Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Psichiatrijos ligoninėje gydomam tėvažudžiui – švelnesnis stebėjimo režimas

Kraupų nusikaltimą įvykdęs - savo tėvą, žinomą Šiaulių ginekologą Povilą Pečiulį nužudęs ir dalimis supjaustęs 27 metų Vytautas Pečiulis Rokiškio psichiatrijos ligoninėje bus gydomas jau ne griežto, o sustiprinto stebėjimo sąlygomis.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

2013-04-18 17:16, atnaujinta 2018-03-08 01:55

Sušvelninti stebėjimo sąlygas priverstinai gydomam V. Pečiuliui ketvirtadienį nusprendė Rokiškio psichiatrijos ligoninės prašymą išnagrinėjęs Rokiškio rajono apylinkės teismas.

Tėvo kūną supjaustė dalimis

Šiaulių apskrities ligoninės Akušerijos ir ginekologijos klinikos Ginekologijos skyriui vadovavusio 59 metų P. Pečiulio kolegos pasigedo 2008-ųjų spalio 14-ąją, kai jis dvi dienas nepasirodė darbe.

Iš P. Pečiulio namo garažo taip pat pradingusį jo automobilį „BMW 530“ pareigūnai po kelių dienų aptiko Kaune.

Vaizdo kameros užfiksavo, kad automobilį gatvėje paliko informatiką Londone studijuojantis P. Pečiulio sūnus Vytautas.

Po kelias dienas trukusių paieškų V. Pečiulio pėdsakai buvo aptikti Rygoje. Grįžti į Lietuvą V. Pečiulį įkalbėjo jo sesuo.

Sulaikytas, o po to ir suimtas vaikinas prisipažino nužudęs tėvą ir supjaustęs jį dalimis.

Kūną užvaldė blogis

V. Pečiulis aiškino, kad santykiai su tėvu buvo geri, bet 2008-ųjų rugpjūčio pabaigoje jie apsipyko. Tėvui pyktį sukėlė sūnaus apsisprendimas nebevykti į Angliją tęsti mokslų.

Tėvo namus palikęs ir pas logopede dirbančią motiną gyventi persikraustęs V. Pečiulis 2008 metų spalio 10 dieną vėl susitiko su tėvu ir su juo susitaikė.

Kitą dieną grįžęs į namus pas tėvą V. Pečiulis sakė ėmęs medituoti.

Vaikino teigimu, medituojant jo kūnas atsiskyrė. Nebevaldomas kūnas, kurį, V. Pečiulio tikinimu, užvaldė blogis, puolė žudyti.

Prisėlinęs prie ant sofos gulinčio tėvo V. Pečiulis jam peiliu dūrė į kaklą ir krūtinę. Užpultasis mėgino gintis, tačiau to padaryti nebepajėgė.

Parduotuvėje pirko pjūklų

Pasiėmęs iš stalčiaus tris peilius, V. Pečiulis pamėgino supjaustyti tėvą dalimis.

Kai to padaryti nepavyko, žudikas sėdo į automobilį ir nuvažiavęs į prekybos centrą nusipirko du elektrinius ir vieną rankinį pjūklus.

Supjaustytus palaikus V. Pečiulis įgrūdo į automobilio bagažinę ir išvežęs išmėtė miške. Sugrįžęs į namus vaikinas kruopščiai išplovė namus.

Tikėjo savo kliedesiais?

Už grotų patekęs V. Pečiulis prakalbo apie artėjančią pasaulio pabaigą.

Kad jaunuolis tiki tuo, ką kalba, kriminalistai įsitikino apžiūrėję netoli Šiaulių aptiktą V. Pečiulio mikroautobusą.

Automobilyje pareigūnai rado dujinių pistoletų, dujokaukę, žemėlapių, miegmaišių, pagalvių, maisto produktų.

Kai kurie negreit gendantys maisto produktai buvo užlydyti statinėse.

Draugams elektroniniu paštu V. Pečiulis buvo išsiuntinėjęs laiškų, kad į Žemę rėšis kita planeta ir sunaikins gyvybę.

Skyrė priverstinį gydymą

Tėvažudystės bylą išnagrinėjęs Šiaulių apygardos teismas 2010 metais kovo 4 dieną V. Pečiulį pripažino nepakaltinamu ir skyrė jam priverstinį gydymą griežto stebėjimo sąlygomis Rokiškio psichiatrijos ligoninėje.

Po Šiaulių apygardos teismo sprendimo prabėgus trejiems metams Rokiškio psichiatrijos ligoninės administracija kreipėsi į Rokiškio rajono apylinkės teismą stebėjimo režimo V. Pečiuliui sušvelninimo – buvo prašoma griežto stebėjimo sąlygas pakeisti į sustiprinto stebėjimo sąlygas.

Paklaustas, kas paskatino kreiptis į teismą dėl stebėjimo sąlygų sušvelninimo V. Pečiuliui, Rokiškio psichiatrijos ligoninės direktorius Algimantas Liausėdas ta tema kalbėti atsisakė.

„Jokios informacijos apie pacientą neteikiame, nes tai daryti draudžia paciento teisių ir žalos atlyginimo įstatymas“, - portalui lrytas.lt pareiškė A. Liausėdas.

Turės šiek tiek daugiau laisvės

Sprendimą dėl stebėjimo sąlygų sušvelninimo V. Pečiuliui priėmęs Rokiškio rajono apylinkės teismo teisėjas Artūras Dilys taip pat buvo nekalbus.

„Teismo posėdis buvo uždaras. V. Pečiulis jame nedalyvavo. Konkrečių sprendimo motyvų, kodėl stebėjimo sąlygos buvo pakeistos iš griežtų į sustiprintas aš įvardyti negaliu.

Priimdamas šį sprendimą vadovavausi iš ligoninės gautomis pažymomis apie paciento būklę. Bendrai galiu pasakyti, kad stebėjimo sąlygos iš griežtesnių į švelnesnes gali būti siejamas tik su paciento sveikatos būklės pagerėjimu“, - sakė A. Dilys.

Pasak teisėjo, stebėjimo režimo pakeitimas iš griežto į sustiprintą paciento buvimo psichiatrijos ligoninėje sąlygas skiriasi nežymiai – pacientas yra laikomas tame pačiame skyriuje, uždaroje palatoje, yra stebimas, tik gal kiek laisviau gali judėti ir bendrauti su kitais pacientais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.