Laukuose montuojami saulės moduliai sudomino ir ilgapirščius

Dar nespėjusi pasidžiaugti saulės energijos jėgainės nauda, Rokiškio rajono gyventojų šeima jau nukentėjo nuo vagių. Ilgapirščiai iš dar tik statomos šalia Bajorų kaimo jėgainės nugvelbė šešis saulės modulius.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

May 2, 2013, 1:34 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 10:04 AM

Į policiją neseniai kreipėsi Bajorų kaimo gyventojas Alfonsas Guzikauskas. Vyriškis pranešė, kad iš jo sūnų valdomos bendrovės statomos saulės energijos jėgainės Bajorų kaime pavogti montuojami saulės moduliai „Schuco MPE90AL01“.

„Juos pavogė nesuprantantys, ką vagia. Apsirinka, jei galvoja, kad galės namuose pasijungti vandenį šildytis“, – lrytas.lt sakė A. Guzikauskas. Vyriškio teigimu, be specialių jungčių, specialios transformatorinės šių saulės modulių niekur nepavyks panaudoti.

Pasak A. Guzikausko, laukuose prie pat Bajorų kaimo statoma saulės jėgainė – kol kas didžiausia Rokiškio rajone, 57 arų plotą užimančioje teritorijoje bus įrengta 750 saulės modulių. Šią saulės jėgainę kuria A. Guzikausko Vilniuje gyvenančių sūnų valdoma bendrovė.

Vagystę jėgainės įrangą montuojantys darbininkai pastebėjo ryte į darbą atėję į darbą. Išvakarėse nespėti sumontuoti 6 moduliai buvo dingę iš dėžės. Savininkų paskaičiavimu, vieno vokiečių gamybos modulio vertė – apie 1 tūkst. 200 litų, tai bendras nuostolis siekia daugiau nei 7 tūkst. litų.

A. Guzikausko teigimu, jau dabar visa saulės energijos jėgainės teritorija aptverta tvora, tik dar neįstatyti varteliai. Pro ten tikriausiai vagys ir išsinešė šiuos apie 30 kg sveriančius modulius. „Būtinai įrengsime apsaugos signalizaciją, dabar važiuoju tartis su viena Rokiškio įmone dėl vaizdo kamerų įrengimo“, – sakė Bajorų kaimo gyventojas, apgailestaudamas dėl vagių išpuolio.

Kaip lrytas.lt sakė Rokiškio rajono policijos komisariato viršininkas Stasys Meliūnas, tai pirmas atvejis rajone, kai pavogti saulės moduliai ir padaryti nemaži nuostoliai. Tiesa, kiek anksčiau kitoje rajono vietoje vagys taip pat buvo susidomėję saulės energijos jėgaine, tačiau tuomet didelės žalos nepadarė.

Komisariato vadovo nuomone, vis populiarėjant saulės energijos jėgainių statybai, vagysčių iš jų greičiausiai tik daugės. Todėl didžiules lėšas skiriantys šiems projektams įgyvendinti verslininkai turėtų neužmiršti pinigų skirti ir jėgainėms apsaugoti nuo nusikaltėlių.

„Juk nešdamas lagaminą ir pavargęs, nepalieki jo gatvėje, užeidamas į kavinę pailsėti, nes bijai, kad jį gali pavogti. O čia juk laukuose paliekami ne lagaminai, o gerokai brangesnis turtas“, – įspėja saulės jėgainių savininkus S. Meliūnas. Jo žiniomis, nuo vagių ar vandalų saugodami neretai nuošaliuose laukuose sumontuotas saulės jėgaines, savininkai jas aptveria tvoromis, įrengia apsaugos signalizaciją, sumontuoja vaizdo kameras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.