Meilė gerokai jaunesnei mylimajai du kupiškėnus atvedė į teismą

Dvidešimtmetės dviejų vaikų motinos meilės nepasidalinę du kupiškėnai atsidūrė teisme. Visam gyvenimui mačetės kirčio randu paženklintas 46 metų Gintaras Bertulis tapo nukentėjusiuoju, o miegantį konkurentą bandęs nužudyti 36 metų Eugenijus Komisaraitis sėdo į teisiamųjų suolą.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Feb 12, 2013, 8:48 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 1:37 AM

„Viską padariau iš meilės“, – teismo salėje lrytas.lt paaiškino teisiamasis, nuosprendį išgirdęs prieš pat Šv. Valentino, įsimylėjėlių globėjo, dieną.

Teismas pripažino E. Komisaraitį kaltu dėl pasikėsinimo nužudyti G. Bertulį bei įsibrovimo į pastarojo namą ir skyrė 7,5 metų laisvės atėmimo bausmę. Vos išlikusiam gyvam konkurentui nuteistasis taip pat turės atlyginti 130 litų turtinę ir 20 tūkst. litų neturtinę žalą. Dar 1 tūkst. litų neturtinės žalos jis turės sumokėti buvusiai savo sugyventinei Sonatai Kasauskaitei, tapusiai jų grumtynių liudytoja, o vėliau E. Komisaraičiui taip trenkusiai medine grūstuve į galvą, kad šis prarado sąmonę.

Susirado kitą draugą

E. Komisaraitį iš tiesų į teisiamųjų suolą atvedė akla meilė 20-metei S. Kasauskaitei. Vyriškis teisme teigė, kad su šia mergina jis draugavęs jau šešerius metus, porai gimė du vaikai. Tiesa, jais jauna mama pati nesirūpina – mažyliai auga vaikų globos namuose. Kai, ieškodamas geresnio uždarbio, E. Komisaraitis išvažiavo uždarbiauti į Vokietiją, sugyventinei siuntė pinigų ir teigė net neįtaręs, kad ši jam išvykus susirado kitą.

S. Kasauskaitė teisme patvirtino, kad iš tiesų E. Komisaraitis jai iš Vokietijos siųsdavo pinigų – apie 350 eurų (1,2 tūkst. litų) per mėnesį. Tačiau moteris tvirtino, kad buvęs sugyventinis žinojo, jog ji draugauja su kitu vyru – apie tai šiam SMS žinute buvo parašiusi ir jos motina.

Pasak S. Kasauskaitės, grįžęs iš Vokietijos E.Komisaraitis bandė išsiaiškinti, kur ir su kuo ji gyvena, prašė grįžti gyventi su juo, siūlė kartu vykti į užsienį. Tačiau tuo metu ji jau gyveno su G. Bertuliu, laukėsi jo kūdikio. Pastarasis gimė šiemet.

Pyko ant konkurento

Teisme liudijęs S. Kasauskaitės brolis Ričardas Kasauskas gynė ne seserį, o teisiamąjį. Anot vyriškio, dirbdamas Vokietijoje E. Komisaraitis jo seseriai siuntė pinigus, tačiau ši po kurio laiko ėmė jį apgaudinėti.

Vyras sakė, kad teisiamasis labai išgyveno, jog sugyventinė išėjo pas kitą. „Eugenijus – geras žmogus. Stipriai ją mylėjo ir iš proto ėjo. Net nusižudyti norėjo“, – liudijo vyriškis.

R. Kasauskui E. Komisaraitis buvo užsiminęs, kad norėtų konkurentą G. Bertulį pamokyti – nupjauti automobilio stabdžių žarneles arba nuskandinti, kai žvejos, nes šis dažnai važiuoja žvejoti.

Į savo sesers klausimą, ar žinojo, kad buvęs sugyventinis ją mušdavęs, R. Kasauskas atsakė, jog abiem gerti mažiau reikėjo.

Su dviejų savo vaikų motina E. Komisaraitis bandė susitaikyti ir nusikaltimo išvakarėse. Jis tvirtina, kad su ja buvo susitikęs Kupiškyje, klaupėsi gatvėje prieš ją ant kelių ir piršosi, prašė grįžti pas jį.

Teisme apklausiamas teisiamasis sakė, kad žinia, jog jam išvykus į Vokietiją Sonata ėmė gyventi su kitu vyru jam buvo labai netikėta ir skaudi.

„Vieną dieną jai pasipiršau ir ji sutiko tekėti, o kitą dieną sužinau, kad pas G. Bertulį išėjo. Po tokios žinios širdį skaudėjo“, – atvirai pasakojo vyras.

Pats nuo 4 metų užaugęs vaikų globos namuose, E. Komisaraitis vis dar tikėjosi, kad sugyventinė sugrįš, jie abu susigrąžins ir augins savo vaikus.

Porą užklupo miegančią

Galiausiai supratęs, kad mylimosios nebesusigrąžins, pernai vasarą, birželio 4 naktį, teisiamasis per rūsio langelį įlindo į G. Bertuliui priklausantį namą Šimonių seniūnijos Juodpėnų kaime. Vyriškis iš S. Kasauskaitės motinos namų, kur buvo laikinai apsigyvenęs, atsinešė peilį, atsuktuvą, reples ir 73 cm ilgio savadarbę mačetę, skirtą krūmams kapoti.

Koridoriuje nusiavęs batus, E. Komisaraitis nusėlino ir nupjovė stacionaraus telefono laidą, o tada pasuko į miegamąjį, kur miegojo namo šeimininkas ir S. Kasauskaitė.

Nuo šlamesio prabudusiam ir pamačiusiam šalia lovos žmogaus siluetą G. Bertuliui E. Komisaraitis smogė mačete į veidą ir jį prakirto. Jam vėl užsimojus, namo šeimininkas nuo smūgio išsisuko, kliuvo tik pagalvei, ant kurios jis miegojo. Sučiupęs užpuoliko ranką, G. Bertulis nebeleido jam smogti kapokle, tačiau šis jam kita ranka daužė per veidą ir kitas kūno dalis. Kai grumtynių metu mačetė nukrito ant žemės, E. Komisaraitis atsisėdo ant bandančio apsiginti vyriškio, vienos rankos alkūne ėmė spausti jam kaklą ir smaugti, o kita ranka suspaudė jo lyties organą.

Nežinia, ar netikėtai užkluptas namo šeimininkas būtų išlikęs gyvas, jei ne jo sugyventinės reakcija. Ji, spėjusi paskambinti policijai ir greitajai, grįžo į kambarį pasičiupusi medinę grūstuvę, skirtą kopūstams raugti, ir ja tvojo E. Komisaraičiui per galvą. Šis prarado sąmonę, o atsipeikėjo jau gulėdamas ant grindų surištomis rankomis.

Į ligoninę buvo nuvežti abu grumtynėse dalyvavę vyrai. G. Bertuliui susiūta žaizda, o E. Komisaraitis kurį laiką buvo gydomas ligoninėje dėl smegenų sukrėtimo. Netrukus po įvykio nukentėjusiajam buvo nustatytas 0,5, o kaltinamajam – 1,07 promilės girtumai.

Randas visam gyvenimui

Ir ikiteisminio tyrimo metu, ir teisme E. Komisaraitis teigė, kad gailisi padaręs nusikaltimą, o užmušti konkurento nenorėjęs. Tačiau tuo metu lyg buvo aptemęs protas, kadangi labai kentėjo dėl to, jog jį paliko sugyventinė, kad be tėvų auga jų vaikai, o naujasis Sonatos draugas jų vaikais rūpintis nenori.

Tiesa, tokius jo parodymus teismas, skirdamas bausmę, vertino kritiškai ir konstatavo, kad šiam nusikaltimui kupiškėnas pasiruošė iš anksto, o konkurentui kapokle smūgiavo į gyvybiškai pavojingą vietą – galvą.

Tik laimingo atsitiktinumo dėka G. Bertulis liko gyvas. Nors jam nustatytas nesunkus sveikatos sutrikdymas, vyriškis neteko 25 procentų darbingumo, o ekspertai patvirtino, kad likusio nemažo rando nepavyks panaikinti net chirurginėmis operacijomis.

Reikalavo 50 tūkst. litų

Teisme liudijęs G.Bertulis prisiminė Panevėžio ligoninės chirurgo ištartus žodžius, kad jam labai pasisekė. Nedaug trūkę, kad mačetės geležtė būtų pažeidusi miego arteriją.

Į teisėjo klausimą, kokios užpuolimo priežastys, nukentėjusysis svarstė, jog teisiamajam sukilo pavydas, nes buvo atstumtas Sonatos. Be to, daug įtakos padarę sugyventinės tėvai – esą kažką jam prišnekėję.

Vyras prisiminė, jog kelios dienos prieš įvykį E.Komisaraitis buvo atėjęs į namus ir norėjęs pasišnekėti su S.Kasauskaite, tačiau ji nesutikusi. Pasak nukentėjusiojo, išeidamas jis tarstelėjo, kad taip jiems nesibaigs.

„Nesitikėjau, kad taip jam susisuks galvelė“, – sakė kupiškėnas.

Vyras teigė, jog vėliau apžiūrėdamas namą rūsyje radęs du atsuktus dujų balionus, kurių vienas buvo tuščias. Buvo išdaužta ir lemputė. Kad užpultieji negalėtų prisišaukti pagalbos, užpuolikas buvo nupjovęs telefono laidą.

G. Bertulis, prašydamas iš teisiamojo priteisti 50 tūkst. litų neturtinei žalai atlyginti, teigė labai jaudinęsis, kad dėl išgąsčio nėščiai sugyventinei ir jos nešiojamam kūdikiui nieko nenutiktų.

Tačiau teismas jo naudai priteisė daugiau nei perpus mažesnę sumą – 20 tūkst. litų neturtinės žalos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.