Pareigūnus kaltino smurtu

E. Kusaitės teiginiai, kad jai neteisėtą fizinį ir psichologinį poveikį darė tardę pareigūnai, nepasitvirtino. Laiškuose motinai ir tetai ji nieko nerašė apie kankinimus, iš esmės pripažino savo kaltę, apsisprendimą įvykdyti teroro aktą Rusijoje. Tik vėliau ji pakeitė advokatą ir pasirinko kitą gynybos taktiką. Ji ėmė neigti savo ankstesnius parodymus, užvertė teismą nepagrįstais skundais apie VSD pareigūnų smurtą. Po suėmimo buvo paimtas E. Kusaitės kompiuteris. Iš laiškų, pokalbių interneto svetainėse aiškiai matyti E. Kusaitės ryžtas susisprogdinti. Ji apie tai nuolat rašydavo draugams, sakė norinti pakliūti į rojų, nes pagal islamo tikėjimą šachidai pelno amžinąją palaimą kitame gyvenime. E. Kusaitė skundėsi, kad motina ir teta jos nesupranta, tyčiojasi iš musulmonų tikėjimo, todėl ji nori bėgti iš Lietuvos, pasiaukoti už Čečėniją ir islamą. Daug kartų užfiksuota, kaip E. Kusaitė žavėjosi žmonių gyvybes nusinešusių teroro aktais, garbino džichadą, šventąjį musulmonų karą prieš kitatikius“, - E. Kusaitės ketinimų įvykdyti teroro aktą įrodymus vardijo prokuroras.

Niekino kitatikius

Viena liudininkė parodė, jog atsivertusi į islamą, E. Kusaitė pasivadino arabišku vardu Aziz, tapo agresyvi, mėtydavo daiktus, uoliai meldėsi musulmonų papročiu. Ji smerkė kitus tikėjimus išpažįstančius žmones, vadino juos kiaules, sakė, kad kitatikius reikia žudyti. E. Kusaitė jai rodydavo nufilmuotas susidorojimų su rusų kariškiais scenas, kai čečėnai jiems kapodavo galvas.

Liudininko teigimu, E. Kusaitė gėrėjosi šiais kraupiais vaizdais, sakė, jog taip rusams ir reikia, nes jie yra agresoriai. Liudininkės teigimu, E. Kusaitė katalikus vadino kiaulėmis, kurias reikia žudyti. Ji pranašavo, kad greitai neliks pasaulyje kito tikėjimo, tik islamas.

Penktadienį teisme portalo lrytas.lt neigė kada nors piktai kalbėjusi apie kitatikius nemusulmonus, bet prisipažino priėmusi islamo tikėjimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.