Iššūkis kriminalistams - pričiupti superautomobiliu skrajojančią gaują

Jie greiti, įsiutę ir sugeba iš nusikaltimo vietos dingti per 60 sekundžių. Tai - ne naujo Holivudo filmo reklaminis šūkis, o galvos skausmu mūsų šalies kriminalistams tapusi itin įžūlių vagių gauja. Šie nusikaltėliai važinėja itin galingu, specialiai tokiems reidams pritaikytu automobiliu. Jie veikia žaibiškai – gavę išankstinės informacijos grobia seifus ir išgaruoja. Policijai iki šiol nepavyksta jų sučiupti.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

2013-03-21 11:40, atnaujinta 2018-03-09 14:24

Susirinkę duomenis apie kurios nors įmonės seife laikomą nemažą pinigų sumą jie puola žaibiškai. Veidus po juodomis kaukėmis visada slepiantys plėšikai įsiveržia į patalpą, pagrobia seifą ir sprunka. Ne vienas toks išpuolis yra užfiksuotas Kauno apskrityje, dar po kelis – kitose šalies vietose.

Pasak policijos pareigūnų, išskirtinis šių išpuolių požymis yra tai, kad specialiai paruošto „Audi A6“ arba „Audi S6“ markės automobilio vairuotojas yra šios srities profesionalas.

„Tiriame įvairias versijas. Viena jų, kad šį automobilį gali vairuoti profesionalus lenktynininkas. Ne kiekvienas vairuotojas ryžtųsi nuo pareigūnų sprukti lėkdamas beprotišku greičiu, o galingą automobilį jis valdo tiesiog virtuoziškai“, - lrytas.lt žurnalistui pasakojo vieną šių bylų tiriantis Kauno kriminalistas.

Lenktynininkas ar beprotis?

Versiją, kad vagių automobilį vairuoja lenktynininkas arba automobilių sporto entuziastas sustiprino tai, kad stacionarūs greičio matuokliai užfiksavo šį „Audi“, beveik 200 kilometrų per valandą greičiu tempiantį vogtą automobilį. Akivaizdu, kad abu vairuotojai iš anksto numatė, kad jų kelyje bus greičio matuokliai, todėl savo veidus slėpė po kaukėmis. „Tokiu greičiu lėkti ir kitą automobilį tempti gali arba „ralistai“, arba bepročiai“, - svarstė kriminalistai.

Portalo žiniomis, „Audi“ markės automobilis yra perdarytas taip, kad policijai būtų kuo sudėtingiau jį sulaikyti – specialaus silikono pripildytos padangos atsparios pradūrimui bei stabdymui šūviams. Ko gero, perprogramuotos variklio darbą reguliuojančios kompiuterio schemos, taip padidinant variklio galią ir sukimo momentą.

Policijos pareigūnai šį automobilį kartą jau bandė sustabdyti ant kelio patiesę vadinamąjį „ežį“, tačiau „Audi“ nuskriejo toliau nė nestabtelėjęs.  Lrytas.lt žiniomis, nusikaltėliai nesivargino pasirūpinti suklastotais lietuviškais valstybiniais numeriais, nesugaunama"Audi" būdavo pažymėta tranzitiniais arba Didžiosios Britanijos numeriais.

Nusikaltėlių ieškantys pareigūnai neabejoja: anksčiau ar vėliau jie įklius. Kriminalistai savo planų neatskleidžia, tačiau leido suprasti, jog tyrimas gerokai pasistūmėjo į priekį.

Vaikytis - beprasmiška

Specialiai nusikaltimams vykdyti perdaryti automobiliai – ne naujiena šalies policininkams. 2010 metų rugpjūtį sostinės pareigūnams įkliuvo du panevėžiečiai automobilių vagys, kurie naudojosi specialiai modifikuotu „Audi“ markės automobiliu. Įvykio vietoje rasti automobiliams grobti skirti įvairūs įrankiai ir priemonės - skeneriai, radijo stotys, kaukės, revolveris.

„Šitas automobilis, mūsų ekspertai ištyrė, yra perdarytas - perprogramuotas jo kompiuteris, "numuštas" taip vadinamas greičio ribotuvas tam, kad jis galėtų važiuoti kuo greičiau ir variklis išvystytų maksimalią galią. O policija tokių automobilių tikrai neturi. Tad jeigu reiktų vytis tokį automobilį, tai pirmiausia mes rekomenduojame pareigūnams to nedaryti dėl jų pačių saugumo“, - žurnalistams pristatydamas konfiskuotą automobilį pasakojo sostinės policijos vadovas Kęstutis Lančinskas.

Pasak jo, automobilių vagystėms pritaikytų transporto priemonių pavyti neįmanoma.

„Prieš pusantrų metų mūsų stacionariais radarais buvo užfiksuotas jų judėjimo greitis, kai buvo tempiama vogta transporto priemonė - 227 kilometrai per valandą“, - pasakojo Vilniaus apskrities VPK Autotransporto priemonių grobimų tyrimo skyriaus viršininkas Linas Grigalevičius.

Pareigūno teigimu, automobilių vagystėms pritaikytų mašinų padangos, jas peršovus ar pradūrus, dar gali nuvažiuoti maždaug 50-70 kilometrų nemažinant greičio.

Kulkas sulaiko montažinės putos

Pernai rugpjūčio 11-osios naktį Vilniaus apskrities VPK pareigūnai Vilniuje, S. Nėries gatvėje, sulaikė du automobilių vagystėmis įtariamus asmenis.

Rasti automobiliams grobti skirti įvairūs įrankiai ir priemonės.

Įtariamųjų naudotas „Audi“ automobilis buvo paženklintas suklastotais numeriais. Pareigūnų duomenimis, jis buvo naudojamas ir per kitus nusikaltimus.

„Automobilis perdarytas, yra labai galingas, turi galingą variklį su perprogramuota kompiuterine įranga. Antras dalykas - yra ratai specialiai paruošti, kad policijos pareigūnai negalėtų peršauti. Ir automobilio ertmės yra pripūstos taip vadinamų montažinių putų, kurios irgi skirtos tam, kad sulaikytų kulkas, jeigu policijos pareigūnai šaudytų į automobilį“, - vardijo K. Lančinskas.

Automobilis - tarsi tvirtovė ant ratų

2010 metais policijos pareigūnai nustebo sustabdę seną „Audi" automobilį. Taip iš pirmo žvilgsnio atrodė Vilniuje sulaikyta panevėžiečių brolių 29 metų Artūro ir 32 metų Andriaus Kosovų mašina. Tačiau pareigūnams buvo sunku nustatyti netgi tikrą šio automobilio markę. Tai - kelių automobilių konstrukcija, kurios kėbulas yra „Audi S6", pagamintos maždaug 1996-1998 metais.

Šiuo automobiliu į Vilnių atvažiavę panevėžiečiai Fabijoniškėse, S. Nėries gatvėje, bandė pavogti prieš 9 metus pagamintą „Audi" automobilį. Užklupti policininkų broliai aktyviai priešinosi. Vienas vagišius net surakintas antrankiais sugebėjo įšokti į savo „Audi S6".

Kartu su juo automobilyje atsidūrė ir vienas patrulis. Kol mašinoje vyko grumtynės, antrasis vagis pasislėpė po daugiabučio namo balkonu.

Vienas patrulių bandė šaudyti į važiuoti pradėjusią „Audi". Tuomet ir paaiškėjo, kad automobilis - lyg vagių tvirtovė. Nors kulkos keliose vietose suvarpė mašinos duris, į saloną jos nepateko. Durelių ertmės buvo pripurkštos montavimo putų.

Neperšaunamos buvo ir padangos, todėl automobilis nesustojo net po kelių pareigūnų šūvių.

Po „Audi S6" kėbulu sumontuotas „Audi S8" modelio variklis buvo pertvarkytas. Galingą transporto priemonę sukonstravę nusikaltėliai perprogramavo automobilio kompiuterį - panaikino greičio apribojimą.

Automobilio šeimininkai pagalvojo ir apie tai, kad gali būti peršautas degalų bakas, todėl jame buvo sumontuotas atsarginis. Vienintelė pažeidžiama „Audi S6" vieta buvo langai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.