„Linkomanijos“ priešas V. Simanavičius prisipažino platinęs narkotikus

Nenuilstančiu kovotoju su piratine produkcija vadinamą 43 metų kaunietį Vytą Simanavičių prislėgė naujos bėdos. Lietuvos Antipiratinės veiklos asociacijos pirmininko pavaduotojas ketvirtadienį stojo prieš teismą dėl neteisėto narkotinių medžiagų platinimo. Teisme V. Simanavičius neneigė savo kaltės, pripažino nusikalstamą veiką imitavusiam pareigūnui perdavęs kvaišalų dozę.

Kovotojas su piratais, LANVA pirmininko pavaduotojas V. Simanavičius teisme prisipažino platinęs kvaišalus.
Kovotojas su piratais, LANVA pirmininko pavaduotojas V. Simanavičius teisme prisipažino platinęs kvaišalus.
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

2013-04-18 19:47, atnaujinta 2018-03-08 01:39

Ne vieną ikiteisminį tyrimą dėl autorių teisėmis apsaugotų kūrinių platinimo internete inicijavęs, sustabdyti didžiausio Lietuvoje „torrent“ tinklapio „Linkomanija“ veiklą siekęs kaunietis Vytas Simanavičius pats tapo teisiamuoju. Jį prokurorai kaltina sunkiu nusikaltimu – neteisėtu disponavimu narkotinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti.

Ikiteisminis tyrimas V. Simanavičiaus atžvilgiu Kauno apskrities vyriausiajame policijos komisariate buvo pradėtas 2012 metų pradžioje, tačiau byla teismą pasiekė tik šiandien.

Pripažino kaltę

Teisme atvertus bylą paaiškėjo, jog policijos kriminalistai buvo gavę slaptos operatyvinės informacijos, jog tuometis Lietuvos Antipiratinės veiklos asociacijos (LANVA) vadovas gali nelegaliai platinti kvaišalus. Nusprendus informaciją patikrinti buvo kreiptasi į teismą, šis leido imituoti nusikalstamos veiką – leido slapta dirbusiam policijos agentui įsigyti kvaišalų.

Sandoris įvyko Kauno rajone, Karkazų kaime esančioje kolektyvinių sodų bendrijoje, kurioje tuo metu gyveno V. Simanavičius.

Praėjusių metų kovo 13-osios vakarą jis perdavė kiek mažiau nei pusę gramo sintetiniu kanabinoidu prisotintos augalinės kilmės medžiagos. Pasak V. Simanavičiaus veiklą slapta stebėjusių kriminalistų, tai buvęs tik kvaišalų pavyzdys, jis esą planavo perduoti kur kas didesnį kiekį.

Antradienį prieš teismą stojęs V. Simanavičius pareiškė pripažįstantis kaltę. Tačiau parodymus net ir dabar Lietuvos Antipiratinės veiklos asociacijoje vadovaujamas pareigas užimantis, pirmininko pavaduotoju dirbantis kaunietis pageidavo duoti uždarame teismo posėdyje. Kovotojas su piratais jaudinosi, jog žurnalistai gali sužinoti jo asmeninio gyvenimo detales, kurias jis žadėjo atskleisti.

Sekė pusmetį

Teisme liudijant Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos (ONTV) pareigūnui paaiškėjo intriguojančios V. Simanavičiaus bylos detalės: pareigūnai buvo užverbavę merginą, su kuria tuometinis LANVA vadovas palaikė glaudžius santykius.

Beveik pusę metų V. Simanavičius buvo slapta sekamas, pareigūnai klausėsi jo telefoninių pokalbių. Prieš susitikimą, kurio metu V. Simanavičius perdavė kvaišalų pavyzdį, policijos agentė turėjo slaptą garso įrašymo aparatūrą.

Ji esą užfiksavo kaip kovotojas su piratais aptarinėja kvaišalų kainas, siūlo surasti potencialių pirkėjų ir aiškina kokios taktikos reikėtų laikytis, jeigu kažkas susigundytų pirkti didesnį kvaišalų kiekį. „Pokalbių iniciatorius buvo V. Simanavičius, jis aiškino kaip ir iš kur šios narkotinės medžiagos gaunamos. Prašė domėtis, gal kas nors pageidautų įsigyti didesnį jų kiekį“, - teisme liudijo Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato ONTV operatyvininkas.

V. Simanavičių slapta sekę kriminalistai neskubėjo jo sulaikyti. Turėta informacijos, kad kvaišalus jam galimai tiekia Olandijoje gyvenantis draugas ir ketinta palaukti kol Lietuvą pasieks stambesnė kvaišalų siunta ir taip išsiaiškinti narkotikų platinimo mechanizmą.

Deja, kriminalistai taip ir nesulaukė siuntos, pasak jų, įsigyti didesnio kvaišalų kiekio V. Simanavičius nesugebėjo. Paaiškėjo, jog kvaišalų pavyzdys yra ne tokios geros kokybės kaip tikėtasi, todėl nepavyko surinkti pakankamai lėšų šiam sandoriui finansuoti. 

Teisiamasis talkino policijos pareigūnams

Į teisėsaugininkų nemalonę patekęs V. Simanavičius anksčiau palaikė glaudžius ryšius su Kriminalinės policijos biuru, kartu su pareigūnais dalyvaudavo kratose, inicijuodavo ikiteisminių tyrimų pradėjimą.

V. Simanavičius dėl savo veiklos buvo užsitraukęs ne tik piratauti mėgstančių internautų, bet ir kriminalinio pasaulio šulų nemalonę.

Prieš kurį laiką Lietuvos Kriminalinės policijos biuras išaiškino ir laiku sustabdė rengiamą pasikėsinimą į V. Simanavičių. Operatyvininkai išsiaiškino, kad po LANVA vadovo automobiliu planuojama padėti galingą sprogmenį. Šį nusikaltimą planavo su šešėliniu pasauliu susijusio Kauno verslininko sūnus.

V. Simanavičiui tokiu būdu norėta atkeršyti už pogrindinio kompaktinių plokštelių fabriko demaskavimą. Pareigūnams išaiškinus vietą, kur nelegaliai buvo daromos piratinės filmų bei audio kūrinių kopijos, taip pat tiražuojama pornografinio turinio produkcija, fabriko įkūrėjai patyrė didelius nuostolius.

Jeigu V. Simanavičius kaltė teisme bus įrodyta, už neteisėtą disponavimą psichotropinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti, jam grės laisvės atėmimas nuo dvejų iki aštuonerių metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.