Dėl trukdymo filmuoti R. Voinickio laidotuves žurnalistai kreipėsi į policiją

Du Baltarusijos televizijos „Belsat“ žurnalistai antradienį policijos pareigūnų paprašė ištirti, ar per paslaptingai nužudyto baltarusio visuomenininko Romano Voinickio laidotuves jiems filmuoti trukdę jaunuoliai elgėsi teisėtai.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Mar 13, 2013, 4:13 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 2:14 AM

Žurnalistai antrajame Vilniaus policijos komisariate parašė pareiškimą ir policijai įteikė nufilmuotą medžiagą bei nuotraukas.

Jose matyti, kaip du jauni vyrai šeštadienį dengė operatoriaus Zdislavo Voicechovskio kamerą delnu ir neleido žurnalistams filmuoti laidojimo namų. Operatorius ir žurnalistė Tatjana Poklad įtaria, kad tai gali būti Baltarusijos saugumo darbas.

„Žurnalistų pareiškimai ir filmuota medžiaga nagrinėjama, bus nuspręsta, ar pradėti tyrimą. Įstatymas leidžia pareiškimą nagrinėti iki mėnesio. Paprastai tiek daug laiko nereikia“, – sakė Vilniaus apskrities vyriausiojo komisariato viešųjų ryšių poskyrio specialistas Paulius Radvilavičius.  

Portalas lrytas.lt rašė, kad tragiška R. Voinickio mirtis sukėlė didelį atgarsį Baltarusijoje ir tarp šios šalies emigrantų, įsikūrusių kitose šalyse. Todėl gavę užduotį nufilmuoti jo paskutinę kelionę, žurnalistai šeštadienį atvyko prie laidotuvių biuro sostinės Olandų gatvėje.

„Velionio sūnus paprašė, kad nefilmuočiau viduje. Tuomet išėjau į lauką, o ten keli vyrai mane užsipuolė, ėmė šiurkščiai varyti šalin kaip šunį. Nesupratau, tai grasinimai, ar kas“, - apie incidentą pasakojo operatorius.

Jauni energingi vyrai neprisistatė, tik mestelėjo, kad jie yra R. Voinickio sūnaus draugai. „Mes su Tatjana (žurnaliste. – Red.) pastovėjome, pasiginčijome su jais. Buvau šokiruotas. Šimtus kartų filmavau laidotuvėse. Nieko panašaus nėra buvę“, - pirmadienį piktinosi Z. Voicechovskis.

Žurnalistai pasitraukė dar toliau, kad nebūtų privačioje laidojimo biuro teritorijoje. Tačiau juos atsivijo du ryžtingai nusiteikę vyrai. „Jie manęs nelietė, bet uždengė kamerą, laikė ranką 10 centimetrų nuo kameros. Stovėjome ir ginčijomės“, - pasakojo operatorius.

Jo kolegė T. Poklad paskambino policijai. Tai pastebėję vyrai pasitraukė. Žurnalistai policijos nekvietė, T. Poklad sutarė su pareigūnais, kad pirmadienį pati atvyks į komisariatą ir parašys pareiškimą.

Šiose laidotuvėse dalyvavo pareigūnai iš Baltarusijos ambasados, buvo atvykęs ir kaimyninės šalies ambasadorius Lietuvoje Vladimiras Dražinas. „Kadangi ten buvo visokių veikėjų, tikriausiai, kažkas nenorėjo, kad būtų nufilmuotas. Jie, matyt, pasakė tam sūnui, kad vengia patekti į kadrą“, - spėjo Baltarusijos televizijos darbuotojas.

R. Voinickio kūną praėjusio trečiadienio rytą daugiabučio namo rūsyje rado žmona. 52 metų Lietuvos baltarusių organizacijų narys buvo nukankintas ir žiauriai nužudytas. Vyro rankos buvo surištos, burna užklijuota.

Policijos duomenimis, vyras ryte nusileido į namo rūsį. Nesulaukusi grįžtančio jo ieškoti išėjo žmona, ji vyrą rado jau nebegyvą. Moteris portalui lrytas.lt vėliau pasakojo, kad jos vyrui buvo grasinama. Tai patvirtino ir kiti jį pažinoję baltarusiai.

Tikslią mirties priežastį turės nustatyti ekspertai. Pareigūnai sako, kad žmogžudystė nėra panaši į buitinę.

Nužudytam R. Voinickiui – per 50 metų. Jis buvo Baltarusių klubo „Siabryna“ pirmininkas, vadovavo Lietuvos gudų visuomeninių organizacijų susivienijimui. Kolegos pasakojo, kad jis buvo Lietuvos patriotas, siekė išsaugoti baltarusių kultūrą ir kalbą.

Pastaruoju metu R. Voinickis buvo Vilniaus Pranciškaus Skorinos vidurinėje mokyklos direktoriaus pavaduotojas ūkio reikalams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.