Motiną nužudžiusio rokiškėno į kalėjimą teismas nepasiuntė

Panevėžio apygardos teismas antradienį paskelbė nuosprendį 23 metų Rokiškio gyventojui Igoriui Grezniovui, pernai birželį mirtinai sumušusiam savo motiną. Jaunuoliui už itin žiaurų, tyčinį savo šeimos nario nužudymą teismas skyrė 15 metų laisvės atėmimo. Tačiau į I. Grezniovo prašymą bent dalį bausmės jam leisti atlikti kalėjime, teisėjų kolegija neatsižvelgė – vaikinas siunčiamas į pataisos namus.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

2013-02-12 14:56, atnaujinta 2018-03-12 02:27

Buvusiame bendrabutyje Taikos gatvėje su vienturčiu sūnumi gyvenusi 58 metų rokiškėnė Raisa Grezniova jau ne vienerius metus kentė sūnaus smurtą. Apie tai, kad I. Grezniovas muša savo motiną, įtarė ir kaimynai, ir jos sesuo. Tačiau, nors dažnai ir vaikščiodavo mėlynėmis nusėtu veidu, R. Grezniova slėpė, kas prieš ją smurtauja. Artimųjų teigimu, prieš 9 metus palaidojusi vyrą, R. Grezniova sūnų užaugino pati – labai jį mylėjo, nieko negailėjo. O vienturtis tapo jos žudiku.

Supyko neradęs valgio

Pagalbiniu darbininku vienoje Rokiškio bendrovių dirbęs I. Grezniovas, 2012 metų birželio 14 d. grįžęs iš darbo, rado laišką iš antstolių, pranešantį apie nuskaičiuotus nuo jo sąskaitos pinigus. Pasipiktinęs vaikinas nusprendė kitą dieną eiti išsiaiškinti į antstolių kontorą, todėl pasiėmė laisvadienį.

Kitą dieną iš pat ryto nuėjęs pas antstolius, po pietų I. Grezniovas grįžo namo. Išeidamas jis buvo paprašęs motinos pagaminti valgyti, tačiau grįžęs rado ją sėdinčią virtuvėje ir geriančią alų. Ir pats būdamas neblaivus, vaikinas sako labai supykęs ant motinos ir ėmęs su ja bartis.

Apie peilį pasakė tik teisme

„Tada motina paėmė nuo stalo virtuvinį peilį ir atstatė man į krūtinę“, – teisme pasakojo apie tolesnius įvykius rokiškėnas. Valstybės kaltinimą palaikančiai prokurorei priminus, kad iki šiol jis nei karto šios aplinkybės dėl peilio neminėjęs, teisiamasis nesutriko ir paaiškino iš pradžių to nesakęs, nes jam buvo gėda. Vis dėl to paprašytas patikslinti, ką turi omeny, jis plačiau paaiškinti negalėjo.

Skelbdamas nuosprendį teisėjas Tomas Zdanavičius konstatavo, kad tik teisme apie peilį motinos rankoje teisiamasis prabilo norėdamas sušvelninti savo padėtį, todėl šie parodymai vertintini kritiškai.  

I. Grezniovas sakė iš pradžių trenkęs savo motinai kumščiu į veidą. Ji parkrito ant žemės ir prasiskėlė smakrą, o sūnus dar kelis kartus jai trenkė, spyrė.

„Kad nereikėtų rankomis mušti, nuėjau į sandėliuką, esantį tame pačiame daugiabučio aukšte, ir atsinešiau lazdą“, – toliau pasakojo teisiamasis. Tuomet jis tebegulinčiai motinai kelis kartus trenkė maždaug metro ilgio sunkia plastikine lazda. I. Grezniovo teigimu, iš viso rankomis, kojomis ir lazda jis savo motinai sudavė maždaug 20 smūgių.

Motinai sulaužė kaulus

Vėliau teismo medicinos ekspertas ant nužudytosios kūno rado 53 trauminio poveikio žymes, tačiau konstatavo, kad dalis jų galėjo atsirasti krentant ant grindų, todėl smūgių galėjo būti suduota mažiau, galbūt apie dvidešimt.

R. Grezniovos gyvybė užgeso nuo sunkios galvos traumos – kai lūžus kaukolės kaulams, į smegenis išsiliejo kraujas. Tačiau jai buvo padaryta ir daugiau sužalojimų – nuo sūnaus smūgių lūžo abu žandikauliai, keli šonkauliai, kūnas buvo nusėtas didžiulėmis kraujosrūvomis.

Daužyti jį pagimdžiusią ir užauginusią moterį jaunuolis liovėsi tik jai pradėjus kriokti. Išsigandęs sūnus sąmonę praradusią, merdėjančią motiną paguldė į lovą jos kambaryje ir išėjo. „Tą dieną daugiau į tą kambarį nėjau. Įsijungiau televizorių, pasidariau valgyti“, – ramiu balsu tolesnius įvykius dėstė teismui I. Grezniovas. Tiesa, prieš tai nusivilko motinos krauju aptaškytus rūbus ir sukišo į skalbyklę.

Policiją iškvietė kaimynai

Į motinos kambarį rokiškėnas ryžosi įeiti tik kitą dieną. Atidengęs antklodę, kuria buvo ją užklojęs ir pamatęs, kad ji apsišlapinusi, I. Grezniovas nuvilko ir užmerkė jos drabužius. „O prisilietęs prie šaltos rankos supratau, kad ji nebegyva“, – pasakojimą teisme tęsė vaikinas. Tuomet jis parduotuvėje nusipirko butelį degtinės ir su draugu išgėrė.

Kai pakviestas užsukti išgerti tame pačiame Taikos gatvės daugiabutyje gyvenantis draugas paklausė, kur jo motina, vaikinas atsakė, jog miega.

Tačiau ilgai paslaptyje savo padaryto nusikaltimo I. Grezniovas neišlaikė. Kitą dieną jį, geriantį laiptinėje pamačiusiam kitam bičiuliui paklausus, kodėl neina namo, vaikinas paaiškino negalįs ten eiti, nes ten yra jo nužudyta motina.

Netrukus kalbos, kad R. Grezniova gali būti nužudyta, pasklido po visą daugiabutį ir kažkas iš gyventojų pranešė apie tai policijai. Kasi ketvirtajame namo aukšte esančiame bute iš tiesų buvo rasta negyva šeimininkė, pareigūnai sulaikė jos sūnų.

Mušė ne vienerius metus

Kaimynams nebuvo paslaptis, kad I. Grezniovas savo motiną muša – ši dažnai vaikščiodavo sumušta, mėlynėmis nusėtu veidu. Teisme liudijęs vienas teisiamojo draugas, gyvenantis tame pačiame name, taip pat patvirtino matęs kraujosrūvas ant R. Grezniovos kūno ir supratęs, kad tai bičiulius ją muša. Tačiau paklausti, kodėl bičiulis taip elgiasi, vaikinui nekilo mintis. Jis taip pat patvirtino kartais girdėdavęs pas Grezniovus triukšmą, lyg vyktų konfliktas, tačiau nesikišęs. „Taigi kas su motinomis nepasibara“, – teisinosi rokiškėnas.

Pradėjusi gauti išankstinę pensiją, R. Grezniova pinigų dar prasimanydavo ir pažįstamiems pasiūdama ar pataisydama kokį drabužį, nes buvo gera siuvėja. Tame pačiame aukšte gyvenanti moteris, liudydama teisme sakė, kad R. Grezniova pas ją vis užsukdavo pasiskolinti pinigų alkoholiui, tačiau visuomet vėliau skolą atiduodavo. „Vos gavusi pasiskolinti pinigų, ji pati arba Igoris bėgdavo į parduotuvę pirkti alkoholio“, – pasakojo teisme kaimynė. Jos nuomone, R. Grezniova girtaudavo kartu su sūnumi.

Teisme I. Grezniovas prisipažino, kad likus maždaug 3 paroms iki nužudymo, taip pat buvo motiną sumušęs: trenkęs kelis kartus kumščiu jai į veidą.

Skirdama bausmę teisėjų kolegija konstatavo, kad anksčiau ne kartą motiną mušęs I. Grezniovas ją nužudė tyčia. Kadangi mirtini smūgiai buvo suduoti paskutiniai, kęsdama daugybę kitų smūgių, suduotų kojomis, kumščiais ir sunkia lazda moteris patyrė dideles kančias. Todėl teismas įvertino, kad ji buvo nužudyta itin žiauriai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.