Teisme – filmuoti čigonų vestuvių vaizdai

Neteisėtu praturtėjimu kaltinamos 35 metų čigonės Ritos Petravičiūtės byloje – netikėtas posūkis. Teismas patenkino jos gynėjo prašymą posėdyje peržiūrėti teisiamosios vestuvių vaizdo įrašą. Moteris su advokatu bandė įtikinti teismą, kad nedeklaruotą ir nežinia iš kur gautą turtą ji sukaupė gavusi gausybę brangių dovanų.

Niekur nedirbanti ir socialines pašalpas už savo vaikus gaunanti R. Petravičiūtė 114 kvadratinių metrų ploto būstą Kauno centre už 450 tūkst. litų įsigijo dar 2008 metais.<br>N. Povilaitis
Niekur nedirbanti ir socialines pašalpas už savo vaikus gaunanti R. Petravičiūtė 114 kvadratinių metrų ploto būstą Kauno centre už 450 tūkst. litų įsigijo dar 2008 metais.<br>N. Povilaitis
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Feb 26, 2013, 12:42 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 1:27 AM

Dėl to Kauno apylinkės teisme antradienį žiūrėtas beveik pusvalandžio trukmės čigoniškų vestuvių vaizdo įrašo fragmentas. Prieš teismą stojusi neteisėtu praturtėjimu kaltinama 35 metų R. Petravičiūtė griebėsi šiaudo bandydama įrodyti, kad per vestuves gavo tiek daug aukso ir pinigų, kad sugebėjo miesto centre įsigyti prabangų būstą – keturių kambarių butą E. Ožeškienės gatvėje.

Niekur nedirbanti, socialines pašalpas už savo vaikus gaunanti moteris šį 114 kvadratinių metrų ploto būstą už 450 tūkst. litų įsigijo dar 2008 metais. Nesugebant logiškai paaiškinti, iš kur ji gavo beveik pusę milijono litų, jai gresia turto konfiskavimas.

Bandydama pagrįsti tokias dideles pajamas kaunietė griebėsi šiaudo - jos gynėjas teisme pareiškė, esą klientė per savo vestuves gavo begalę brangių dovanų: aukso ir grynųjų pinigų. Šios sumos neva pakako praturtėti.

Pagrindinis veikėjas - „ragintojas“ gerti ir dovanoti

Teisme rodyti čigoniškų vestuvių vaizdai priminė garsaus Balkanų režisieriaus Emiro Kusturicos filmus, trūko tik kompozitoriaus bei atlikėjo Gorano Bregovičiaus garso takelio.

Pagrindinį vaidmenį teismui pateiktame filme atliko ne jaunieji, o mikrofoną rankose laikęs, ryškia raudona juosta persijuosęs čigonas. Jis vedė kavinėje surengtą vestuvių pokylį, romų kalba kalbino svečius, juos ragino gerti ir dovanoti jauniesiems dovanas.

Puošnia balta suknele vilkėjusi jaunoji ir juodu fraku pasipuošęs jos išrinktasis stovėjo prie alkoholiniais gėrimais gausiai nukrauto stalo. Vienas po kito buvo kviečiami svečiai, vyko jaunųjų pagerbimo ritualas. Pasakę sveikinimo kalbą ir išgėrę degtinės skambant riksmams bei šurmuliui dovanas jie padėdavo į tam skirtą lėkštelę.

Degtinės daugiau nei pinigų

Pagrindiniu filmo herojumi tapęs vestuvių vedėjas pademonstravo puikų dovanų viliojimo meną - dažnas svečias į lėkštelę padėjęs kelias dolerių šimtines po raginimo išgerti savo piniginę atverdavo dar kartą. Jauniesiems taip pat buvo dovanojamos geltono metalo monetos, iš viso jų surinkta daugiau nei dešimt.

Šiandien teisme peržiūrint vaizdo įrašą su užfiksuotais čigoniškų vestuvių vaizdais nusivilti, ko gero, teko tiek teisiamai R. Petravičiūtei, tiek ir jos advokatui, buvusiam Generalinės prokuratūros prokurorui Aidui Mažeikai. Žurnalistai suskaičiavo, kad jaunieji dovanų gavo ne tiek jau daug - apie 3,5 tūkst. JAV dolerių, kelias šimtines litų ir keliolika geltono metalo monetų.

Didžiausia vestuvių dovana – vieno čigono, ko gero, artimo giminaičio, įteikti 1,5 tūkst. JAV dolerių. Ši suma nė iš tolo neprilygsta tai, už kurią niekur nedirbanti teisiamoji įsigijo keturių kambarių butą Kauno centre.

Pinigai iš prekybos narkotikais?

Pasiturinčios kaunietės R. Petravičiūtės bėdos prasidėjo, kai jos turtais susidomėjo Valstybinė mokesčių inspekcija.

Kadangi moteris nedeklaravo pajamų, mokesčių inspektoriai ją įpareigojo sumokėti beveik 170 tūkst. litų dydžio nuslėptą gyventojų pajamų mokestį ir delspinigius.

Be to, iš nežinomų šaltinių praturtėjusiai moteriai ant kulnų ėmė lipti teisėsauga. Jai buvo iškeltos bylos dėl neteisėto praturtėjimo ir narkotikų platinimo.

2010 metų balandį R. Petravičiūtė ir jos motina buvo sulaikytos dėl prekybos heroinu, tačiau Kauno apygardos teisme prokurorams pavyko įrodyti tik motinos kaltę. R. Petravičiūtė įtikinėjo teisėsaugos pareigūnus, kad buvęs jos vyras R. B. po skyrybų butui nusipirkti davė 250 tūkst. litų, o dar 150 tūkst. padovanojo dėl prekybos heroinu įkliuvusi motina T. M. ir dvi tetos.

Tačiau apklausti moters giminaičiai neigė skolinę pinigus. Vėliau R. Petravičiūtė nesėkmingai bandė įrodyti, kad 250 tūkst. litų jai paskolino trečia teta, gyvenanti Austrijoje.

Nepatikėjęs R. Petravičiūtės aiškinimais Vyriausiasis administracinis teismas šių metų sausį paliko galioti Kauno apskrities mokesčių inspekcijos sprendimą, pagal kurį moteris privalo sumokėti beveik 170 tūkst. litų mokesčių.

Be to, už neteisėtą praturtėjimą jai gresia iki ketverių metų nelaisvės, o butas gali būti konfiskuotas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.