Narpliojama, ar teismo ekspertė R. Gaidienė nutekino slaptą informaciją

Valstybinės teismo medicinos tarnybos Vilniaus skyriaus teismo medicinos gydytoja kaltinama piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi. Ikiteisminis tyrimas atskleidė, kad teismo medicinos ekspertė Rasa Gaidienė, pasinaudodama tarnybine padėtimi, galimai nutekino informaciją kaltinamosioms, gydytojai Daliai Jakaitei ir Jurgita Švedienei, taip trukdydama ikiteisminiam tyrimui.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

May 9, 2013, 11:55 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 12:51 AM

Teisme paaiškėjo, kad po kūdikio mirties praėjusių metų vasario pradžioje D. Jakaitės ir J. Švedienės namuose pareigūnai atliko kratą, vėliau, išsivežę moteris į komisariatą, pareiškė joms įtarimus. Komisariato koridoriuje laukdama savo bičiulės, J. Švedienė paskambino savo draugei R. Gaidienei.

Klausydamiesi pokalbių telefonu pareigūnai nustatė, kad teismo medicinos ekspertė R. Gaidienė galimai nutekino slaptą informaciją apie kūdikio mirties priežastį jai paskambinusiai pribuvėjai J. Švedienei.

Būdama atostogose rinko informaciją

R. Gaidienė, būdama vaiko priežiūros atostogose, atvyko į darbovietę ir patekusi į tarnybines patalpas susipažino su savo kolegos Sigito Laimos, tyrusio kūdikio mirties priežastis, tyrimo išvadomis, kurias vėliau telefonu perdavė J. Švedienei ir D. Jakaitei.

Vilniaus apygardos prokurorai atlieka ikiteisminį tyrimą dėl kūdikių gimdymo ne gydymo įstaigose, kai po gimdymo namuose mirė vaikai, o gimdyvėms buvo padaryti sunkūs sveikatos sutrikdymai.

Valstybės kaltintoja R. Gaidienės byloje prokurorė Audronė Pupeikienė teigia, kad susipažinusios su vaiko mirties priežastimi, moterys turėjo galimybę pasiruošti ikiteisminiam tyrimui, o kaltinamoji, piktnaudžiaudama tarnybine padėtimi, padarė didelę neturtinę žalą valstybei ir savo darbovietei.

R. Gaidienė pripažįsta kai kurias faktines aplinkybes, tačiau kategoriškai nesutinka padariusi didelę žalą valstybei. Asmuo, padaręs tokio pobūdžio nusikaltimą, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.

„Nusižengiau vidaus darbo taisyklėms, tačiau neįžvelgiu man inkriminuojamos veikos. Savo elgesiu nenorėjau pakenkti tyrimui. Mes su kolege gydytoja kalbėjomės kaip specialistės, nežinojau, kad ji įtariamoji“, – kalbėjo R. Gaidienė.

Telefonu įvardijo kūdikio mirties priežastį

Prokurorės teigimu, R. Gaidienė kaltinama tuo, kad būdama tarnautojui prilygintu asmeniu I. Švedienės prašymu 2012 m. vasario 1 dieną atvykusi į tarnybines patalpas perskaitė kolegos teismo medicinos eksperto išvadas ir, paskambinusi mobiliuoju telefonu, perdavė šią informaciją J. Švedienei.

„Kalbėdama telefonu moteris įvardijo kūdikio mirties priežastį, tokiu būdu atskleisdama konfidencialią informaciją ir diskredituodama valstybės vardą. Moteris atskleidė ikiteisminio tyrimo medžiagą“, – per posėdį kalbėjo prokurorė.

Teisėsaugos pareigūnai aiškinasi šešis kūdikių mirčių atvejus per neteisėtus gimdymus namuose. Anot prokurorų, įtarimai šiuo metu pareikšti keturioms moterims, medicininį išsilavinimą turi dvi iš jų. Gimdyvių ar tėvų atžvilgiu tyrimas nėra atliekamas.

Ikiteisminį tyrimą dėl gimdymų namuose Generalinės prokuratūros sprendimu iš Vilniaus prokurorų perima Panevėžio prokurorai. Tyrimas atliekamas dėl dokumentų suklastojimo, spaudo suklastojimo ir naudojimo, dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo, nesunkaus sveikatos sutrikdymo ir neteisėto vertimosi medicinine veikla.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.