Dingęs žudikas pasėjo baimę aukos tėvams

Nusikaltimas žiaurus ir painus, o atomazga pribloškianti. Gargždiškis Vytautas Albokas, nužudęs jį atstūmusią mylimąją, pasislėpė nuo teismo skirtos bausmės. Vakar paskelbta jo paieška.

Už žmogžudystę kalėti 11 metų nuteistas, bet niekada savo kaltės nepripažinęs gargždiškis V. Albokas pasislėpė.<br>A. Pilaitienė
Už žmogžudystę kalėti 11 metų nuteistas, bet niekada savo kaltės nepripažinęs gargždiškis V. Albokas pasislėpė.<br>A. Pilaitienė
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė („Lietuvos rytas”)

2013-05-21 07:00, atnaujinta 2018-03-06 11:56

„Mums su vyru baisu”, – vakar „Lietuvos rytui” ištarė kaunietė Jolanta Juškevičienė.

Jos dukterį 25 metų medikę internę Dainą Juškevičiūtę nužudęs V. Albokas mėgaujasi laisve, nors pernai kovą Klaipėdos apygardos teismas jam skyrė 11 metų nelaisvės, o šių metų kovą šį nuosprendį paliko galioti ir Apeliacinis teismas.

„Dabartinis mūsų gyvenimas – tiesiog košmaras. Skambinėjame pareigūnams, klausinėjame, ar pavyko jį surasti. Bet jokių paguodžiančių žinių kol kas neišgirstame”, – kalbėjo J. Juškevičienė.

Moteris prisipažino, kad baiminasi jos su sutuoktiniu neatsiprašiusio, niekada neatgailavusio ir teisme pasipūtėliškai besielgusio žudiko, vis dar esančio laisvėje.

Persekiojo, o po to nužudė

Šiemet kovo 25 dieną nutartį paskelbęs Apeliacinis teismas pripažino, kad Klaipėdos apygardos teismas išsamiai ir nešališkai ištyrė bylos aplinkybes, nors V. Alboko kaltė grindžiama netiesioginiais įrodymais.

Vyras turėjo nusikaltimo motyvą – neapykanta jį palikusiai merginai ir kerštas.

Iš pradžių jis siekė bet kokiomis priemonėmis išsaugoti ryšius, ją persekiojo, o kai to nepavyko padaryti, vedamas neapykantos ir keršto ją nužudė.

V. Alboko kaltę įrodo bute ant merginos pirštinės rastas jo bato pado atspaudas, o ant batų – merginos rūbų mikropluošto ir kraujo pėdsakų.

Skirtingai nuo pirmosios instancijos teismo, Apeliacinis teismas nusprendė, kad V. Albokas iš anksto neplanavo žiauraus nusikaltimo.

Nuteistasis nužudytos merginos tėvams turi sumokėti po 100 tūkst. litų neturtinės žalos.

Teismai išsunkė tėvų jėgas

Po Apeliacinio teismo nutarties V. Albokas iškart turėjo keliauti už grotų.

Tačiau jis neatvyko į Vilnių išklausyti teismo sprendimo. Nuteistojo pristatymu į bausmės vykdymo vietą turėjo pasirūpinti Klaipėdos apygardos teismas. Tačiau iki šiol teismo sprendimas neįvykdytas.

V. Albokas su kasaciniu skundu dar kreipėsi į Aukščiausiąjį teismą, tačiau balandžio 18 dieną buvo atsisakyta jį priimti.

Nors vyras dar gali kreiptis pakartotinai, tai jis privalėtų daryti būdamas už grotų.

„Jau eina ketvirti metai nuo mūsų dukters žūties, o dėl nužudymo nuteistas vyras – laisvėje, nors turėjo būti seniai suimtas. Mums, tėvams, ir kalbėti, ir šitaip gyventi neapsakomai sunku, – sakė vienintelės dukters netekusi J.Juškevičienė. – Kažkodėl jam buvo sudarytos visos sąlygos elgtis kaip nori. Išklausyti sprendimo į Apeliacinį teismą neatvyko nei jis, nei jo advokatas, tik mes – artimieji.”

J. Juškevičienė pripažino, kad teismų maratonas visiškai išsunkė jėgas ir sveikatą. Blogiausia, kad ir dabar dar jie negali nurimti.

Tėvai apgailestauja, kad trejus metus buvo priversti varstyti teismų duris, o jų duktė vis dar negali ramiai ilsėtis amžinybėje.

Savo namuose negyvena

Klaipėdos rajono policijos komisariatas gegužės pradžioje gavo Klaipėdos apygardos teismo patvarkymą dėl nuosprendžio – laisvės atėmimo bausmės – vykdymo.

Pareigūnai keletą kartų apsilankė V. Alboko bute Gargžduose, apklausė kaimynus ir artimuosius, bet nuteistojo pėdsakų neaptiko.

Apie tai buvo informuotas Klaipėdos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas.

„Paskelbėme V.  Alboko paiešką. Keista, kad jis iki šiol buvo laisvėje”, – vakar sakė Asmenų paieškos skyriaus viršininkas Robertas Gurinskas.

Ieškojo naujų pažinčių

„Lietuvos ryto” korespondentei po jaunos merginos nužudymo teko du kartus ilgokai kalbėtis su V. Alboku. Jis niekada savo kaltės nepripažino ir vylėsi, kad bus išteisintas.

Dabar mobiliuoju telefonu jo pasiekti nepavyksta. Vyras neatsako ir į elektroninius laiškus.

Anot valstybinį kaltinimą baudžiamojoje byloje palaikiusio Klaipėdos apygardos prokuroro Aurelijaus Stanislovaičio, V. Albokui dar liko šiek tiek laiko kreiptis į Aukščiausiąjį teismą.

„Kartais pasitaiko, kad kaltininkas imasi tokių veiksmų, kol bus išnagrinėtas jo kasacinis skundas ir galbūt jis bus išteisintas”, – sakė A. Stanislovaitis.

Interneto tinklalapyje pazintys.lt V. Albokas neseniai vis dar ieškojo draugių. 191–195 centimetrų ūgio atletiškas rudų akių vyras siūlė: „Jei kas norite fotografuotis – rašykite.” Jokių mokslų nebaigęs vyras yra sakęs, kad fotografija – jo aistra.

Už grotų – pusė metų

V. Albokas buvo sulaikytas praėjus pusdieniui nuo nusikaltimo ir uždarytas į areštinę. Po 10 dienų jis išleistas į laisvę.

2010-ųjų liepos mėnesį jis antrąkart iškeliavo už grotų. Iš pradžių buvo suimtas dviem mėnesiams, vėliau terminas pratęstas. Iš viso nelaisvėje žudikas praleido beveik pusę metų.

2010 metų gruodžio 28-ąją Klaipėdos apygardos teismas patenkino V.Alboko prašymą išleisti į laisvę už užstatą – 50 tūkst. litų.

Anksčiau jis dirbo krašto apsaugos savanorių pajėgose posto budėtoju ir teigė į rankas gaudavęs 1000 litų. Savaitgaliais padėdavo tetai prekiauti Rietavo turguje ir už tai kišenę papildydavo dar 200 litų.

Jei pinigų pritrūkdavo, sūnų paremdavo motina, gyvenanti ir dirbanti Anglijoje.

Galėjo išvykti į užsienį

„Daina visada buvo mūsų pasididžiavimas – graži, gabi, protinga, jautri, švelni, aktyvi. Tai, ką išgyvenome ir išgyvename po dukters žūties ir dabar, kol nesurastas žudikas, žodžiais nenusakoma.

Viskas absoliučiai pasikeitė. Dukters netektis nubraukė visą mano buvusį gyvenimą ir ateitį”, – dejavo J. Juškevičienė.

Ji baiminasi, kad žudikas galėjo išvykti pas motiną ar į kokią kitą šalį, nors asmens dokumentai ir vairuotojo pažymėjimas iš jo paimti.

Mylimąją pasmaugė kabelio laidu

* Kaunietė D. Juškevičiūtė (nuotr.) buvo nužudyta 2010 metų sausio 22 dieną Klaipėdoje, nuomojamame bute Kauno gatvėje.

* Netikėtai patekęs į butą V. Albokas buvusiai mylimajai porą kartų dūrė peiliu, rankomis užspaudė burną ir galiausiai kabelio laidu pasmaugė. Jos kūną rado savaitgaliui iš Kauno atvažiavusi motina. Duktė žadėjo ją pasitikti autobusų stotyje, bet čia nepasirodė.

* Nužudymu iškart įtartas ir tos pačios dienos vakarą Gargžduose sulaikytas V. Albokas. Pora neseniai buvo nutraukusi santykius Dainos iniciatyva. Ji pasakojo artimiesiems ir draugėms, kad bijo V. Alboko, nes šis ją persekioja.

* „Aš nekaltas. Aš buvau namie, o Dainos bute niekada nesilankiau”, – visą laiką tvirtino V. Albokas.

* Žudiko alibi, esą jis nužudymo metu sėdėjo prie kompiuterio, paneigtas.

* Į teismą iškviestas specialistas aiškino, kad naršyti kompiuteriu galima ir per nuotolį panaudojant išmanųjį telefoną. Be to, galima pakeisti kompiuteryje nustatytą laiką, tuomet atrodys, kad žmogus sėdėjo prie kompiuterio, nors tuo laiku buvo kitur.

Teismai turėtų būti griežtesni

Alvydas Sadeckas

Teisininkas

„Ilgai dirbau kriminalinėje policijoje, todėl teismo sprendimų po nuosprendžio nuteistuosius palikti laisvėje negaliu vertinti palankiai.

Kai į laisvę išleidžiamas žmogus, įvykdęs sunkų arba labai sunkų nusikaltimą, atrodo keistai.

Labai sunkius nusikaltimus įvykdę asmenys turėtų likti suimti, kad nepabėgtų ir nepasislėptų. Tokių atvejų Lietuvoje buvo jau ne vienas.

Toks nuteistųjų elgesys natūralus. Žmonės nuo teisėsaugos slepiasi net dėl smulkmenų, o kai gresia ilga laisvės atėmimo bausmė, tokia tikimybė dar didesnė.

Aš už tai, kad nuteistieji po nuosprendžio turėtų būti suimti nors kuriam laikui, nes vėliau valstybei brangiai kainuoja jų paieška.

Teismai tikrai turi galimybę pasirinkti tokias priemones, kad nusikaltėliai nepabėgtų.

Galbūt kai kurie teisėjai mano, kad labai ilgai užsitęs apskundimo procesas ir skundų svarstymas.

Suprantama, kad nesinori nuteistųjų per ilgai laikyti už grotų, bet apeliacinius skundus dėl sunkių nusikaltimų būtų galima išnagrinėti greičiau.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.