Teismas nepasigailėjo vyro, telefonu tvirkinusio mažametį

Teismas nepasigailėjo mažametį tvirkinusio 24 metų vyro ir jam skyrė pustrečių metų laisvės atėmimo bausmę, ją atliekant pataisos namuose. Igaris Semigrackis įkalintas už tai, kad 2011 metų kovo pabaigoje–balandžio pradžioje būdamas namuose ir darbo vietoje – picerijoje susirašinėdamas su mažamečiu siuntė jam nepadoraus turinio žinutes.

Nuteistasis Igoris telefonu mažamečiui siūlė pasimylėti.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Nuteistasis Igoris telefonu mažamečiui siūlė pasimylėti.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Apr 2, 2013, 10:05 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 11:47 PM

Vilniaus apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija, uždarame posėdyje išnagrinėjusi I. Semigrackio skundą, kuriuo kaltinamasis prašė paskirti bausmę, nesusijusią su laisvės atėmimu, jį atmetė.

Netenkindama nuteistojo skundo teisėjų kolegija konstatavo, kad iš bylos medžiagos matyti, jog nuteistasis kaltę pripažino tik dėl to, kad rašė trumpąsias žinutes, tačiau neigė kaltę dėl mažamečio tvirkinimo.

„Savo kaltę dėl mažamečio asmens tvirkinimo, pornografinio turinio nuotraukų platinimo nuteistasis neigė, todėl teisėjų kolegijos nuomone, aplinkybių, leidžiančių sušvelninti nuteistajam bausmę, nėra“, – rašoma teismo nutartyje.

Teismas nustatė, kad I. Semigrackis, su nukentėjusiuoju susipažinęs interneto svetainėje one.lt, nors anketoje matė vaiko amžių, siuntinėjo jam nepadoraus turinio trumpąsias žinutes siūlydamas turėti lytinių santykių.

Nuteistasis teigė, kad socialiniuose tinkluose ir žinutėmis jis su mažamečiu pradėjo bendrauti, esą, paties mažamečio iniciatyva. Tačiau išanalizavęs žinučių turinį teismas nustatė, kad I. Semigrackiui pakako duomenų, jog jis suprastų, kad susirašinėja su vaiku.

„Iš byloje esančių suvestinių matyti, kad nukentėjusysis, susirašinėdamas su nuteistuoju žinutėmis, nurodė, kad jis yra ketvirtokas – vaikui 11 metų, tačiau kaltinamasis nepilnamečio klausė, ar jam būtų įdomu bendrauti su vyresniu už save maždaug 15 metų“, – rašoma Vilniaus apygardos teismo nutartyje.

Bylos medžiagoje nustatyta, kad nuteistasis mažametį siūlė glamonėti, bučiuoti, nurengti ir žaisti su jo lyties organais. Nepadoriomis trumposiomis žinutėmis skatino mažametį glamonėti save, matuoti savo lyties organus, klausė, ar sutiktų su juo mylėtis.

Vilniaus apygardos teismas atkreipė nuteistojo dėmesį, kad baudžiama ne tik už lytinį santykiavimą, kitokios lytinės aistros tenkinimą mažamečio akivaizdoje, bet ir mažamečių skatinimą ar vertimą atlikti seksualinius veiksmus „su suaugusiuoju ar savimi“. Tai pat intelektualinį tvirkinimą – amoralius pasakojimus apie seksualinių potraukių tenkinimą mažamečiui.

Teismas konstatavo, kad išreikšdamas norą turėti lytinių santykių su mažamečiu, nurodydamas, kokio pobūdžio veiksmai būtų atliekami susitikus su vaiku, kaltinamasis padarė nusikaltimą, numatytą Baudžiamojo kodekso straipsnyje dėl mažamečio asmens tvirkinimo.

Lietuvos Respublikos įstatymai numato, kad Lietuvoje mažametis yra asmuo, nesulaukęs 14 metų amžiaus. Žmogus, atlikęs mažamečio asmens tvirkinimo veiksmus, baudžiamas laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.