Garsųjį savanorį įklampino medžioklė

55 metų kauniečiui Alvydui Pangoniui, vienam pirmųjų ir garsiausių krašto apsaugos savanorių, nepavyko įtikinti teismo, kad jis už brakonieriavimą nubaustas neteisingai.

Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė Rafanavičienė („Lietuvos rytas“)

May 6, 2013, 9:54 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 5:21 AM

Pakaunės miškuose 1993 metų rudenį savanorių maišto vienas vadų A. Pangonis, minimas ir kitose didelio atgarsio sulaukusiose bylose – Bražuolės tilto, „Lietuvos ryto” redakcijos sprogdinimo, savanorio ir Valstybės saugumo departamento pareigūno Juro Abromavičiaus žūties, suklupo savo tėviškėje Seimeniškių kaime (Lazdijų r.).

Jis kaltinamas brakonieriavimu.

Miške aidėjo šūviai

Du Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos darbuotojai pernai vasario 29-osios vakarą atskubėjo į Kalniškės mišką netoli Seimeniškių kaimo gavę pranešimą, kad čia aidi brakonieriaus šūviai.

Inspektoriai Jonas Jarmalavičius ir Tomas Daugirda netoli nurodytos vietos paliko visureigį ir apie pusantro šimto metrų pėsčiomis ėjo iki jau žinomo savadarbio medžioklės bokštelio eglėje.

Čia jie pro žiūronus ir termovizorių apie 15–20 minučių stebėjo bokštelyje sėdintį žmogų su ginklu.

Po to, kad būtų saugiau, grįžę sėdo į visureigį ir privažiavę arčiau bokštelį apšvietė automobilio šviesomis.

Pamatę išlipantį iš bokštelio žmogų, sulaikė jį ir paprašė parodyti asmens dokumentą.

Išdavė kruvini pėdsakai

J. Jarmalavičius patvirtino, kad A. Pangonis turėjo medžiotojo bilietą, leidimą laikyti ginklą, tačiau nebuvo medžioklės lapo. Čia pat aptikus kruvinus žvėries pėdsakus ir jais sekusio žmogaus pėdas, A. Pangonis prisipažino šovęs į stirniną.

Jo užtaisyto šautuvo lizde buvo vienas šovinys, du – apkaboje.

„Po nesėkmingos sužeisto stirnino paieškos medžiotojas įlipo į savadarbį bokštelį ir laukė, nes manė, kad gal žvėris sugrįš į netoliese esančią šėryklą.

A.Pangonis prisipažino šovęs į stirniną, prašė nebausti. O kai buvo surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas ir garsiai perskaitytas, atsakė, kad viską suprato, ir pasirašė”, – teigė J. Jarmalavičius.

Gailėjosi, bet skundėsi

„Už Medžioklės taisyklių pažeidimus iš A. Pangonio vieniems metams buvo atimta teisė medžioti ir konfiskuotas šautuvas bei visi kiti to įvykio metu turėti medžioklės įrankiai.

Nustebau, kad pats sutikęs su visais jam reiškiamais kaltinimais, prisipažinęs ir gailėjęsis, vėliau A. Pangonis pasiskundė teismui ir pradėjo neigti brakonieriavęs”, – stebėjosi tuometis Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Artūras Vaickus.

Išvedžiojimai neįtikino

Alytaus rajono apylinkės teisme A. Pangonis aiškino buvęs neteisingai apkaltintas brakonieriavimu ir pripažino tik vieną pažeidimą – šautuvo lizde netyčia paliktą šovinį.

Bet teisėjai Ramunei Kuzmienei jo išvedžiojimai įspūdžio nepadarė. Ji paskelbė, kad A. Pangonis nubaustas teisėtai.

Už Medžioklės taisyklių pažeidimą jam vieneriems metams atimta teisė medžioti ir konfiskuotas graižtvinis šautuvas su optiniu taikikliu, 137 šoviniais, naktinio matymo taikikliu, įrankiu nušautam žvėriui pakabinti ir kitomis medžioklės priemonėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.