H. Daktaras: „Teismui beliko mane palaidoti“ (papildyta)

Garsiausios praėjusio amžiaus Kauno nusikalstamos Daktarų grupuotės byla priartėjo prie pabaigos. Pirmadienį po keturių mėnesių pertraukos įvyko dar vienas teismo posėdis, kuriame kaltinamieji gaujos nariai sakė savo baigiamąsias kalbas.

H. Daktaras pirmadienį Klaipėdos apygardos teisme sakė baigiamąjį žodį.<br>E. Petkutė
H. Daktaras pirmadienį Klaipėdos apygardos teisme sakė baigiamąjį žodį.<br>E. Petkutė
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Feb 11, 2013, 4:34 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 4:03 AM

Galimybe tarti paskutinį žodį prieš išgirstant nuosprendį pasinaudojo ir pagrindinis kaltinamasis Henrikas Daktaras. Jis, kaip ir anksčiau, nepripažino dalyvavęs organizuojant ir vykdant nusikaltimus, o bylą vadino „nešvaria“.

„Galima sakyti, kad kalėjimą iki gyvos galvos pasiūlęs prokuroras mane jau pašarvojo, teismui beliko palaidoti“, - vaizdžiai kalbėjo H. Daktaras.

„Gyvenau nuolat jausdamas įtampą, prokurorai ir žiniasklaida iš manęs padarė monstrą. Dabar prasidėjo paskutinis mano gyvenimo tarpsnis, norėčiau jį praleisti būdamas su žmona, keturiais vaikais ir trimis anūkais. Gal Dievas išgirs mano maldą“, - teisėjus bandė graudinti vienai žiauriausių nusikaltėlių grupuočių vadovavęs H. Daktaras.

Graudino ir savus, ir teismą

Jo baigiamosios kalbos salėje klausėsi žmona Ramutė su viena iš jųdviejų dukterų. Už grotų sėdinčiam sutuoktiniui prakalbus apie šeimą, R. Daktarienė nebetramdė ašarų.

H. Daktaras dar kartą paneigė visus jam pareikštus kaltinimus – dėl nužudymų organizavimo ir vykdymo, turto prievartavimo ir kitų.

„Kaip aš galiu prisipažinti dėl nusikaltimų, kurių nepadariau?“- gynėsi jis. Apie verslininką Sigitą Čiapą, kurio nužudymo organizavimu kaltinamas, H. Daktaras atsiliepė tik teigiamai. Jiedu esą buvę geri draugai. S. Čiapas buvęs nekokios reputacijos verslininkas, esą jis teigęs, jog didelių pinigų dorai neuždirbsi. „Jis priešų turėjo daug, man ne kartą gyrėsi, kad dirba saugumui, kas mėnesį važinėja į Minską, į posėdžius“, - teigė H. Daktaras.

Rašys dar vieną knygą

H. Daktaras neigė priklausęs nusikalstamam susivienijimui ir juo labiau jam vadovavęs: „Niekam aš nemokėjau, ir niekas man nemokėjo. Visada buvau teisiamas vienas, tai kur ta mano gauja? Mes su Egidijumi Abariumi ir Alvydu Laurinavičiumi augome viename kieme, ar tai jau gauja?“ H. Daktaras teismui pateikė savo versiją, dėl ko yra teisiamas. Jis save vadina atpirkimo ožiu, esą bandoma su juo susidoroti primetant nebūtus kaltinimus ir taip pagaliau užbaigti praėjusio šimtmečio nusikalstamo pasaulio istoriją, kurioje „daktarai“ suvaidino ne paskutinį vaidmenį.

Gaujos vadeiva tvirtino, jog byla „nešvari“, tyrimą atlikę pareigūnai esą vertė liudytojus duoti melagingus parodymus prieš jį. Visus tyrimo užkulisius H. Daktaras žadėjo atskleisti savo antrojoje knygoje, kurią dar ketina parašyti. „Prašau teisti mane teisingai ir garbingai, nes esu nekaltas“, - baigdamas paprašė teisėjų.  

Kaltinimai sukėlė šypseną

Kaltės nuo pradžių iki pabaigos nepripažino ir kitas už vadovavimą nusikalstamai grupuotei teisiamas Egidijus Abarius, vadintas dešiniąja H. Daktaro ranka. Jis kaltinamas 1996-ųjų balandį, H. Daktarui esant už grotų, vykdęs pastarojo nurodymą ir organizavęs verslininko S. Čiapo nužudymą.

Byla, anot jo, labai sureikšminta. Prie to prisidėjusi ir žiniasklaida.

E. Abarius neigė dalyvavęs grupuotės veikloje, jis neva niekada neturėjo ir ginklų. Tuo metu jam užtekę pajamų iš nuosavo restorano. „Patarti, kaip pavogti lapę ir už tai gauti šimtą dolerių? Žinote, nerimtai atrodo“, - komentuodamas pareikštus kaltinimus ironizavo jis.

Noras pralobti buvo stipresnis

Nors savo kaltę dėl įvykdytų nusikaltimų neigė, E. Abarius neabejojo, kad bus nuteistas. Jis neneigė prieš dvi dešimtis metų pasinaudojęs proga gerai užsidirbti ir pasinėręs į nelegalią veiklą – vertėsi spirito kontrabanda. „Jeigu teismas mane nuteis, giliai širdyje sutiksiu, kad užsiiminėjau tuo spiritu. Ir tada turėjau savo požiūrį, bet nesistengiau nieko pakeisti, man buvo šilta ir patogu taip gyventi“, - pripažino kaltinamasis. Tuo metu jis, kaip ir dauguma kitų ta pačia veikla besivertusių žmonių, esą tikėjęs, kad Lietuvai atgavus nepriklausomybę, žengia į kitą gyvenimo etapą.

E. Abarius prašė jį išteisinti, panaikinti turto areštą ir leisti juo naudotis jo vaikams. Jis teismo taip pat paprašė netenkinti prokurorų prašymo priteisti kaltinamiesiems jų turto vertinimo išlaidas.

Baigiamąjį žodį pirmadienį pasakė ir dar vienas teisiamasis – buvęs „šampaninių“ gaujos narys, prisidėjęs prie Daktarų vykdytų nusikaltimų – Virginijus Silvestravičius. Jį prokurorai siūlė nuteisti 9 metams kalėjimo. Tačiau bausmė gali būti ir sušvelninta, jeigu teismas atsižvelgs į nuoširdų teisiamojo prisipažinimą. „Prisipažįstu dėl visų nusikaltimų, kuriais esu kaltinamas. Dėl visko labai gailiuosi, noriu atsiprašyti nukentėjusiųjų ir jų artimųjų.  Prašau skirti kuo švelnesnę bausmę, nes vienas auginu du vaikus, prižiūriu neįgalų savo tėvą“, - kalbėjo V. Silvestravičius.

Įklampino buvę draugai

Daktarų gaujos vadeivas, kuriuos siūloma nuteisti iki gyvos galvos, įklampino dviejų grupuotės narių – Rimvydo Žilinsko ir Vidmanto Gudzinsko parodymai. Šie kaltinamieji sutiko bendradarbiauti su pareigūnais ir padėjo atskleisti ne vieną šiurpų nusikaltimą. Abu nuosprendžio laukia griežtai saugomi. Kokią bausmę skirs teismas, kaltinamieji greičiausiai nesužinos ir kitą mėnesį.

Vienas iš kaltinamųjų – Vaidas Vancevičius kol kas negali tarti baigiamojo žodžio, nes pasikeitė jo gynėjas. Valstybės skirta advokatė penktadienį teismui pranešė šią savaitę posėdyje dalyvauti negalėsianti dėl sveikatos problemų. Klaipėdos apygardos teismas nuosprendį byloje skelbs praėjus 30 dienų nuo tada, kai visi kaltinamieji tars savo baigiamąjį žodį.

H. Daktaras kaltinamas kartu su bendrais organizavęs ir dalyvavęs nužudant verslininką Rimantą Ganusauską, pravarde Mongolas, Vladimirą Seneckį, pravarde Turistas, Arvydą Mučinską, pravarde Mačialka, taip pat Robertą Borchertą, pravarde Karabasas, Sigitą Čiapą ir jo vairuotoją Vincą Varną, taip pat pasikėsinus nužudyti Raimundą Petraitį-Mondę, R. Ganusauską ir S. Čiapą. Pareikšti kaltinimai ir dar dėl keliolikos epizodų, tarp kurių turto prievartavimo, sukčiavimo atvejai.  

Teisiama iš viso 16 asmenų, nors gaujai priklausė ir daugiau. Tačiau devyniems asmenims, įtariamiems dalyvaujant nusikalstamo susivienijimo veikloje, ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas dėl jų mirties. Keturiems ikiteisminis tyrimas nutrauktas suėjus baudžiamosios atsakomybės senačiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.