Prašymų serija baigėsi – teismas atvertė V. Karaliaus bylą

Nušalinti prokurorus, teisėją, bylą grąžinti prokuratūrai. Tiek prašymų Vilniaus apygardos teismui buvo pateikęs Lietuvos kontrabandos karaliumi tituluojamas 50-metis Vilius Karalius. Tačiau ilgiau vilkinti laiko teismas nebeleido. Visi V. Karaliaus prašymai buvo atmesti ir dešimt kaltinamųjų pradėjo klausytis kaltinimų.

Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

Feb 20, 2013, 6:23 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 11:06 AM

Ši byla Vilniaus apygardos teismui buvo perduota praėjusių metų spalio mėnesį, tačiau ji pradėta nagrinėti tik šiandien, kai teismas atmetė V. Karaliaus prašymus.

Jis prašė nušalinti ne tik kontrabandos bylą tyrusius prokurorus, bet ir teisėją Vitaliją Norkūnaitę. Kaltinamojo nuomone, ši teisėja negali nagrinėti bylos, kurią tyrė Generalinės prokuratūros Organizuoto nusikalstamumo ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai, nes šiame departamente dirba teisėjos brolis Gedgaudas Norkūnas.

Teisėjų kolegija nusprendė, kad nušalinti teisėjos nėra pagrindo, nes prokuroras G. Norkūnas šios bylos niekada netyrė ir nėra suinteresuotas jos baigtimi.

Tuomet V. Karaliaus advokatė pateikė prašymą grąžinti bylą prokurorams ir sujungti ją su kita, dar tik tiriama kontrabandos byla. Prokuroras Justas Laucius tikino, kad bylos buvo išskirtos dėl didžiulės apimties. Jei bylos būtų sujungtos, iš viso būtų apie 90 įtariamųjų ir kaltinamųjų. Teisti tokią minią žmonių vienu metu sunkiai įmanoma.

J. Laucius minėjo, jog bylos išskirtos ir siekiant užtikrinti kaltinamųjų teisę į greitesnį bylos nagrinėjimą. Pats V. Karalius už grotų laikomas jau beveik dvejus metus. Jis su keliais bendrininkais buvo suimtas 2011 metų balandžio pradžioje.

Jam neleidžiama susitikti net su sūnumi, kuris pamatyti tėvą gali tik per teismo posėdžius. Lukiškių tardymo izoliatoriuje iki šiol laikomas ir Svajūnas Čebatorius, visi kiti kaltinamieji teismo nuosprendžio laukia laisvėje.

Dešimt kaltinamųjų, mokėdami didžiulius kyšius muitininkams, 2009–2010 metais iš Lietuvos į Vokietiją per Lenkiją gabeno didelius kiekius kontrabandinių cigarečių. Grupuotė turėjo savo bendrininkų Rusijoje ir Baltarusijoje.

2009–2010 metais jie išgabeno 7 milijonų litų vertės cigarečių. Tokį ieškinį kaltinamiesiems yra pateikusi Vilniaus teritorinė muitinė. Areštuota ir tokios vertės kaltinamųjų turto.

Nustatyta, kad bendra muitininkams už cigarečių kontrabandą duotų kyšių suma – per 276 tūkstančius litų. Dalį pinigų kyšių ėmimu kaltinami pareigūnai jau yra grąžinę valstybei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.