Kamuolinių gaujos nario noras - ką nors užmušti

Kauno apygardos teismas vėl atvertė primirštą bylą, kurioje turto prievartavimu kaltinti 4 Kamuolinių nusikalstamos grupuotės nariai. Šį kartą prieš teismą stojo dar vienas jų bičiulis – Andrius Butvila.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas („Lietuvos rytas”)

May 13, 2013, 10:06 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 9:11 PM

Proceso dalyviams teks prisiminti 2007–2009 metų įvykius, kai Kamuolinių grupuotės nariai prievartavo turtą iš nekilnojamojo turto prekyba užsiimančio verslininko Šarūno Valasevičiaus.

Už šį nusikaltimą prieš dvejus metus buvo nuteisti Giedrius Janonis, pravarde Kamuolys, Deividas Čereška, pravarde Pyragėlis, Andrius Juodis, pravarde Gruzinas, ir Marius Pilvelis.

Š.Valasevičius pasakojo matęs ir daugiau skriaudikų, tačiau 31 metų A. Butvilą atpažino tik tuomet, kai šis įkliuvo pareigūnams kitoje byloje. Jis šiuo metu dienas leidžia kalėjime.

Teismas negalėjo pradėti įrodymų tyrimo, mat nepavyko įteikti šaukimo nukentėjusiajam ir išvis neaišku, kur šiuo metu jį galima rasti.

Mėgavosi kankindami žmogų

Prieš kelerius metus Š. Valasevičius vertėsi nekilnojamojo turto prekyba ir jam gerai sekėsi. Apie turtingą verslininką sužinojo nusikaltėliai ir vieną 2007 metų spalio vakarą jį pagrobė namo laiptinėje.

Prisistatę policininkais 4–5 užpuolikai kaunietį surakino antrankiais, ant galvos uždėjo maišą ir mikroautobusu nuvežė į nežinomą vietą. Iš pradžių jie reikalavo 100 tūkstančių eurų, tačiau suprato, kad tiek pinigų gauti nerealu, todėl sumą sumažino perpus.

Š. Valasevičius maždaug 2 paras buvo surakintas su ant galvos uždėtu maišu. Jis tik porą kartų gavo atsigerti vandens. Nusikaltėliai nuolat mušė verslininką ir kankino – replėmis karpė pirštus, plėšė ausis, metaliniu strypu sulaužė koją.

Vėliau netikėtai vėl įkišo į automobilį ir nuvežę išmetė laukuose prie senojo Marijampolės plento. Sunkiai sužalotas kaunietis maždaug 300–400 metrų šliaužė iki degalinės.

Draugas pasisiūlė padėti

Š. Valasevičius tvirtino nematęs pagrobėjų, tačiau ligoninėje jį aplankė geras bičiulis verslininkas Olegas Vorobjovas, paragino ieškoti užtarėjų ir siūlė susitikti su Kamuolinių gaujos lyderiais.

Tarpininkaujant draugui iš ligoninės išėjęs Š.Valasevičius su Kamuoliniais sutarė susitikti kavinėje „Eglė”. Ten verslininko laukė A.J uodis, G. Janonis ir D. Čereška. Už tariamą apsaugą jie pareikalavo pusės gaunamų pajamų. Kaip tarpininkas buvo pasirinktas Kęstutis Boreika, pravarde Uzbekas.

Tarpininkas nuolat susitikdavo su verslininku ir spaudė duoti pinigų, tačiau Š. Valasevičius dar sirgo ir negalėjo dirbti.

Kai Uzbekas pareiškė pusei metų išvykstantis iš Lietuvos, naujuoju tarpininku tapo su Vilijampolėje veikiančia Katilinių gauja siejamas Arūnas Sutkus.

Neatlaikęs nuolatinio spaudimo Š. Valasevičius 2009-ųjų sausio mėnesį jam atidavė 150 tūkstančių litų, kuriuos gavo pardavęs draugės butą.

Užpuolikai – kvailio vietoje

Netrukus A. Sutkus verslininkui pranešė, kad Kamuolinių vadeivos vėl nori su juo susitikti. Š. Valasevičius net naiviai vylėsi, kad jam bus grąžinti pinigai.

Sutartoje vietoje, degalinės aikštelėje, su A. Sutkumi atvažiavusio kauniečio laukė K. Boreika, M. Pilvelis ir dar vienas nepažįstamas vyriškis. Manoma, kad tai ir buvo A. Butvila.

Š. Valasevičius turėjo ginklą, kurį užpuolikai iškart atėmė. Kaltinimai ginklo pagrobimu pateikti A. Butvilai, nes kiti Kamuoliniai dėl šio nusikaltimo buvo išteisinti.

Užpuolikai garsiai piktinosi, kad verslininkas kelia gausybę rūpesčių, ir pareikalavo sumokėti dar 10 tūkstančių eurų.

Š. Valasevičius buvo įgrūstas į automobilį „Audi” ir nuvežtas į Rokus. Iš pagrobėjų užuominų jis suprato, kad šįkart tikrai bus nužudytas. Rokuose jie vyriškį įsodino į mikroautobusą „Mercedes-Benz”, kuris važiavo kaimo keliu ir įklimpo.

Pagrobėjai Š.Valasevičių pasodino prie vairo, o patys stūmė mikroautobusą. Išstumti mašiną pavyko, tačiau verslininkas juo nuvažiavo tiesiai į policijos komisariatą. Pagrobėjai liko laukuose.

A. Butvilos noras – ką nors užmušti

* Praėjusių metų gegužę Kauno apygardos teismas A. Butvilai skyrė 10 metų nelaisvės už pasikėsinimą nužudyti 2 žmones.

* 2011-ųjų sausį A. Juodis naktiniame klube „Exit” dėl smulkmenų susikivirčijo su dviem jaunuoliais.

* Kaunietis telefonu paskambino A. Butvilai. Jis atvyko apsiginklavęs peiliu ir pistoletu.

* Jis iškart pagrasino iššaudyti visus priešininkus, o vėliau užpuolė abu A. Juodžiui neįtikusius klubo lankytojus ir sužalojo juos peiliu.

* Dėl vieno nukentėjusiojo gyvybės medikams teko rimtai pakovoti, antrasis nukentėjo mažiau.

* Praėjus maždaug savaitei po šio įvykio A. Butvila be jokios aiškios priežasties paskambino greitosios pagalbos medikams ir pareiškė norįs ką nors užmušti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.