V. Milinio žmogžudystės mįslėje - klaustukas prie policijos

Kauniečio Vaido Milinio, galimai tapusio pedofilų medžiotojais save vadinančių veikėjų auka, nužudymą narpliojančių tyrėjų žvilgsniai krypsta į policiją.

Ši žiauriai nužudyto kauniečio V. Milinio nuotrauka, pagal kurią nupieštas jo portretas, paimta iš policijos.
Ši žiauriai nužudyto kauniečio V. Milinio nuotrauka, pagal kurią nupieštas jo portretas, paimta iš policijos.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas („Lietuvos rytas")

2013-02-25 07:52, atnaujinta 2018-03-11 03:51

Paaiškėjo sensacingas faktas – 24 metų V. Milinio nuotrauka, pagal kurią dailininkas galėjo piešti tariamo pedofilo Aido portretą, buvo paimta iš itin akylai saugomos policijos duomenų bazės.

Nuotraukos perdavimo aplinkybės tyrėjus sudomino paaiškėjus, kad prieš trejus metus vienos televizijos laidos metu kurtas tariamo pedofilo portretas stebėtinai panašus į V. Milinio nuotrauką.

Tai patvirtino dvi nepriklausomos ekspertizės – Olandijos ir Lietuvos teisės ekspertizės centro specialistų.

Kalbėdamas su „Lietuvos rytu” kūrinio autorius skulptorius 38 metų Donatas Mockus neigė piešiniui naudojęs nuotrauką, tačiau negalėjo paaiškinti stulbinamų panašumų.

Negana to, buvusio Kauno apygardos teismo pirmininko Alberto Milinio įsūnio Vaido nuotrauka paimta iš policijos duomenų registro.

Savarankiškai sūnaus žudikų ieškanti Marija Milinienė įsitikinusi, kad dviejų žmonių nužudymu įtariamam Drąsiui Kedžiui talkino policijos pareigūnai.

– Ką sužinojote apie sūnaus nuotraukos paėmimą iš policijos duomenų bazės? – „Lietuvos rytas” paklausė M. Milinienės.

– 2009-ųjų rugsėjo 21 dienos D. Kedžio pokalbiuose telefonu su vienu artimu šeimos nariu kalbama apie nuotrauką. Nėra abejonių, kad turima galvoje ta pati Vaido nuotrauka.

Jokio teisėto būdo gauti šią nuotrauką nebuvo, bet ji daugybę kartų buvo viešai rodoma.

Šiek tiek anksčiau panašiai buvo gauti išsamūs mano vyro A. Milinio asmens duomenys.

– Ar jūs ką nors žinote apie žmones, galėjusius tai padaryti?

– Registrais gali naudotis tik policijos pareigūnai, todėl tarp jų ir reikėtų ieškoti nuotrauką paėmusio žmogaus.

Didžiausia tikimybė jį rasti turbūt yra Kauno apskrities vyriausiajame policijos komisariate ar Panemunės policijos komisariate, mat pastarajame ir prasidėjo vadinamasis pedofilijos skandalas.

– Kas verčia manyti, kad jūsų sūnų Vaidą norėta paversti trečiuoju vadinamuoju pedofilu Aidu?

– Šis sumanymas turbūt subrendo dar 2009-ųjų rugsėjį, prieš garsiąsias žudynes.

2010 metų pradžioje atsirado portretas, kurį dailininkas nupiešė pagal D. Kedžio sesers, tuometės Kauno apygardos teismo teisėjos Neringos Venckienės pasakojimą.

Tų pačių metų vasarą žmonės jau buvo aktyviai įtikinėjami, kad Aidas yra Vaidas. Tokia versija atsirado, nes D. Kedžio ir Laimutės Stankūnaitės mergaitė neva neištaria raidės V.

Niekas nekreipė dėmesio, kad D. Kedžio sukurptuose filmukuose mergaitė aiškiai taria šią raidę.

2010 metų liepos 17 dieną prie mūsų namo pakaunėje buvo padėtas gedulingas vainikas, uždegta žvakių, prilaistyta kraują primenančio skysčio.

Vėliau pareigūnai nustatė, kad vainiką padėjo nesveikos psichikos vyriškis, palaikęs ryšius su D.Kedžio garbintojais.

Nuo to laiko mūsų šeima buvo nuolat sekama tiek prie namų, tiek prie darbo, tiek kelyje.

– Visos šios nuoseklios veiklos rezultatas – jūsų sūnaus nužudymas?

– Vaidas dingo 2010 metų gruodžio 3 dieną, o jo kūnas su žiauraus kankinimo žymėmis ir šautine žaizda galvoje rastas gruodžio 11-ąją.

Rasti kūną pavyko tiktai todėl, kad žudikai gruodžio 9 dieną trumpam įjungė jo mobiliojo ryšio telefoną.

Esu dėkinga žudikams, kad nelaikė ilgai mūsų nežinioje ir padėjo rasti sūnų.

Man gaila šių žmonių, nes jie turbūt buvo įtikinti, kad žudo pedofilą, o nužudė jaunuolį, neturintį jokių sąsajų nė su vienu vadinamosios pedofilijos bylos veikėju.

Mirties nuosprendžiui paskelbti užteko vienintelės aplinkybės – mano vyras tuo metu dirbo Kauno apygardos teisme kartu su N. Venckiene ir nužudytu teisėju Jonu Furmanavičiumi.

– Kodėl išvis reikėjo kurti pedofilijos istoriją?

– Istorijos kūrėjai puikiai suvokė visuomenėje ir žiniasklaidoje vyraujantį požiūrį į pedofiliją.

Kai į D. Kedžio ir L. Stankūnaitės kovą dėl mergaitės įsikišo vėliau nužudytas verslininkas Andrius Ūsas, susidoroti su neįtikusiais žmonėmis ir buvo sukurta ši violetinė pasaka.

Policijoje numatyta griežta tvarka

Kęstutis Kasciukevičius

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas

„Registrų naudotojas privalo tiksliai ir išsamiai nurodyti duomenų tikrinimo tikslą ir pagrindą, pavedimo, medžiagos, prašymo, skundo, bylos numerį bei datą.

Visos registrų naudotojų vykdytos užklausos ir užklausų rezultatai yra registruojami, o kiekvienas naudotojas turi unikalų prisijungimo vardą bei slaptažodį.

Visiems naudotojams griežtai draudžiama naudotis registrų duomenimis ne tarnybos tikslais, prisijungimo duomenis perduoti kitiems asmenims, naudotis svetimais prisijungimo duomenimis, dirbant su registrais palikti darbo vietą be priežiūros, be teisėto pagrindo tvarkyti registro duomenis, juos perduoti kitiems asmenims ar paviešinti.”

Skandalinga istorija – su mirties ženklais

* D. Kedys įtariamas 2009 metų spalio 9 dienos rytą nušovęs Kauno apygardos teismo teisėją J. Furmanavičių ir buvusios sugyventinės L. Stankūnaitės seserį Violetą Naruševičienę.

* Garliaviškis dar planavo nužudyti L. Stankūnaitę ir A. Ūsą, o jo garbintojų taikiklyje buvo atsidūrę A. Milinis bei Kauno apygardos vyriausiasis prokuroras Kęstutis Betingis.

* Visos pastangos surasti D. Kedį baigėsi nesėkme – jo kūnas rastas 2010 metų balandžio 17 dieną Kauno marių pakrantėje. Oficiali versija – užspringo savo skrandžio turiniu.

* Birželio 13 dieną Alytaus rajone aptiktas negyvas A. Ūsas. Oficiali versija – neblaivus vyriškis nuvirto nuo keturračio ir paskendo pakelės griovyje.

* 2010 metų gruodžio 11 dieną su šautine žaizda galvoje rastas negyvas V. Milinis, kurį vadinamieji pedofilų medžiotojai buvo paskelbę trečiuoju mergaitės skriaudiku Aidu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.