Klaipėdietis mirtinai sumušė senolę, tačiau nepamena dėl ko

22 metų klaipėdiečio laukia griežta bausmė už žiaurų senyvos kaimynės nužudymą. Nelaimingo likimo jaunuolio nuo gyvenimo negandų neapsaugojo jį auginti pasiryžusių svetimų žmonių meilė.

N. Firsovas teisme savo kaltę pripažino, bet tikino nieko neatsimenąs.<br>A. Pilaitienė
N. Firsovas teisme savo kaltę pripažino, bet tikino nieko neatsimenąs.<br>A. Pilaitienė
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė („Lietuvos rytas”)

May 7, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 3:52 AM

Tragedija Klaipėdoje, Žardininkų gatvės daugiabutyje, įvyko 2012 metų spalio 15-osios vakarą. Į svečius pas tame pačiame aukšte gyvenančią 83 metų Apoloniją Raštikienę pakviestas Nikolajus Firsovas – Verslo ir paslaugų mokyklos pirmakursis – be jokios priežasties mirtinai sumušė moterį.

Vaikinas savo kaltę pripažįsta, bet kaip viskas klostėsi, neatsimena: „Nežinau, kodėl ją mušiau, nebuvo jokio tikslo.”

Į galvą – 20 smūgių

Svetainėje gulinčią negyvą motiną kitą dieną rado sūnus.

„Anksčiau mama gyveno Gargžduose, bet nupirkome jai butą Klaipėdoje, kad būtų arčiau mūsų ir galėtume ja rūpintis, – kalbėjo Ričardas Raštikis. – Išvakarėse mama buvo atėjusi pas mus, pasišnekėjome, sutarėme, kad kitą rytą važiuosime kartu tvarkyti jos dokumentų dėl kompensacijos už šildymą.

Atvažiavau ryte, paskambinu į duris – niekas neįleidžia. Pro akutę matau, kad viduje dega šviesa, girdžiu veikiantį televizorių. Paklibinau rankeną, pasirodo, durys neužrakintos.”

Mirtinai sumušta moteris gulėjo ant grindų.

Ekspertai suskaičiavo beveik keturias dešimtis smūgių į įvairias kūno vietas kumščiais, kojomis ir nenustatytu daiktu. Pusė jų – į galvą.

Visi namai buvo sujaukti, atidarytos spintelių durelės, išversti kruopų ir arbatų maišeliai, išdaužtas balkono durų stiklas.

Ant kai kurių baldų liko kraujo dėmių. Neatmetama, kad moteris bandė gintis.

Vaikiną tyrė gydytojai

Kaltės neneigiantis N. Firsovas Klaipėdos apygardos teisme pasakojo, kad kaimynę sutiko apie 17 valandą laiptinėje prie pašto dėžučių. Moteris išsiėmė kažkokias sąskaitas ir paprašė vaikino paaiškinti, iš kur jos.

„Ji pakvietė į svečius. Buvome svetainėje, kaimynė nusisuko ir norėjo nueiti.

Suėmiau ją už pečių ir parverčiau ant grindų. Parvirto ant nugaros. Nuo to momento daugiau nieko neprisimenu”, – sakė N. Firsovas.

Už vagystę ir plėšimą jau teistas vaikinas bėdų prisišaukdavo išgėręs alkoholio. Ir tą dieną jis buvo ištuštinęs porą plastikinių butelių alaus. Tiriant nusikaltimą psichologinių problemų turinčiam N. Firsovui buvo atlikta ambulatorinė psichiatrinė ekspertizė, tačiau specialistai nusprendė, kad jis turi atsakyti už savo veiksmus.

Atlaikė daugybę operacijų

N. Firsovo gyvenimas nuo pirmųjų dienų nebuvo rožėmis klotas. Su itin sunkia fizine negalia gimusio kūdikio iškart atsisakė girtuokliaujantys tėvai.

Trejus su puse metų pamestinukas praleido ligoninėse, atlaikė trylika sudėtingų operacijų. Jį globojo operacijas atlikęs chirurgas, kiti svetimi žmonės.

Kai vasarą gydytojas berniuką atsivežė į Palangą, čia pas jį į svečius atvažiavo jaunas klaipėdietis. Nikolajus įsikibo vaikinui į ranką ir nebenorėjo paleisti.

Atėjo metas, kai berniukas iš ligoninės turėjo keliauti į vaikų globos namus. Jaunas klaipėdietis viską aptaręs su šeima ryžosi globoti neįgalų mažylį.

„Visi tie metai buvo nelengvi ir mums, ir Nikolajui. Kol jis lankė pradinę neįgaliųjų mokyklą, problemų nekilo.

Bet vėliau teko pereiti į bendrojo lavinimo mokyklą. Čia sužinoję apie vaiko negalią iš jo nuolat tyčiojosi bendraamžiai. Supratome, kad jis to neištvers. Pavyko išsirūpinti mokymą namuose. Nikolajus sėkmingai baigė vidurinę”, – teisme pasakojo N. Firsovo globėja.

Alkoholis atima atmintį

Kai vaikinas įstojo į Verslo ir paslaugų mokyklą, sužinoję apie jo negalią vėl ėmė tyčiotis bendraamžiai.

Nikolajus širdgėlą skandindavo alkoholyje, nors gerti negali. Vaikinas pripažino, kad pavartojęs alkoholio dažniausiai neprisimena, kas vyksta toliau.

Lemtingąją dieną Nikolajus turėjo eiti atlikti praktikos, tačiau nusipirko alaus ir apgirtęs grįžo į namus. Kaimynai matė jį gulintį laiptinėje. Paskui vaikinas sutiko kaimynę.

Motinos netekęs sūnus pateikė daugiau kaip 12 tūkst. litų turtinės ir 100 tūkst. litų neturtinės žalos ieškinius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.