Biržų rajone rasta medžiaga gali būti reagentas, ne ipritas

Biržų rajono savivaldybėje sudaryta speciali komisija, kuri aiškinsis dėl į Biržų rajono savivaldybę atneštų ampulių su, kaip spėta anksčiau, nuodinga medžiaga ipritu. Kiek vėliau antradienį išplatintame pranešime Panevėžio apskrities vyriausiasis policijos komisariatas nurodė, jog atneštoji medžiaga ne ipritas, o reagentas.  

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 23, 2013, 7:58 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 8:21 PM

Antradienį, netrukus po 13 val., iš Biržų rajono savivaldybės pastato buvo evakuoti žmonės, atskubėjo policija, greitoji pagalba, ugniagesiai-gelbėtojai. Tokių priemonių imtis paragino Panevėžio apskrities civilinės saugos specialistai, iš biržietės kolegės telefonu išgirdę, kad vienas vyriškis į savivaldybę atnešė kartoninę dėžę su šešiomis ampulėmis. Ant jų buvo rusiškai užrašyta „ipritas“. 

Atvežė veterinarijos tarnybos direktorius

Tačiau netrukus paaiškėjo, kad tai - ne piktybinis chuliganizmas ar suplanuotas išpuolis, o sunerimusio biržiečio pastangos perduoti pavojingą cheminę medžiagą specialistams. Paaiškėjo, kad į kartoninę dėžutę sudėtas šešias maždaug 1-2 ml talpos ampules, rastas Vabalninko miestelyje, atvežė Biržų maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Adolfas Rinkūnas. Vyras norėjo pasitarti su civilinės saugos specialistais, ką su jomis daryti.

Kaip lrytas.lt sakė A. Rinkūnas, antradienio rytą jam apie keistą radinį Vabalninko miestelio pakraštyje, šalia žvyrkelio, pasakė du vabalninkiečiai. Jie dėžutės nejudino, paliko kur radę. „Tai aš nuvažiavau, užsimovęs pirštines įdėjau į maišelį, paskui – į kitą dėžutę ir išvežiau į Biržus. negalėjau palikti ten, kur jos buvo paliktos – juk ten vaikai laksto, galėjo kokia nelaimė nutikti“, – pasakojo Biržų veterinarijos tarnybos vadovas. 

Dar prieš pietus A. Rinkūnas nuvežė įtartiną dėžutę į Biržų rajono savivaldybės Civilinės saugos skyrių. Darbuotoja, pasiskambinusi kolegoms į Panevėžį, gavo nurodymus kviesti specialiąsias tarnybas, nes tai itin nuodingos dujos.

Ipritas - itin pavojingas cheminis ginklas, žinomas kaip garstyčių dujos. Ši medžiaga dirgina akis, sukelia odos nudegimus. Sąlytis su dideliu kiekiu gali būti mirtinas.

Pavojingos dujos - pajūryje

Šurmulys dėl iprito bombos prieš dešimtmetį buvo kilęs pajūryje, kai žmonės ant kranto rado povandeninės torpedos dalį, paženklintą grėsmingu užrašu „Yperite“. Tada Smiltynėje aptiktas cilindras su keistu užrašu sukėlė ant kojų uostamiesčio specialiąsias tarnybas. Žmonių lankomo paplūdimio ruožas kurį laiką buvo aptvertas, tik patikrinę metalo kapsulę specialiu rentgeno aparatu kariškiai konstatavo, kad ten nėra pavojingų cheminių medžiagų.

Kapsulės tyrimai, gaištas laikas ir kitos išlaidos buvo įvertintos 8 tūkst. 231 litu. Pareigūnai išsiaiškino, kaip šis daiktas atsidūrė paplūdimyje. Paaiškėjo, kad tariama iprito bomba buvo naudojama žaliųjų filmukui kurti.

Sulaikyti jaunuoliai teigė inscenizaciją sugalvoję ne žmonėms pagąsdinti, o tik norėdami atkreipti visuomenės dėmesį į Baltijos jūroje po Antrojo pasaulinio karo nuskandintus sprogmenis su pavojingu cheminiu ginklu - ipritu, galinčiu sukelti ekologinę katastrofą.

Teismas trims klaipėdiečiams, padariusiems bombos su cheminiu ginklu imitaciją ir palikusiems ją pajūryje, 2003 metų balandį paskelbė nuosprendį. Trys studentai, ekologinio klubo „Žvejonė“ nariai Kęstutis Kvietkauskas, Algirdas Petrauskas ir Justas Ingelevičius teismo sprendimu turėjo atlyginti žalą specialiosioms tarnyboms, atvykusioms neutralizuoti tariamai pavojingo radinio.

Nors išminuotojai, policininkai ir kitos tarnybos tvirtino patyrusios 8 tūkst. litų žalą, teismas atsižvelgė į sunkią atsakovų materialinę padėtį ir priteisė atlyginti 2,6 tūkst. litų.

Metalinis cilindras su užrašu „Yperite“ ir kaukolės piešiniu buvo rastas Smiltynės paplūdimyje 2002 birželio pabaigoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.