Teismo prašoma konfiskuoti bedarbei kaunietei priklausantį 450 tūkst. litų vertės butą

35 metų romei Ritai Petravičiūtei gresia atsisveikinimas su Kauno centre esančiu 450 tūkst. litų vertės butu. Baigiant nagrinėti dėl neteisėto praturtėjimo iškeltą baudžiamąją bylą, prokurorai prašo konfiskuoti brangų būstą, kurį nežinia už kokius pinigus 2008 metais įsigijo niekur nedirbanti, vaikus auginanti ir tik socialines išmokas gaunanti romė. Teismo taip pat prašoma jai skirti 26 tūkst. litų baudą.

Niekur nedirbanti ir socialines pašalpas už savo vaikus gaunanti R. Petravičiūtė 114 kvadratinių metrų ploto būstą Kauno centre už 450 tūkst. litų įsigijo dar 2008 metais.<br>N. Povilaitis
Niekur nedirbanti ir socialines pašalpas už savo vaikus gaunanti R. Petravičiūtė 114 kvadratinių metrų ploto būstą Kauno centre už 450 tūkst. litų įsigijo dar 2008 metais.<br>N. Povilaitis
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Mar 12, 2013, 1:40 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 4:06 AM

Kauno apylinkės teismas baigia nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje neteisėtu praturtėjimu kaltinama R. Petravičiūtė. Teismas aiškinosi kaip niekur nedirbanti ir tik iš socialinių išmokų gyvenanti moteris sugebėjo įsigyti 450 tūkst. litų vertės butą Kauno centre, E. Ožeškienės gatvėje.

Antradienį valstybinį kaltinimą palaikanti Kauno apygardos prokuratūros prokurorė Gabija Večerinskienė teismo prašė R. Petravičiūtę pripažinti kalta, iš jos konfiskuoti prabangų butą bei skirti 26 tūkst. litų baudą.

Pasak prokurorės G. Večerinskienės, nors teisiamoji kalta neprisipažino, ji žinojo, kad įgyjamas brangus turtas negali būti pagrįstas teisėtomis pajamomis.

Pinigai butui – iš prekybos heroinu?

Teisėsaugininkai lrytas.lt žurnalistui kiek anksčiau užsiminė įtariantys, kad brangų butą niekur nedirbanti čigonė galėjo įsigyti iš prekiaujant narkotikais gauto pelno. 2010 metų balandį R. Petravičiūtė ir jos motina buvo sulaikytos dėl prekybos heroinu, tačiau Kauno apygardos teisme prokurorams pavyko įrodyti tik motinos kaltę.

Niekur nedirbanti, socialines pašalpas už savo vaikus gaunanti moteris šį 114 kvadratinių metrų ploto būstą už 450 tūkst. litų įsigijo dar 2008 metais.

Pasiturinčios kaunietės R. Petravičiūtės bėdos prasidėjo, kai jos turtais susidomėjo Valstybinė mokesčių inspekcija.

Buvęs vyras ir uošvis neigė skolinę pinigus

Kadangi moteris nedeklaravo pajamų, mokesčių inspektoriai ją įpareigojo sumokėti beveik 170 tūkst. litų dydžio nuslėptą gyventojų pajamų mokestį ir delspinigius. Be to, iš nežinomų šaltinių praturtėjusiai moteriai ant kulnų ėmė lipti teisėsauga. Jai buvo iškeltos bylos dėl neteisėto praturtėjimo ir narkotikų platinimo.

R. Petravičiūtė įtikinėjo teisėsaugos pareigūnus, kad buvęs jos vyras R. B. ir uošvis po skyrybų butui nusipirkti davė 250 tūkst. litų, o dar 150 tūkst. padovanojo dėl prekybos heroinu įkliuvusi motina T. M. ir dvi tetos. Tačiau apklausti moters giminaičiai neigė skolinę pinigus.

Vėliau R. Petravičiūtė nesėkmingai bandė įrodyti, kad 250 tūkst. litų jai paskolino trečia teta, gyvenanti Austrijoje. Čigonė pateikė sunkiai įtikinamą versiją, esą garbaus amžiaus teta grynuosius pinigus į Kauną iš Austrijos gabeno autobusu.

Lietuvos teisėsaugininkai nusprendus kreiptis į Austrijos mokesčių inspekciją buvo gautas atsakymas, jog turimi duomenys nepatvirtina, kad kaunietės teta galėjo būti sukaupusi tokią pinigų sumą.

Nepatikėjęs R. Petravičiūtės aiškinimais Vyriausiasis administracinis teismas šių metų sausį paliko galioti Kauno apskrities mokesčių inspekcijos sprendimą, pagal kurį moteris privalo sumokėti beveik 170 tūkst. litų mokesčių.

Teisme – romų vestuvių vaizdai

Dėl neteisėto praturtėjimo iškeltą bylą nagrinėjant Kauno apylinkės teisme kaunietė griebėsi šiaudo, ji pareiškė nemažą turto dalį gavusi per vestuves, kai pagal čigonų papročius jai buvo dovanojami pinigai bei aukso monetos.

Teismui neliko nieko kito, kaip tik peržiūrėti R. Petravičiūtės ir jos advokato pateiktą vestuvių vaizdo įrašą.

Teisme rodyti čigoniškų vestuvių vaizdai priminė garsaus Balkanų režisieriaus Emiro Kusturicos filmus, trūko tik kompozitoriaus bei atlikėjo Gorano Bregovičiaus garso takelio.

Pagrindinį vaidmenį teismui pateiktame filme atliko ne jaunieji, o mikrofoną rankose laikęs, ryškia raudona juosta persijuosęs čigonas. Jis vedė kavinėje surengtą vestuvių pokylį, romų kalba kalbino svečius, juos ragino gerti ir dovanoti jauniesiems dovanas.

Puošnia balta suknele vilkėjusi jaunoji ir juodu fraku pasipuošęs jos išrinktasis stovėjo prie alkoholiniais gėrimais gausiai nukrauto stalo. Vienas po kito buvo kviečiami svečiai, vyko jaunųjų pagerbimo ritualas. Pasakę sveikinimo kalbą ir išgėrę degtinės skambant riksmams bei šurmuliui dovanas jie padėdavo į tam skirtą lėkštelę.

Degtinės daugiau nei pinigų

Pagrindiniu filmo herojumi tapęs vestuvių vedėjas pademonstravo puikų dovanų viliojimo meną - dažnas svečias į lėkštelę padėjęs kelias dolerių šimtines po raginimo išgerti savo piniginę atverdavo dar kartą. Jauniesiems taip pat buvo dovanojamos geltono metalo monetos, iš viso jų surinkta daugiau nei dešimt.

Peržiūrint vaizdo įrašą su užfiksuotais čigoniškų vestuvių vaizdais nusivilti, ko gero, teko tiek teisiamai R. Petravičiūtei, tiek ir jos advokatui, buvusiam Generalinės prokuratūros prokurorui Aidui Mažeikai. Žurnalistai suskaičiavo, kad jaunieji dovanų gavo ne tiek jau daug - apie 3,5 tūkst. JAV dolerių, kelias šimtines litų ir keliolika geltono metalo monetų.

„Prašau šio įrašo netirti kaip įrodymo, nes nėra aišku kiek pinigų buvo padovanota teisiamajai, nei kokia dovanotų geltono metalo monetų vertė. Be to, jame kalbama ne valstybine lietuvių kalba, todėl negalima suprasti kas yra sakoma“, - antradienį teisme kalbėjo prokurorė G. Večerinskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.