Kūdikių mirčių byloje kaltinama ir teismo medicinos ekspertė R. Gaidienė (papildyta)

Plačiai nuskambėjęs tyrimas dėl nelegalių gimdymų namuose ir šiurpių kūdikių mirčių įgavo pagreitį. Ikiteisminis tyrimas atskleidė, kad valstybės pareigūnė, teismo medicinos ekspertė Rasa Gaidienė, pasinaudodama tarnybine padėtimi, nutekino informaciją kaltinamosioms, tokiu būdu trukdydama ikiteisminiam tyrimui.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Mar 21, 2013, 4:15 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 1:54 PM

Valstybinės teismo medicinos tarnybos Vilniaus skyriaus teismo medicinos gydytoja kaltinama piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi.

Vilniaus apygardos prokurorai atlieka ikiteisminį tyrimą dėl kūdikių gimdymo ne gydymo įstaigose, kai po gimdymo namuose mirė vaikai, o gimdyvėms buvo padaryti sunkūs sveikatos sutrikdymai.

Atlikdami tyrimą, pareigūnai klausėsi gimdymuose dalyvavusių medikių Jurgitos Ingos Švedienės ir Dalios Jakaitės pokalbių telefonu. Per tyrimą paaiškėjo, kad D. Jakaitės pažįstama teismo medicinos ekspertė R. Gaidienė galimai nutekino slaptą informaciją pribuvėjoms.

Praėjusių metų vasario pradžioje, kai buvo išėjusi vaiko priežiūros atostogų, R. Gaidienė atvyko į darbovietę ir patekusi į tarnybines patalpas susipažino su savo kolegos Sigito Laimos, tyrusio kūdikio mirties priežastis, tyrimo išvadomis, kurias vėliau telefonu perdavė I. J. Švedienei ir D. Jakaitei.

Valstybės kaltintoja R. Gaidienės byloje prokurorė Audronė Pupeikienė teigia, kad susipažinusios su vaiko mirties priežastimi, moterys turėjo galimybę pasiruošti ikiteisminiam tyrimui, o kaltinamoji, piktnaudžiaudama tarnybine padėtimi, padarė didelės neturtinės žalos valstybei ir savo darbovietei.

R. Gaidienė pripažįsta kai kurias faktines aplinkybes, tačiau kategoriškai nesutinka padariusi didelę žalą valstybei. Asmuo, padaręs tokio pobūdžio nusikaltimą, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.

Prokurorės teigimu, R. Gaidienė kaltinama tuo, kad būdama tarnautojui prilygintu asmeniu I. Švedienės prašymu 2012 m. vasario 1 dieną per pietus atvykusi į tarnybines patalpas perskaitė kolegos valstybės teismo medicinos išvadas ir paskambinusi mobiliuoju telefonu perdavė šią informaciją I. J. Švedienei.

 „Kalbėdama telefonu moteris įvardijo kūdikio mirties priežastį tokiu būdu atskleisdama konfidencialią informaciją ir diskredituodama valstybės vardą. Moteris atskleidė ikiteisminio tyrimo medžiagą“, – per posėdį kalbėjo prokurorė.

R. Gaidienė savo kaltę neigia ir pripažįsta tik tam tikras faktines aplinkybes, esą, ji pažeidė tik vidaus darbo tvarkos taisykles, bet nepadarė nusikaltimo.

 „Nusižengiau vidaus darbo taisyklėms, tačiau neįžvelgiu man inkriminuojamos veikos. Savo elgesiu nenorėjau pakenkti tyrimui. Mes su kolege gydytoja kalbėjomės kaip specialistės, nežinojau, kad ji įtariamoji“, – kalbėjo R. Gaidienė.

Raštinės darbuotoja Irena Urbanovičienė: „Nesu atsakinga už išvadų saugojimą“

Raštinės darbuotoja, medicinos išvadų registratorė Irena Urbanovičienė liudydama teisme teigė, kad patalpos, kuriose laikomos ekspertų išvados, menkai saugomos.

„Tai savotiškas kambarėlis, į kurį darbuotojais gali užeiti, mes nefiksuojame, kas užeina. Jei reikia nueiti pašto ar fakso pasiimti, aš jį apskritai palieku nerakintą, kad ekspertai galėtų užeiti, jiems nereikėtų laukti manęs“, – kalbėjo liudytoja.

Moteris teigia, nėra atsakinga už ekspertų išvadų saugojimą: „Aš nesu atsakinga už tokių išvadų saugojimą. Spinta yra nerakinama.“

Teisėsaugos pareigūnai aiškinasi šešis kūdikių mirčių atvejus per neteisėtus gimdymus namuose. Įtarimai pareikšti keturioms moterims. Tyrimą atlieka Vilniaus rajono policijos komisariatas.

Anot prokurorų, įtarimai šiuo metu pareikšti keturioms moterims, medicininį išsilavinimą turi dvi iš jų. Gimdyvių ar tėvų atžvilgiu tyrimas nėra atliekamas.

Tyrimas atliekamas dėl dokumentų suklastojimo, spaudo suklastojimo ir naudojimo, dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo, nesunkaus sveikatos sutrikdymo ir neteisėto vertimosi medicinine veikla.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.