Mirtį pasėjusių šūvių aidas pasivijo po trylikos metų

Nors klaipėdietis Algirdas Urmonas jau seniai guli po žeme, įtariamųjų jo nužudymu Ramūno Jankausko (40 m.) ir Sergejaus Šarapajevo (38 m.) teismas prasideda tik dabar.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis („Lietuvos rytas“)

Apr 15, 2013, 8:03 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 7:18 AM

Kruvina egzekucija surengta 2000 metų birželio 8-osios pavakare – 28-metis A.Urmonas buvo suvarpytas kulkomis prie savo namų Laukininkų gatvėje, kai automobiliu „Mercedes-Benz 230” grįžo iš treniruotės.

Ši žmogžudystė sukėlė daug kalbų, nagrinėtos įvairios versijos. Buvo teisiami kiti kaltinamieji, bet vėliau byla prieš juos nutraukta.

Atlieka bausmę už nužudymą

S. Šarapajevas ir R. Jankauskas po daugelio metų vėl pateko į teisėsaugos akiratį, kai prabilo anksčiau tylėjęs liudininkas. Norvegijoje suimtas dar vienas galimas žudynių dalyvis – S. Šarapajevo brolis 36-erių Dmitrijus Šarapajevas. Teisme jo nebuvo – vyras laukia ekstradicijos.

R. Jankauskas atgabentas iš Alytaus pataisos namų, kur atlieka 15 metų laisvės atėmimo bausmę už kitą žmogžudystę.

Storinių gaujai priskiriamas R. Jankauskas anksčiau prie naktinio baro „Kalifornija” buvo užpuolęs ir sumušęs buvusį kelių policininką Kęstutį Juknevičių. Sužalotas vyras mirė ligoninėje.

Teismo posėdžių salėje išvydęs vieną anksčiau jam nuosprendį skelbusį teisėją, kalinys ėmė abejoti, ar teismo kolegija bus objektyvi.

Anksčiau tris kartus teistas S. Šarapajevas irgi sėdėjo surakintas. Šis policijos pareigūnams žinomas Norvegijoje dirbęs klaipėdietis buvo suimtas tuomet, kai atvyko pasisvečiuoti į Lietuvą.

Prašo teisti kartu su broliu

Klaipėdos apygardos prokuroras Jevgenijus Michailovskis patikino, kad kaltinamasis artimiausiu metu bus pergabentas į Lietuvą.

Teisme paviešintas ir D. Šarapajevo laiškas – vyras sutinka su ekstradicija, prašo jo ir kitų teisiamųjų bylas sujungti į vieną. Panoręs sėdėti teisiamųjų suole šalia brolio D. Šarapajevas žada duoti kažkokius šiai bylai labai reikšmingus parodymus.

Atsižvelgęs į proceso dalyvių nuomones teisėjas Dalius Jocius nusprendė atidėti bylos nagrinėjimą, kol D. Šarapajevas bus atgabentas į Lietuvą.

Sužeidė per susišaudymą

Nusikaltėlių nužudytas buvusio Lietuvos taupomojo banko (LTB) apsaugininkas A. Urmonas aktyviai sportavo – buvo Klaipėdos „Granito”, „Atlanto”, Gargždų „Bangos” futbolo komandų žaidėjas. Atletišką, stambaus sudėjimo klaipėdietį pakirto iš nupjautvamzdžio ir dviejų nenustatyto modelio pistoletų paleistos kulkos.

Anksčiau neteistas, bet su uostamiestyje siautėjusia Arbatinių nusikalstama grupuote sietas A. Urmonas artimiausių draugų aplinkoje buvo pravardžiuojamas Prevenciniu, Dičkiu.

1996 m. spalio 10-ąją Danės gatvėje, prie „Lietuvos telekomo” pastato, susišaudžius grupei jaunuolių, tarp nukentėjusiųjų buvo ir A. Urmonas – jam į kojas ir krūtinę pataikyta tris kartus.

Po susišaudymo į tris uostamiesčio ligonines buvo atvežti keturi sužeisti vyrai. Kiti incidento dalyviai spruko automobiliu „Volkswagen Jetta”.

Nusikaltimo vietoje rasta pistoleto „Makarov” tūtelių, vokiškas revolveris „Galverton”, iš kurio nebuvo šaudyta.

Visi sužeistieji atsisakė duoti bet kokius parodymus, teigė nepažįstantys į juos šaudžiusių žmonių.

Pasveikęs A. Urmonas baigė aktyvią futbolininko karjerą. Žudikų paleistos kulkos jį pasivijo vėliau.

Ginklu pasinaudoti nespėjo

2000-ųjų birželio 8-ąją iš treniruotės grįžtančio A. Urmono krepšyje gulėjo pistoletas „Beretta”, bet vyras nespėjo pasinaudoti ginklu.

Laukininkų gatvėje aukos tykoję žudikai šaudė į priekinį A. Urmono automobilio langą. Daugiabučio gyventojai pastebėjo tris nubėgančius vyrus. Vienas jų buvo su kauke.

A. Urmonas buvo nevedęs, gyveno su tėvu jūrininku, kuris sūnaus žūties dieną buvo išplaukęs į reisą.

Narpliojo įvairias versijas

Kriminalistai įtarė, kad tarp šaulių, kurie prie „Lietuvos telekomo” pastato švaistėsi ginklais, būta kitos miestą šiurpinusios Storinių gaujos atstovų. Jie galėjo įsidėmėti incidento dalyvį A. Urmoną.

Kita versijų buvo siejama su turtu – vienas klaipėdietis įtarinėjo, kad A. Urmonas pasisavino jo posūnio vardu iš LTB neteisėtai paimtą 130 tūkst. litų paskolą, įkeitęs butą Bangų gatvėje.

„A. Urmonas vis žadėjo grąžinti pinigus. Kai pradėjau ieškoti teisybės, į butą įsiveržę trys nepažįstami vyrai sulaužė šonkaulius. Sprukdami pagrūmojo: „Baik su bankais”, – pasakojo nukentėjusysis.

Vėliau įtarimai krito ant šešėlinio pasaulio įžymybės Sigito Gaidjurgio gaujos narių – Valdemaro Macevičiaus ir Remigijaus Mineikio. Vyrai sėdo į teisiamųjų suolą, bet, nepasirodžius kelioms į Airiją išvykusioms liudytojoms, byla dėl įkalčių stokos buvo nutraukta.

Kaliniui – nauji kaltinimai

„Ankstesnė versija, kad A. Urmoną galėjo nužudyti brolius Šarapajevus į pagalbą pasitelkęs R.Jankauskas, pasitvirtino tik dabar”, – tvirtino Klaipėdos apygardos prokurorai.

A. Urmonas kelis kartus buvo sumušęs R. Jankauską.

Teismo salėje R. Jankauskas laidė replikas, kad prokurorų ir teisėjų veikla nė kiek nepasikeitė. „Man nėra ko bijoti – aš nieko nežudžiau”, – kalbėjo nuteistasis.

Šeimos liko be maitintojų

Po daugelio metų broliams Šarapajevams pareikšti kaltinimai pribloškė Klaipėdoje gyvenančią jų motiną. Sunerimo Norvegijoje likusios jų žmonos.

Viena su keturiais nepilnamečiais vaikais netoli Oslo įsikūrusi S. Šarapajevo žmona tikino nesuprantanti, už ką jis suimtas: „Dirbo legaliai, nesislapstė, dažnai atvykdavo į Lietuvą. Kaip man dabar gyventi?”

Ekstradicijos laukiančio D. Šarapajevo žmona Norvegijoje gyvena su dviem nepilnamečiais vaikais.

Svarbus žudynių liudininkas neseniai mirė nuo ligos, bet prokuroras J. Michailovskis nemano, kad byla dėl to įstrigs: „Visi parodymai yra užfiksuoti.”

Trijulei gresia kalėjimas nuo 8 iki 20 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.