Nevaldomas pyktis garsiam sportininkui B. Gutkauskui kiša koją

Garsus Lietuvos raitelis Benas Gutkauskas jau kuris laikas savo agresyviu elgesiu šiurpina Šiaulius. 2012 metų rugpjūtį sportininkas pripažintas kaltu dėl išpuolio prieš neblaivų pėsčiąjį. Šį kartą raitelį Šiaulių apylinkės teismas nubaudė už išpuolį Šiaulių centre. Jau trečią kartą į teisėsaugininkų akiratį pakliuvęs sportininkas sunerimti verčia ne tik šiauliečius, bet ir sportininkų bendruomenę.

Nevaldomas pyktis kenkia sportininko Beno Gutkausko karjerai.<br>V. Kapočius
Nevaldomas pyktis kenkia sportininko Beno Gutkausko karjerai.<br>V. Kapočius
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

2013-04-30 12:35, atnaujinta 2018-03-07 12:24

Psichoterapeuto Juliaus Neverausko teigimu, gerais sportininkais tampa tik agresyvūs, energingi ir atkaklūs žmonės, tačiau atkreipė dėmesį, kad pyktis turėtų būti valdomas.

„Sportas reikalauja atkaklumo, ryžtingumo, sportinio pykčio. Smurtaujantis sportininkas išduoda, kad jis turi rimtų problemų dėl pykčio kontroliavimo“, – kalbėjo psichoterapeutas.

Mokomi valdyti pyktį

Vakarų pasaulyje sportininkams organizuojami pykčio valdymo mokymai. Žmonės išmoksta valdyti pykti, jį nukreipdami teigiama linkme. Dažnai sportininkai išlieja pyktį per fizinį pasirengimą, tačiau kai kurie jų nesuvaldo pykčio pertekliaus išliedami jį žodžiais arba veiksmais.

J. Neverausko teigimu, pirmiausia pyktį reikia įsisąmoninti, atpažinti pirmuosius pykčio ženklus: „Reikia pajusti, kad pykstu, ištarti sau – pykstu.“

Anot gydytojo, svarbu suvokti, kad tiesioginė pykčio išraiška yra tik vienas iš galimų būdų. Sportininkas turėtų apmąstyti ir kitus reakcijos būdus: „Galima trenkti, galima smurtauti žodžiu, tačiau apmąsčius įmanoma pasirinkti ir kitus būdus pykčiui išlieti.“

Pykčio nevaldantis žmogus turi problemų

Sportininkas gali atidėti savo atsaką, pasitraukti, pasirinkti fizinį krūvį – atlikti fizinius pratimus: „Laimi visuomet tie žmonės, kurie permąsto ir pasirenka kitas pykčio išraiškos formas. Kartais pakanka tik pasakymo: „Aš ant tavęs pykstu.“

Pykčio nevaldantis žmogus turi tam tikrų asmenybės sutrikimo požymių, asmenybinių pokyčių, sukeliančių problemų žmogui ir jo artimiesiems: „Užsienyje tokie žmonės teismo sprendimu ne baudžiami, o siunčiami gydytis, jiems taikoma speciali psichoterapija, kurioje jie mokomi valdyti pyktį.“

Sportininkas turi būti pavyzdys

Lietuvos tautinio olimpinio komiteto vadovės Dainos Gudzinevičiūtės teigimu, sportininkas turi būti pavyzdys, esą šis įvykis tik parodo, kad riekia kalbėti apie sportininkų elgesį, vis dėlto šio konkretaus sportininko atvejo ji nesiima vertinti.

„Apskritai apie smurto ir sporto nesuderinamumą daug kalbėta, tai nesuderinami dalykai. Apie šį įvykį žinau nedaug ir tik iš spaudos, tačiau bet kokiu atveju smurtas nėra pateisinamas. Vertinti B. Gutkausko elgesio negaliu, nes per mažai žinau“, – kalbėjo Lietuvos tautinio olimpinio komiteto vadovė.

D. Gudzinevičiūtės teigimu, šis klausimas su Žirginio sporto federacijos prezidentu Gediminu Gutkausku nebuvo aptartas, tačiau patikino, kad apie sportininką su jo tėvu, Žirginio sporto federacijos vadovu kalbėsis.

„Gilinsimės į situaciją, tarsimės, ką galime padaryti“, – kalbėjo D. Gudzinevičiūtė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?