Virbalio sukčių gaują nori teisti ir Amerika, ir Lietuva

Kauno apygardos teismui nepavyksta atversti Amerikos bankų sąskaitas tuštinusių ir beveik 400 tūkst. dolerių Lietuvoje išgryninusių aferistų iš Suvalkijos bylos. Vienas teisiamųjų, 23 metų Mindaugas Virbickas JAV prašymu sulaikytas Lenkijoje ir turėtų būti perduotas šiai šaliai. Amerikoje už jam inkriminuotą ir ypač sunkiu laikomą nusikaltimą – sukčiavimą bei pinigų plovimą veikiant organizuotoje grupėje gresia itin griežta bausmė – įkalinimas iki 20 metų ir dvigubai „išplautų“ pinigų sumai prilygstanti piniginė bauda.  

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Feb 8, 2013, 7:54 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 9:10 AM

Marijampolės kriminalistams puikiai žinomi jauni Virbalio miestelio gyventojai broliai 25-erių Vytautas ir 29-erių Mindaugas Parfionovai bei jų bendras Mindaugas Virbickas į JAV specialiųjų tyrimų tarnybos akiratį pateko tiriant plataus masto pinigų grobimo iš šios šalies bankų bylą.

Aiškindamiesi, kur keliauja iš nieko neįtariančių amerikiečių sąskaitų dingstantys pinigai, FTB tyrėjai nustatė, kad dalis jų pervedama į Lietuvą. 

Pradėjus bendradarbiauti su Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) 2010 metais išsiaiškinta, kad JAV veikusiai kompiuterinių įsilaužėlių grupuotei talkino su organizuotu nusikalstamumu siejami, policijai puikiai žinomi broliai Parfionovai bei keli jų bendrai.

Per pusmetį į draugų sąskaitas Lietuvos bankuose jie sugebėjo pervesti daugiau kaip 400 tūkstančių dolerių (beveik milijoną litų) pavogtų pinigų. Apie 2 milijonai dolerių buvo pervesti į įvairių neapmokestinamųjų kompanijų sąskaitas Latvijos bankuose.

Aferistai planavo pagrobti dar apie 5 milijonus dolerių, tačiau jų planus sužlugdė su FTB agentais bendradarbiavusių FNTT ir prokuratūros pareigūnų operacija. 

Šios aferos sumanytoju vadintam V. Parfionovui pavyko pasislėpti, paskelbta jo paieška Europos Sąjungoje. Teismui perduotoje byloje yra tik du kaltinamieji – M. Parfionovas ir M. Virbickas. Jiems pareikšti kaltinimai nusikalstamu būdu įgytų pinigų realizavimu. Už tai jiems gresia įkalinimas iki septynerių metų.

Gudrus FTB manevras

Kartu su FTB pareigūnais šią bylą tyrę Lietuvos teisėsaugininkai atsidūrė neįprastoje situacijoje, kai amerikiečiai pareiškė norą M. Parfionovą su M. Verbicku teisti patys.

Tačiau Lietuvos teismai atmetė amerikiečių prašymą ekstradicijai, nuspręsta abu suvalkiečius teisti Lietuvoje.

Sulaukę neigiamo atsakymo FTB agentai susitaikė su mintimi, kad Lietuva savo piliečių neišduos ir ėmėsi gudrybės. Jie kreipėsi į Interpolą, prašydami paskelbti Lietuvoje teismo laukusių M. Parfionovo ir M. Virbicko paiešką.

FTB agentų planas pasiteisino - laisvėje teismo laukęs M. Virbickas praėjusiais metais buvo sulaikytas Lenkijos pareigūnų, kai šioje šalyje lankėsi darbo reikalais. Lenkai apie sučiuptą veikėją iš karto informavo JAV teisėsaugininkus, šie nedelsdami atsiuntė prašymą jį išduoti.

Pinigų plovimas ir sukčiavimas Jungtinėse Valstijose laikomas itin sunkiu, federaliniu nusikaltimu. Už tai skiriamos griežtos bausmės.“ - lrytas.lt sakė policijos ryšių su užsienio šalimis pareigūnai.

Laukia Lenkijos ministro žodžio

Lenkijos pareigūnams sulaikius M. Virbicką ir rengiant jam nemokamą kelionę į JAV, bylą turintis nagrinėti Kauno apygardos teismas atsidūrė itin keistoje padėtyje.

Į teismo posėdžius iki šiol atvyksta tik laisvėje esantis M. Parfionovas, tačiau be Lenkijos kalėjime laiką leidžiančio jo bendro M. Verbicko bylos nagrinėti negalima.

Teisėjas Jurgis Kiškis sakė gavęs Suvalkų apygardos teismo raštą, kuriame konstatuota, jog nėra jokių kliūčių M. Virbicką išduoti JAV teisėsaugininkams, visi dokumentai jau sutvarkyti, laukiama, kol galutinį žodį tars Lenkijos teisingumo ministras.

Pradėti bylos nagrinėjimo negalintis teisėjas nusprendė dar kartą kreiptis į Lenkijos kolegas. Viliamasi iki kovo vidurio gauti galutinį atsakymą apie M. Virbicko likimą. Jeigu šis veikėjas bus atiduotas JAV ir ten teisiamas, Kauno apygardos teisme esanti byla jo atžvilgiu bus atskirta.

Ketvirtadienį teisme kartu su tėvu pasirodęs M. Parfionovas elgėsi itin įžūliai. FTB ieškomas veikėjas jį fotografavusį lrytas.lt žurnalistą išvadino „velniu“, įžeidinėjo, o galiausiai pasiūlė lytinius santykius analiniu būdu. Užsiminus, jog už tokius pareiškimus jam gali tekti atsakyti teisme, policijai gerai žinomas veikėjas nesutriko. 

„Ką tu man padarysi? Man ir taip trys „baudžiakai“ kabo“, - sušuko teisiamasis.

M. Virbicko advokatė Aušra Ručienė piktinosi, kad Lietuva negina nepavydėtinoje situacijoje atsidūrusio savo piliečio.

„Šioje byloje M. Virbicko vaidmuo visiškai nereikšmingas, skirtingai nei kito teisiamojo M. Parfionovo. Netgi tada, kai dar nėra įrodyta žmogaus kaltė, jį bandomą išvežti į JAV, kur gresia įkalinimas iki gyvos galvos“, - lrytas.lt sakė Lenkijoje sulaikyto ir ekstradicijos į JAV laukiančio virbališkiečio gynėja.

Lrytas.lt žiniomis, už M. Virbickui inkriminuojamą sukčiavimą ir pinigų plovimą veikiant organizuotoje grupėje, pagal JAV įstatymus gresia įkalinimas iki 20 metų, taip pat piniginė bauda, kurią sudaro dviguba "išplautų" pinigų suma. Lietuvos Baudžiamasis kodeksas už nusikalstamu būdų įgytų pinigų ar turto legalizavimą numato kur kas švelnesnę bausmę - įkalinimą iki septynerių metų.

Tarptautinio vagių sindikato dalis

Broliai Parfionovai ir jų suburta gauja – ir iki akistatos su FTB agentams talkinusiais FNTT pareigūnais - buvo puikiai žinoma Marijampolės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybai. Grupuotė buvo įtariama kontrabanda, automobilių vagystėmis, turto prievartavimu, tačiau iki šiol rimčiau prispausti jų nepavykdavo. Kalbėta, kad broliams išsisukti padeda tėvas ir dėdė – žinomi rajono politikai.

Pastaruoju metu grupuotės nariai buvo susidomėję kompiuteriais. Ypač gerai sekėsi V. Parfionovui, kuris įsigudrindavo įsibrauti į įvairių kompanijų kompiuterinius tinklus, dėl to buvo vadinamas Hakeriu (įsilaužėliu). 

Manoma, kad šiais jaunojo įsilaužėlio gabumais susidomėjo vienos Kauno nusikalstamos grupuotės lyderiai. Jie ir pasiūlė įsilaužti į bankuose esančias JAV piliečių sąskaitas.

Talkino JAV nusikaltėliams

2008-ųjų vasarą, šiuo metu ieškomas V. Parfionovas, įsilaužė į kelių JAV piliečių sąskaitas, tačiau bankai blokavo pervedimus į Lietuvą.

Tada aferistai sugalvojo naują būdą. Manoma, kad jie susisiekė su JAV veikusia kibernetinių nusikaltėlių gauja, tapo jos bendrais. Suvalkiečių sėbrai kitame JAV banke savo aukos vardu atidarydavo naują sąskaitą ir į ją pervesdavo pinigus. Iš ten jie jau keliaudavo į Latviją ir Lietuvą.

Tais atvejais, kai nepavykdavo atidaryti naujos sąskaitos, sukčiai naudojo dar vieną būdą: jie Kanadoje, pasinaudoję benamių vardais, atidarydavo sąskaitas. Tada svetimi pinigai keliaudavo benamiui, o iš jų sąskaitų – į Lietuvą.

Lrytas.lt žiniomis, broliams Parfionovams talkinę nusikaltėliai iš JAV buvo demaskuoti FTB pareigūnų ir nuteisti.

Bandė sekti pačius seklius

Nors grupuotės nariai laisvalaikį leisdavo nerūpestingai ir triukšmingai, į svarbiausią savo veiklą – JAV piliečių sąskaitų tuštinimą – žiūrėjo rimtai ir naudojo daugybę atsargumo priemonių.

Tai, kad Virbalio miestelio grupuotė – ne iš kelmo spirta ir gerai išmano operatyvininkų darbo metodus, įsitikino FNTT pareigūnai. Pabandę sekti įtariamuosius netrukus operatyvininkai pastebėjo, kad patys yra sekami. Vos tik Virbalyje pasirodydavo pareigūnų mašina, prie jos „prilipdavo“ grupuotės narių automobiliai.

Įtariamieji beveik nekalbėjo telefonais, o bendraudami kompiuterine programa „Skype“ vienas kitam pranešdavo, kur važiuoja pareigūnų automobilis.

Sulaikė su išgrynintais pinigais

Naudodami atsargumo priemones gaujos nariai vos nesužlugdė ir naujausios FNTT pareigūnų operacijos. Nors tyrėjai iš anksto žinojo, kad grupuotė ketina išgryninti pinigus viename Vilkaviškio banke ir ketino juos ten pričiupti, sukčiai netikėtai pakeitė savo planus.

Privažiavę prie banko, jie staiga apsisuko ir didžiuliu greičiu nuskriejo Kauno link. FNTT operatyvininkai savo automobiliais nebūtų paviję galingo aferistų „Audi A8“.

Tačiau pagelbėjo FNTT Kauno skyriaus pareigūnai – jie pasitiko sukčius, ėmė slapta sekti. Netrukus aferistai buvo sulaikyti su įkalčiais – išgrynintais svetimais pinigais, kurie buvo pagrobti iš vieno Amerikos banko skyriaus valdytojo asmeninės sąskaitos.

Sukčiai mėgo prabangą

JAV piliečių pinigų grobime iš bankų sąskaitų dalyvavę virbališkiečiai pinigus švaistė į kairę ir dešinę – prisipirko brangių automobilių, sklypų, butų. Daug grobio švaistyta pramogoms – aferistai tapo tikrais vakarėlių liūtais. 

Beveik kiekvieną savaitgalį grupuotės nariai važiuodavo į Vilnių ir ūždavo naktiniuose klubuose. Kad po linksmybių nereikėtų ieškoti viešbučių, V. Parfionovas įsigijo prabangius apartamentus sostinės Savanorių prospekte esančiame „Helios City“ dangoraižyje.

Į šį butą aferistai ir jų draugai neretai prisiviliodavo Lietuvos pramogų pasaulio įžymybių. Grįžę į Virbalį naujieji turtuoliai girdavosi meilės nuotykiais. V. Parfionovo butas ypač patiko grupės „Olialia pupytės“ dainininkėms. Merginos vyriškio net prašydavo įsileisti į vidų, kai jas filmuodavo televizija, nes norėdavo būti įamžintos prabangioje aplinkoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.