Kratą I. Kurklietytės namuose prokurorai vadina įprasta taktika

Į žinomų menininkų Inesos Kurklietytės ir Ramūno Abukevičiaus namus pareigūnai įsibrovė antradienio rytą, apie šeštą valandą, kai šeimos vaikai dar miegojo. Po tris valandas trukusios kratos iš namų buvo surinkti visi I. Kurklietytės režisuoto filmo „Lengvas raganavimas“ įrašai. Prokuratūros teigimu, tai niekaip nesusiję su pačios menininkės veikla, o tiesiog tokiu būdu stabdoma tai, kas Lietuvoje nelegalu – gimdymai namuose.

Daugiau nuotraukų (1)

Akvilė Adomaitytė

Feb 25, 2013, 7:35 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 2:36 AM

Tai, kad krata atlikta matant mažamečiams vaikams, o konfiskuota medžiaga dar vasarį viešai prieinama, rodyta ne tik Lietuvoje, bet ir Berlyno kino festivalyje, prokurorai vadina pasirinkta taktika.

Filmas pareigūnams turėjo padėti išsiaiškinti asmenis, kurie neturėdami tam leidimo, teikė akušerines–ginekologines paslaugas ne gydymo įstaigose, išdavė pažymas, patvirtinančias vaikų gimimo faktą. Tokias pažymas pagal galiojančius įstatymus per dvi valandas nuo gimimo fakto gali išduoti tik gimdymą priėmęs gydytojas, vėliau – speciali medikų komisija.

Anot prokurorių, įtarimai pareikšti 4 įtariamosioms, iš kurių dvi net neturėjo medicininio išsilavinimo. Įtariamosioms gali grėsti nelaisvės atėmimas iki 4 metų.

„Vykdome tyrimą, kuris tęsiasi dar nuo 2011-ųjų vasaros dėl kūdikio mirties“, – pirmadienio pavakarę susirinkusiems žurnalistams paaiškino Vilniaus apygardos prokuratūros Apeliacinio skyriaus prokurorė Larisa Fedotova.

Ji sakė, kad visuomenė klaidinama – filme rodomos gimdyvės baudžiamojon atsakomybėn netraukiamos.

Anot pareigūnų, dvi iš keturių įtariamųjų, šmėžuojančių filme, neturėdamos licencijos verstis medicinine praktika, neteisėta veikla Lietuvoje užsiėmė dar nuo 1992 m. Tiriama daugiau kaip 400 tokių atvejų. Šiuo metu aiškinamasi šeši kūdikių mirčių atvejai ir aštuoni gimdyvių sveikatos sutrikdymų atvejai. Tiriama, ar tokių pasekmių nesukėlė nekvalifikuotas gimdymo priėmimas ir laiku tinkamai nesuteikta medicininė pagalba.

Menininkei I. Kurklietytei jokie kaltinimai nepareikšti, ji yra liudininkė. Tiesa, apklausta režisierė dar nebuvo, mat kvietimas atvykti į teismą liudyti menininkei įteiktas po kratos. „Mes, prokurorės, kratos nevykdome ir nesprendžiame, kada ir kaip ją atlikti, tai daro policijos pareigūnai“, – sakė Vilniaus apylinkės Šeštojo skyriaus prokurorė Audronė Pupeikienė.

I. Kurklietytė pasipiktino, kad filmo įrašai atimti kratos būdu – ji anksčiau yra pareiškusi, kad laikmenas būtų atidavusi pati, jei tik jos būtų paprašę.

Po praėjusią savaitę įvykusios kratos režisierė I. Kurklietytė pasakė, kad tokie teisėsaugos veiksmai ne tik pažeidžia kūrėjo teises, bet ir kelia grėsmę lietuviškam dokumentiniam kinui. Režisierei palaikymą išreiškė daugelis kino meno pasaulio žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.