Meilė gamtai dangstė apgaulingą atliekų perdirbimą

Ar gali žmogus, agituojantis tausoti gamtą, įžūliai ją niokoti? Taip klausdami kriminalistai žvelgia į Gamintojų ir importuotojų asociacijos vadovą Alfredą Skinulį.

Gamintojų ir importuotojų asociacijos vadovas A. Skinulis purtosi kaltinimų.<br>A. Kalvaičio nuotr.
Gamintojų ir importuotojų asociacijos vadovas A. Skinulis purtosi kaltinimų.<br>A. Kalvaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arvydas Lekavičius („Lietuvos rytas")

Apr 3, 2013, 11:44 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 10:21 PM

Rinkti ir rūšiuoti atliekas nuolat kviečiantis buvęs ilgametis Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento sostinės agentūros vadovas A. Skinulis pats gali būti apkaltintas gamtos niokojimu.

Įtariama, kad A. Skinulio vadovaujama atliekų utilizavimo verslą monopolizavusi Gamintojų ir importuotojų asociacija per savo įmones imdavo pinigus už atliekų perdirbimą, tačiau iš tikrųjų jas paprasčiausiai išveždavo į pamiškes ir sąvartynus.

Ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo ir dokumentų klastojimo atliekantys Kriminalinės policijos biuro pareigūnai atliko kratas dviejuose A. Skinulio vadovaujamos asociacijos atliekų perdirbimo įmonėse.

Yra duomenų, kad šios įmonės, imituodamos atliekų perdirbimą, per metus pasisavindavo apie 2 milijonus litų.

Skaičiai sukėlė įtarimų

Įtarimų, kad Gamintojų ir importuotojų asociacijos atliekų surinkimo ir perdirbimo bendrovės veikia neskaidriai, pareigūnams kilo po vieno Aplinkos ministerijoje atlikto tarnybinio patikrinimo dėl panaudotų baterijų utilizavimo.

Tada suabejota, ar gali įmonės utilizuoti tiek baterijų, kiek deklaruoja.

Mat vien įsteigtų baterijų atliekų surinkimo vietų skaičius buvo gerokai mažesnis, negu to reikalauja aplinkosaugos teisės aktai.

Stebėjo atliekų kelią

Kad ne visos atliekos utilizuojamos, įsitikino ir ikiteisminį tyrimą pradėję pareigūnai.

Operatyvininkai slapta sekė vienos perdirbimo įmonės darbuotojų veiklą ir nustatė, kad iš autoservisų surinkta panaudota alyva kelis kartus buvo ne utilizuota, o paprasčiausiai išvežta ir išpilta sąvartyne ir net pamiškėje.

Autoservisų vadovai mokėjo didelius pinigus už tai, kad gautų nuo mokesčių valstybei atleidžiančią pažymą, jog atliekos buvo utilizuotos.

Užsakymai – per tarpininką

Ikiteisminį tyrimą atliekantys pareigūnai nustatė ir galimą pinigų grobstymo schemą.

Ji nėra sudėtinga – pagal įstatymus įmonės, gaminančios ar pardavinėjančios alyvą, akumuliatorius ir kitas pavojų aplinkai keliančias prekes, visas atliekas privalo perduoti perdirbimo įmonėms ir sumokėti pinigus už jų utilizavimą.

Tačiau visi su atliekų tvarkymu susiję klausimai sprendžiami ne tiesiogiai su utilizavimo bendrovėmis, bet per tarpininką – A. Skinulio vadovaujamą Gamintojų ir importuotojų asociaciją.

Ši asociacija tvarkyti atliekas paveda savo perdirbimo įmonėms, o klientams parduoda pažymas apie atliktus darbus.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad dalis tokių pažymų buvo fiktyvios, o už jas gauta beveik 2 milijonai litų.

Draugui saugojo vietą

Dabar tyrėjų taikiklyje atsidūrusi Gamintojų ir importuotojų asociacija buvo įkurta 2006 metais. Tai padarė tuo metu Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento sostinės agentūrai vadovavusio A. Skinulio bičiulis Audrius Puškorius.

Jis įkūrė ir pagrindinę su asociacija susijusią atliekų tvarkymo įmonę Atliekų tvarkymo centrą.

Kai A. Skinulis vadovavo Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento sostinės agentūrai, jis savo giminaitei pardavė 50 procentų šios bendrovės akcijų.

Ta pati A. Skinulio giminaitė įsigijo 50 proc. kitos asociacijos įmonės „Atliekų tvarkymas” akcijų.

Prieš dvejus metus, kai A. Skinulis išėjo iš darbo agentūroje, A. Puškorius užleido buvusiam pareigūnui asociacijos vadovo postą.

Asociacijos valdybos nariu tuo pat metu tapo ir iš Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento vyriausiojo specialisto posto atsistatydinęs Povilas Baltusevičius.

Į sprendimą numojo ranka

Savo postuose abu buvę pareigūnai išliko, nors praėjusiais metais Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pripažino juos pažeidus įstatymus.

Komisija konstatavo, kad šie asmenys, nepraėjus vieniems metams, įsidarbino įmonėje, kurią būdami pareigūnai patys turėjo kontroliuoti.

A. Skinulis visus jam reiškiamus įtarimus neigia ir vadina fantazijomis: „Jei buvau atsakingas už visų Vilniaus įmonių aplinkos apsaugos kontrolę, vadinasi, Vilniuje negaliu iš viso dirbti?

Asociacijos valdyba mane pasamdė, nes nusimanau apie atliekų tvarkymo organizavimą. Asmeniškai pats asociacijos niekada nesu tikrinęs. Tad kodėl negaliu joje dirbti?”

Rengdavo skambias akcijas

Pastaruoju metu A. Skinulis išgarsėjo kaip didžiausių šalyje aplinkosaugos akcijų rengėjas.

Prie pastarojo jo surengto projekto „Mes rūšiuojam” prisijungė daugiau kaip 1000 mokyklų.

Moksleiviai sutartu laiku prie savo mokyklų nešė senas baterijas, elektronikos prietaisus, buitinę techniką.

Daugiausia atliekų atnešusias mokyklas A. Skinulis apdovanojo įvairiomis premijomis – joms išleista apie 200 tūkstančių litų.

Šios akcijos reklaminiu veidu tapo garsusis galiūnas Žydrūnas Savickas.

„Pavojingos atliekos, patekusios į aplinką, kelia pavojų mums patiems ir mūsų vaikams”, – agitavo galiūnas.

Gresia griežtos baudos

Jeigu pareigūnų surinkti faktai apie fiktyvių pažymų pardavinėjimą pasitvirtins, Lietuva gali sulaukti griežtų Europos Komisijos sankcijų.

Prieš trejus metus už panašius pažeidimus buvo nubausta Graikija, kuri kiekvieną dieną turėjo mokėti po 60 tūkstančių eurų, kol įgyvendino visus reikalavimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.