Paskutinėje E. Kusaitės kalboje – pasakojimas apie užnuodytus saldainius

Pirmadienį Vilniaus apygardos teismą vėl užplūdo Eglės Kusaitės rėmėjai. Terorizmu įtariama klaipėdietė teisme sakė savo paskutinį žodį.

E. Kusaitė kaltinama tuo, kad kūrė organizuotą grupę teroro aktui vykdyti.<br>J. Stacevičius
E. Kusaitė kaltinama tuo, kad kūrė organizuotą grupę teroro aktui vykdyti.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

May 6, 2013, 6:21 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 4:16 AM

Savo ginamąją kalbą E. Kusaitė pradėjo nuo priekaištų prokurorams. Esą bylą nagrinėjant teisme valstybinį kaltinimą palaikantis Generalinės prokuratūros prokuroras Mindaugas Dūda viename iš posėdžių teismui perdavė iš Vokietijos teismo gautą medžiagą, tačiau susipažindama su byla ji tos medžiagos nerado, susipažinti su ja taip pat nebuvo leista.

„Taip prokurorai siekė nuslėpti faktą, kad VSD provokavo nepilnametį asmenį“, - kalbėjo E. Kusaitė.

Terorizmu įtariama mergina teismą bandė įtikinti, kad viso to, kuo yra kaltinama, nebuvo, ji terorizmo nepateisina ir susisprogdinti neplanavo. „Į Maskvą vykau tik pasisvečiuoti pas draugę“, - teigė E. Kusaitė.

Klaipėdietė save vadina saugumo manipuliavimas auka.

Esą ja, vos sulaukusia 13 metų, pasinaudojo VSD pareigūnai ir manipuliavo ja iki pilnametystės.

„Dabar jiems gėda prisipažinti, kad savo veiklos objektu pasirinko mane“, - kalbėjo teisiamoji.

Pasirinkimas, anot jos, nebuvo atsitiktinis - ją saugumiečiams parinko žmogus iš jos šeimos pažįstamų rato.

„Teismas turėtų įvertinti, kad buvo pažeista ne tik Vaiko teisių apsaugos konvencija, bet ir neįgaliųjų konvencija, nes man tuo metu buvo pripažintas celebralinis paralyžius“, - sunkiai artikuliuodama žodžius iš lapelio savo paskutinę kalbą skaitė E. Kusaitė. Pasak teisiamosios, nuo 2003 metų prasidėjęs jos „apdorojimas“ vėliau buvo tęsiamas visais įmanomais būdais - jai buvo duodami medikamentai, ji nuodyta psichotropiniais vaistais.

Vienas saugumietis ją esą apnuodijo pavaišintu saldainiu, nuo kurio ji vėmė krauju, kažkas medikamentais supurškė jos rankšluostį, nes nusišluosčius juo, jai nuo rankų nusilupo oda. „Teroristų Lietuvoje nėra, todėl reikėjo juos pagaminti“, - sakė E. Kusaitė.

Savo paskutinėje kalboje klaipėdietė ne kartą paminėjo, kad byloje apklausti liudytojai melavo, nes jie yra susiję su VSD, o bylą nagrinėjanti teisėjų kolegija nuo teismo pradžios yra šališka jos atžvilgiu.

Kliuvo nuo E. Kusaitės ir jos pirmajam advokatui Adomui Liutvinskui bei ikiteisminį tyrimą kontroliavusiam prokurorui Justui Lauciui. Jie abu, teisiamosios nuomone, bendradarbiavo su VSD ir slėpė saugumo bei prokuratūros nusikaltimus. „VSD provokatorius, VSD provokatorius“, - tokiais žodžiais E. Kusaitė apibūdino beveik visus bylos liudytojus ir patikino, kad byloje nemeluoja tik ji, jos mama Virginija Kusienė ir teta Irena Janeliauskaitė.

Generalinės prokuratūros prokuroras M. Dūda siūlo E. Kusaitę įkalinti 10 metų.

E. Kusaitė kaltinama tuo, kad kūrė organizuotą grupę teroro aktui vykdyti, dalyvavo jos veikloje ir rengėsi įvykdyti teroro aktą - susisprogdinti Rusijos karinėje bazėje.

E. Kusaitė 2009 m. spalio 24 d. turėjo atvykti į Maskvą, kur ketino prisidėti prie teroristų grupuotės „Emirat Kavkaz“, tačiau savo kėslų neįgyvendino, stotyje ją sulaikė VSD pareigūnai.

Kai kaltinamoji baigė kalbėti, susirinkę jos gerbėjai pradėjo ploti. Disidentė Nijolė Sadūnaitė įteikė terorizmu kaltinamai merginai gėlių.

Nuosprendis bus skelbiamas gegužės 30 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.