Teismas nenuskriaudė šiurpinamas žinutes siuntusių skolų išlupinėtojų

Šiauliečiui verslininkui grasinę, šiurpinamas žinutes siuntę, gedulo vainiką atnešę skolų išlupinėtojai iš teismo išėjo šypsodamiesi. Mat šalčininkiečiai patys nesitikėjo tokios švelnios bausmės.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys („Lietuvos rytas“)

2013-05-06 07:56, atnaujinta 2018-03-07 05:21

Šalčininkų gyventojai 38 metų Igoris Lunas ir metais vyresnis Aleksandras Savickis buvo išteisinti dėl turto prievartavimo ir pripažinti kaltais tik dėl savavaldžiavimo.

Šią žinią išgirdęs I. Lunas kelis kartus paklausė vertėjos, ar tikrai neprarado laisvės. Mat vyriškis į teismą atėjo su didžiule rankine – buvo nusiteikęs, jog bus įkalintas.

Jo bendrininkas A. Savickis gerą žinią išgirdo vėliau, nes paspruko iš teismo salės išvydęs žurnalistus.

Spaudė grąžinti skolą

Ši istorija prasidėjo beveik prieš trejus metus. Konfliktas kilo tarp ta pačia veikla – prekyba žemės ūkio technika – besiverčiančių Belgijos įmonės ir Šiaulių rajone veikiančios bendrovės. Pastaroji buvo skolinga 150 tūkstančių litų.

2010-ųjų vasarą nepažįstami asmenys ėmė skambinti Šiaulių pašonėje veikiančios įmonės vadovui ir reikalavo grąžinti skolą.

Po to skolų išlupinėtojai I. Luno automobiliu „Mercedes-Benz” atvažiavo pasikalbėti su įmonės vadovu Donatu M.

Pastarajam buvo pagrasinta fiziniu susidorojimu ir paskelbtas ultimatumas – per mėnesį atsiskaityti su belgų įmone.

Atnešė gedulo vainiką

Iki 2010 metų pabaigos šiaulietis sulaukė dar kelių skambučių. Gruodį paskambinęs nepažįstamas vyriškis priminė Donatui M., kad metams baigiantis reikia atsiskaityti.

2011 m. sausio 5-ąją šiauliečiui ant namo tvoros buvo pakabintas gedulo vainikas, o ant juostos rusų kalba buvo užrašyta: „Donatai, tu labai anksti išėjai. Draugai iš Maskvos.”

Po kelių dienų įmonės vadovas sulaukė dar vienos užuominos – į mobiliojo ryšio telefoną buvo atsiųsta rusų kalba parašyta SMS žinutė: „Draugeli, tikiuosi, kad tau patiko mūsų gėlės. Greičiau spręsk problemą! Skola – ne žaizda, neužgis. Tai – paskutinis įspėjimas!”

Tada šiaulietis kreipėsi į teisėsaugininkus, kurie greitai išsiaiškino, kas bando daryti spaudimą.

Kaltinimas buvo pakeistas

2011 m. vasarį sulaikyti ir beveik mėnesį areštinėje išbuvę I. Lunas ir A. Savickis buvo apkaltinti turto prievartavimu.

Baltarusijoje gimę šalčininkiečiai buvo įsitikinę, kad neišvengs kalėjimo, todėl į teismo posėdį atvažiavo nešini daiktais.

Tačiau teismas konstatavo, kad turto prievartavimu nelaikoma, jei pinigų reikalaujama tam turint pagrindą. Kad jo vadovaujama įmonė turi skolų, pripažino ir spaudimą patyręs verslininkas.

Kadangi skolos išlupinėtojai peržengė įstatymo ribas, teismas pakeitė kaltinimą į savavaldžiavimą.

Abu šalčininkiečiai buvo pripažinti kaltais, o jiems skirtas 24 parų areštas. Abu vyriškiai būtent tiek išbuvo suimti per ikiteisminį tyrimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.