Kelių policijos biuro vadovą V. Mačėną teismas išteisino

„Džiaugiuosi, kad mane išteisino, tik gaila, kad nuosprendžio nebesulaukė abu mano tėveliai – pernai vienas po kito mirė. Jie labai jaudinosi dėl šios istorijos“, – lrytas.lt sakė Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos biuro viršininkas, 53 metų Virginijus Mačėnas.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

2013-04-30 14:25, atnaujinta 2018-03-07 12:16

Pirmadienį V. Mačėną, kaltinamą piktnaudžiavimu tarnyba ir neteisėtu neviešų elektroninių duomenų įgijimu ir paskleidimu, Anykščių rajono apylinkės teismas išteisino. Bylą nagrinėjusi teismo pirmininkė Zita Gavėnienė minėto pareigūno veiksmuose nusikalstamos veikos požymių neįžvelgė.

Principingumu pagarsėjęs policijos pareigūnas į teisiamųjų suolą sėdo po to, kai panevėžietis Robertas Janutis pareiškė, kad V. Mačėnas neteisėtai paviešino duomenis apie jo teistumą ir praeityje įvykdytas nusikalstamas veikas.

Apskundė sodo kaimynas

Prieš kelerius metus R. Janutis kreipėsi į prokuratūrą dėl to, kad neva toje pačioje kaip ir jis sodų bendrijoje sklypą turintis V. Mačėnas pasinaudojo policijos duomenų baze, joje rado informaciją apie ankstesnį minėto panevėžiečio teistumą ir vėliau apie tai papasakojo kitiems sodų bendrijos nariams.

Tuo tarpu pats V. Mačėnas tvirtino, kad minėto verslininko praeitimi jis yra domėjęsis tarnybos reikalais. Prieš kelerius metus Kelių policijos biuro viršininką pasiekė informacija, kad vienas jam pavaldžių pareigūnų neoficialiai dirba šio panevėžiečio įmonėje. Jam taip pat kėlė įtarimų kai kurių R. Janučio įmonės siūlomų apsaugos paslaugų teisėtumas. Pavyzdžiui, savo firmos automobilius jis buvo pažymėjęs juostomis ant šonų, kurios gali būti naudojamos tik policijos tarnybinių automobilių žymėjimui.

V. Mačėnas neslepia tuomet iš tiesų policijos duomenų bazėje peržiūrėjęs informaciją apie minėtą Panevėžio verslininką. Ten buvo ir duomenys apie jo teistumą – už ką ir kada jis buvo teistas.

Tačiau duomenų apie R. Janučio teistumą V. Mačėnas teigia sodų bendrijos nariams neatskleidęs. Netgi atvirkščiai – būtent iš kai kurių sodų bendrijos narių, žinojusių apie minėto panevėžiečio kriminalinę praeitį, Kelių policijos biuro viršininkas ir sužinojo apie jo teistumą. Kadaise vietos laikraštyje netgi buvo išspausdintas policijos prašymas į pareigūnus kreiptis nuo sukčiavimu įtariamo R. Janučio nukentėjusius panevėžiečius.

Įžvelgia kerštą

V. Mačėno nuomone, R. Janutis įvairias instancijas užpylė skundais kerštaudamas dėl to, kad jis domisi neteisėta veikla užsiimančiu pavaldiniu. Dėl V. Mačėno veiksmų Panevėžio apskrities vyriausiajame policijos komisariate buvo atliktas tarnybinis patikrinimas, jam buvo skirta drausminė nuobauda.

Verslininkas dėl pareigūno veiksmų iš pradžių į teismą kreipėsi privataus kaltinimo tvarka, tačiau jo skundas buvo atmestas.

Tada R. Janutis kreipėsi į prokuratūrą, kad V. Mačėnui būtų iškelta baudžiamoji byla. Pradėjus ikiteisminį tyrimą, šis nuo pareigų nebuvo nušalintas ir per visą teismo procesą vadovavo Panevėžio apskrities VPK Kelių policijos biurui. Apie išėjimą iš pensiją ilgametis policijos pareigūnas negalvojo – tai jam atrodė negarbinga ir panašu į bėgimą. Du teismai nusišalino

Prieš metus, balandžio pabaigoje įvykus pirmajam šios bylos teismui Panevėžio miesto apylinkės teisme, R. Janučio advokatas pateikė prašymą nušalinti visą Panevėžio miesto apylinkės teismą.

Nukentėjusiojo atstovo teigimu, ilgametis policijos pareigūnas V. Mačėnas ne kartą yra dalyvavęs šiame teisme svarstant administracinių teisės pažeidimų bylas, pažįsta daug teisėjų, todėl, norint nešališko bylos nagrinėjimo, reikėtų ją perduoti kitam teismui.

Tuo tarpu ir pats teisiamasis V. Mačėnas, ir jo gynėja pasisakė prieš teismo nušalinimą. Jų teigimu, neseniai Panevėžio miesto apylinkės teisme jau buvo nagrinėjama byla dėl šmeižto, kurioje kaltinamieji buvo ir V. Mačėnas, ir R. Janutis. Tuomet pastarasis neprašė teismo nušalinimo, todėl neaišku, kodėl persigalvojo.

Tėvai nebesulaukė

Panevėžio miesto apylinkės teismui nusišalinus, nuo šios bylos nagrinėjimo, ji buvo perduota Pasvalio rajono apylinkės teismui. Tačiau paaiškėjus, kad iš Pasvalio rajono kilęs V. Mačėnas ir čia turi pažįstamų, nusišalino ir pasvaliečiai teisėjai. Tuomet byla buvo perduota nagrinėti Anykščių rajono apylinkės teismui. Čia šią savaitę ir buvo paskelbtas išteisinamasis nuosprendis.

Džiaugdamasis, kad teismas jo veiksmuose nusikaltimo neįžvelgė, V. Mačėnas apgailestauja, kad šios dienos nebesulaukė abu jo tėveliai, mirę pernai. Abu jie labai jaudinosi sužinoję, kad sūnui iškelta byla, sekė jo teismo proceso naujienas, o geros naujienos apie išteisinimą nebeišgirdo – pareigūno tėvas mirė pernai liepą, motina – gruodį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.