Nužudytam baltarusių visuomenininkui R. Voinickiui buvo grasinta (papildyta)

Trečiadienį nužudytam baltarusių visuomenininkui Romanui Voinickiui pastaruoju metu buvo grasinama. Jis jautėsi sekamas. Sulaukdavo mįslingų skambučių. Artimieji teigė, kad kraupus nusikaltimas gali būti susijęs su aktyvia visuomenine veikla. Portalo lrytas.lt šaltinių duomenimis, vyras artimai bendravo su Baltarusijos ambasada Vilniuje.

Nukankinto ir žiauriai nužudyto 52 metų R. Voinickio lavonas trečiadienio rytą buvo rastas daugiabučio namo rūsyje.<br>T. Bauras
Nukankinto ir žiauriai nužudyto 52 metų R. Voinickio lavonas trečiadienio rytą buvo rastas daugiabučio namo rūsyje.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas, Vytautas Valentinavičius

Mar 6, 2013, 8:53 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 11:34 AM

Nukankinto ir žiauriai nužudyto 52 metų vyro lavonas buvo rastas trečiadienio rytą. Vyro rankos buvo surištos, burna užklijuota. Nusikaltimas įvykdytas daugiabučio namo rūsyje, Vilniaus Kapsų gatvėje.

Vyro lavoną rado žmona Polina. Ji apie nusikaltimą pranešė policijos pareigūnams.

Portalui lrytas.lt moteris pasakojo, kad pastarąsias savaites šeima jautė nuolatinę įtampą. Baltarusių visuomenininkui buvo grasinama.

Sulaukė paslaptingų skambučių

Žmona teigė, kad prieš kelias savaites R. Voinickis pajuto, jog yra sekamas. Jį persekiojo lengvasis automobilis. Transporto priemonė buvo be valstybinių numerių. Tas automobilis buvo ne kartą pastebėtas prie daugiabučio, kuriame gyveno Voinickių šeima.

Moteris tikino, kad kartą į vyro automobilį net buvo įsėdę du nepažįstami vyrai. Apie ką jie kalbėjo su R. Voinickiu, žmona nežinojo.

Į policiją šeima nesikreipė. 

Žmona pasakojo, kad neseniai jos sutuoktinis sulaukė keistų skambučių.

Pavyzdžiui, kartą skambino nepažįstamas vyras, kuris prisistatė Čikagos baltarusių bendruomenės atstovu. Jis esą klausė, kaip Lietuvos baltarusiai reaguos į Vilniuje planuojamas Kovo 11-osios eitynes, kuriose turėtų žygiuoti nacionalistai. R. Voinickis buvo raginamas, kad padėtų rinkti parašus už tą renginį. Į tai Vilniaus baltarusis esą atsakė, kad jų bendruomenė nesirengia dalyvauti tame renginyje ar piketuoti prieš jį. Tada paslaptingas skambutis nutrūko.

Kritikavo protestuotojus

Apie grasinimus žinojo ir Vilniaus Pranciškaus Skorinos vidurinės mokyklos direktorė Galina Sivolova. R. Voinickis buvo jos pavaduotojas ūkio reikalams.

Mokyklos vadovė apgailestavo, kad nepatarė jam kreiptis į policiją. „Jis jau kelias savaites buvo nervingas, vėliau man prasitarė, kad jis sulaukė grasinimų, tačiau nesakė, kas jam grasino. Gal ir pats nežinojo. Tačiau labai dėl jų nerimavo“, - portalui lrytas.lt sakė direktorė G. Sivolova.

Kas grasino R. Voinickiui, jo žmona Polina nežinojo. Ji teigė, kad to nežinojo net pats visuomenininkas. Apie tai šeimoje jie nesikalbėjo.

Moteris įsitikinusi, kad tai buvo susiję su vyro visuomenine veikla. „Viskas prasidėjo tada, kai jis tapo Lietuvos gudų visuomeninių situacijų susivienijimo prezidentu“, - portalui lrytas.lt sakė R. Voinickio žmona Polina. Taip pat jis buvo Baltarusių klubo „Siabryna“ pirmininkas.

Pernai kovą lenkų ir rusų mokykloms protestuojant prieš naują Švietimo įstatymą, R. Voinickis kritikavo tokius jų veiksmus ir teigė, kad baltarusiai dėl lietuvių kalbos mūsų valstybėje neturi jokių problemų. „Mes niekada nepritarėme streikams ir mitingams, nes mūsų vaikai idealiai moka ir rusų, ir baltarusių, ir lietuvių, ir anglų kalbas“, - prieš metus kalbėjo visuomenininkas.

Priklausė „lukašenkininkų“ organizacijai

Gudų kultūros draugijos pirmininkas Fiodoras Niunka teigė nužudymo išvakarėse sulaukęs netikėto skambučio.

„R. Voinickis man paskambino tarp 16 ir 17 valandos ir pasveikinęs gimimo dienos proga,  prasitarė apie grasinimus“, - teigė F. Niunka.

Vyras teigė pats nesulaukęs panašių skambučių, tačiau rimtai nereagavęs ir į kolegos neįprastą pašnekesį telefonu.

„Nors mes ir baltarusių organizacijų nariai, bet buvome skirtingose barikadų pusėse. R. Voinickis priklausė „lukašenkininkų“ organizacijai, o mes kritikuojame Aliaksandro Lukašenkos režimą“, - tikino F. Niunka.

F. Niunka pasakojo, kad nužudytasis nevengdavo bendrauti su Gudų kultūros draugijos nariais, o kartais apsilankydavo ir jų organizuojamose šventėse.

„Jis apsilankydavo tautinių švenčių, kurių nepalaiko A. Lukašenkos režimas, minėjimuose“, - tikino pašnekovas.

Palaikė artimus ryšius su Baltarusijos ambasada?

Portalo lrytas.lt šaltiniai diplomatinėse tarnybose teigė, kad R. Voinickis palaikė artimus ryšius su Baltarusijos ambasada. Šaltinių žiniomis, jis nebuvo susijęs su tos šalies opozicinėmis organizacijomis, todėl vargu ar galėjo stoti skersai kelio Baltarusijos KGB. 

Prieš dvejus metus R. Voinickis net viešai kritikavo Baltarusijos opozicionierius, kurie protestavo per prezidento rinkimus. Jis sakė, kad jie diskredituoja tos šalies visuomenines organizacijas.

Spėjama, kad nužudymas gali būti susijęs su vyro verslu, o ne su politine veikla.

Baltarusijos ambasada šią situaciją komentuoti atsisakė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.