Floristas M. Vasiliauskas neatsikratė kapinių plėšiko vardo

Įvairiais rekordais pagarsėjusiam, prieštaringai vertinamam Kauno floristui Modestui Vasiliauskui nepavyko atsikratyti kapinių plėšikų etiketės. Penktadienį Kauno apygardos teismas atmetė praeityje du kartus teisto ir kalėjimo duonos ragavusio kauniečio apeliacinį skundą ir paliko galioti žemesnės instancijos teismo nuosprendį, kuriuo už vagystę ir kapų išniekinimą jam skirta lygtinė vienerių metų laisvės atėmimo bausmė.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Apr 5, 2013, 11:50 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 7:34 PM

Vasiliauskas minėtu Kauno rajono apylinkės teismo nuosprendžiu buvo nuteistas už tai, kad 2010 metų balandžio 17-osios naktį Kauno rajone, Karmėlavoje esančiose kapinėse iškasė ir pagrobė kapavietėse pasodintus augalus, skirtus mirusiųjų atminimui pagerbti.

Nuteistasis nuosprendį apskundė Kauno apygardos teismui. Skunde teigiama, kad nuosprendis nepagrįstas ir dėl to neteisėtas, įrodymai netirti, veika kvalifikuota neteisingai, be to, byloje nenustatyta objektyvioji pusė, t. y. nenustatyta, kad M. Vasiliauskas būtų sulaikytas darantis nusikalstamas veikas ar gabenantis vogtus daiktus.

Penktadienį Kauno apygardos teismas konstatavo, kad apylinkės teismas išsamiai išnagrinėjo bylos duomenis, teisingai nustatė faktines aplinkybes ir įrodymų vertinimo nepažeidė, todėl nuteistojo skundą atmetė, o Kauno rajono apylinkės teismo nuosprendį, kurio M. Vasiliauskui skirta vienerių metų laisvės atėmimo bausmė jos vykdymą atidedant tam pačiam laikotarpiui, paliko nepakeistą.

Eilinį kartą į teisiamųjų suolą floristą atvedusi istorija prasidėjo ankstų 2010 metų balandžio 17-osios rytą.

Tada Karmėlavos kapinėse buvo apvogti net 7 kapai, išrauta bei iškasta net 60 dekoratyvinių augalų. Regis kapinių plėšikui pasisavinti grobį sutrukdė anksti rytą ėmę rinktis gėlių prekeiviai, jie vėliau nurodė pastebėję pilną ką tik iškastų augalų prikrautą vežimaitį ir apie tai pranešę policijai. Vėliau liudininkai atpažino M. Vasiliauską, kuris apie 7 val. ryto į kapines atvyko mikroautobusu „Ford Transit“.

Liudininkai nurodė, jog vyriškio batai ir kelnės buvo žemėtos, jis netrukus patraukė į kapinių gilumą, tačiau netrukus grįžo ir sėdęs į mikroautobusą išvyko. Vėliau policijos pareigūnai rado pavogtus augalus nuvežtus į šalia esantį mišką ir išverstus iš karučio – akivaizdu, jog pasisavinti grobį nusikaltėliui kažkas sutrukdė.

Įtariant, jog ne kas nors kitas, o ankstų rytą kapinėse pasirodęs M. Vasiliauskas galėjo nusiaubti kapus, policijos pareigūnai patikrino jo mobiliojo ryšio telefono veiklos išklotinę. Paaiškėjo, kad nuo 4 valandos ryto jo telefonas veikė Karmėlavos kapinių teritorijoje arba šalia jų.

Taip pat tyrimams buvo paimti ant palikto karučio bei netoliese rasto kastuvo rankenų likusių kvapų pavyzdžiai. Tyrimo metu nustatyta, jog tai M. Vasiliausko kvapas.

Nors teisėsaugininkai surinko pakankamai daug floristo kaltės įrodymų, šis kategoriškai neigė naktį kapinėse vogęs dekoratyvinius augalus. Alkoholio nevengiantis kaunietis tiek ikiteisminio tyrimo metu, tiek ir bylai pasiekus teismą pasakojo sunkiai įtikinamą istoriją. Jis tikino išvakarėse svečiavęsis Trakų rajone pas pažįstamą verslininkę, paėmęs jos mikroautobusą, kuriame buvo sukrauti maišai su statybiniu laužu. Vyras tikino šiukšles norėjęs kažkur išmesti, todėl vykęs į Kauno rajoną. Į kapines jis užsukęs, nes čia ne kartą lankęsis darbo reikalais, apželdinęs kapavietes ir žinojęs, jog prie kapinių būna šiukšlių konteineriai.

Floristas pasakojo jų neradęs, tikino pamatęs atvykstančius policijos pareigūnus, kadangi neturėjo vairuotojo pažymėjimo, nuvažiavęs daugiau nei dešimt kilometrų ir nerasdamas kur išmesti šiukšlių grįžęs atgal. Jis sakė į kapines ėjęs, nes norėjęs pažiūrėti kaip atrodo jo sesers vyro kapas, ar nereikia ten pasodinti gėlių.

Teisėsaugininkų surinkti įkalčiai šį floristo pasakojimą sumalė į miltus. Paaiškėjo, kad jo sesers vyras, kurio kapą apie 7 val. ryto esą lankė M. Vasiliauskas, Karmėlavoje nėra palaidotas nes tebėra gyvas. Ten ilsisi šio žmogaus brolis. Be to, M. Vasiliausko vairuotą autobusiuką matę liudininkai jame nepastebėjo maišų su šiukšlėmis, tikino, kad jis buvo tuščias.

Valstybinį kaltinimą byloje palaikanti prokurorė šiuos M. Vasiliausko pasakojimus pavadino nelogiškais, prieštaringais ir prasilenkiančiais su sveiku protu. Prokurorė tikino, jog nesuvokiama kodėl statybinis laužas iš Trakų rajono turėjo būti gabenamas į Kauno priemiestį.

„Tai absoliuti nesąmonė, gynimasis nuo pateiktų kaltinimų. Galima pagrįstai manyti, jog pavogtus augalus jis ketino panaudoti apželdindamas kitus kapus“, - apeliuodama į teisiamojo nurodytą aplinkybę, esą jis pats užsiima kapaviečių apželdinimu, kalbėjo prokurorė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.