Prekeiviai žmonėmis aukas perduoda vagišių gaujoms

Trys sunkiai besiverčiantys jauni lietuviai, kurie rengėsi pelningam darbui užsienyje, nežinojo, kad būtų turėję vogti iš parduotuvių.

Vagių gaujos nariais per prievartą tapę jauni žmonės užsienyje dažniausiai siunčiami vogti į didelius prekybos centrus.
Vagių gaujos nariais per prievartą tapę jauni žmonės užsienyje dažniausiai siunčiami vogti į didelius prekybos centrus.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė ("Lietuvos rytas")

2013-05-04 10:57, atnaujinta 2018-03-07 07:21

Prekeiviai žmonėmis dairosi ne tik į merginas ar jaunas moteris, kurias būtų galima paversti sekso vergėmis. Jų akiratyje – ir vaikinai ar jauni vyrai.

Lietuvos kriminalinės policijos ir Panevėžio organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos pareigūnai bei prokurorai demaskavo grupuotę, kuri įtariama pirkusi ir pardavusi žmones.

Per specialią operaciją buvo sulaikyti keturi vyrai – trys panevėžiečiai ir vienas kupiškėnas.

Jiems pateikti įtarimai prekyba žmonėmis ir dokumentų klastojimu bei suklastotų dokumentu panaudojimu. Per kratą pas juos rasta ginklų ir šaudmenų.

Panevėžiečius 28-erių A.J. ir jo bendraamžį T.J. bei 23-ejų Kupiškio rajono gyventoją D.S. teismas leido suimti trims mėnesiams. Vyriausias įtariamasis 38-erių panevėžietis D.B. už grotų praleis du mėnesius.

Šie keturi asmenys jau buvo patekę į policijos akiratį ir teisti už viešosios tvarkos pažeidimus, vagystes.

Šįkart jie ėmėsi prekybos žmonėmis – užsienio šalyse veikiančioms vagių gaujoms ėmėsi tiekti vergus.

Jais tapusiems jauniems žmonėms būna nurodyta, ką ir iš kokios parduotuvės vogti.

Jeigu operacija sėkminga, didžioji pelno dalis tenka vagystę sumaniusiam, o ne ją įvykdžiusiam žmogui. Nesėkmės atveju baudžiamas tiktai vagišius.

Į Panevėžio nusikaltėlių tinklą buvo pakliuvę trys sunkiai besiverčiantys 18–25 metų vaikinai iš skirtingų Lietuvos vietų. Jie susigundė pasakojimais apie gerai mokamą darbą užsienyje. Tačiau jiems buvo paruoštas ne sąžiningai dirbančio emigranto gyvenimas.

Nieko nenutuokiančios prekiautojų žmonėmis aukos buvo atvežtos į Kupiškio rajoną ir apgyvendintos atskirai. Juos iš ten išlaisvino nusikaltėlius sekę pareigūnai.

Vagystės – tik pagal užsakymus

* Lietuvoje jau prieš kurį laiką ėmė plisti nauja prekybos žmonėmis forma, kai žmonės vežami į užsienį vogti pagal užsakymus. Ypač dėl to susirūpino vaikų teisių gynėjai, nes neretai tokia preke tampa vaikai.

* Šilutės rajono gyventojų grupė bandė į užsienį išvežti nepilnametį vaikų globos namų auklėtinį. Esą berniukas buvo prasiskolinęs ir vagiliaudamas turėjo atidavinėti skolas.

* Jauna Tauragės rajono gyventoja iš asocialios šeimos buvo išvežta į Norvegiją ir verčiama dirbti nusikaltėliams. Mergina sakė nemačiusi išeities, nes motina girtavo, o jai reikėjo išlaikyti jaunesnę seserį.

* Lietuvoje nusikaltėliai važinėja po kaimus ir ten gyvenančius skurdžių ir asocialių šeimų vaikus kalbina važiuoti į užsienį vagiliauti. Kai kurie nepilnamečiai susigundo ir patys sutinka važiuoti.

* Tačiau nuvykę jie supranta, kad tai nėra toks gyvenimas, kokio tikėjosi. Ką nors pakeisti beveik neįmanoma, nes vaikai tampa priklausomi nuo jiems vadovaujančių nusikaltėlių.

* Tokia jaunų žmonių prekybos ir išnaudojimo forma tampa vis populiaresnė ne tik Lietuvoje, bet ir kai kuriose Rytų Europos šalyse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.