Mylimąją nužudęs vyras pradingo kartu su 50 tūkstančių litų užstatu

Kad mylimąją nužudęs gargždiškis Vytautas Albokas pasislėpė nuo teismo skirtos bausmės – ne vienintelis skandalingas faktas šioje istorijoje. Pasirodo, nuteistojo artimiesiems grąžintas 50 tūkst. litų užstatas, už kurį jis buvo paliktas laisvėje.

Kadangi V. Albokui grąžinti dokumentai, jis galėjo išvykti į užsienį.<br>A. Pilaitienė
Kadangi V. Albokui grąžinti dokumentai, jis galėjo išvykti į užsienį.<br>A. Pilaitienė
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė („Lietuvos rytas”)

May 22, 2013, 7:21 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 10:52 AM

11 metų nelaisvės – tokį Klaipėdos apygardos teismo nuosprendį 30-mečiam V. Albokui šių metų kovą paliko galioti ir Apeliacinis teismas.

Žudikas iškart turėjo būti suimtas, bet teismo salėje nepasirodė.

Iki to laiko jam buvo skirtos kelios kardomosios priemonės – dokumentų paėmimas, rašytinis pasižadėjimas neišvykti ir 50 tūkst. litų užstatas.

Teismas neišgirdo prokuroro

50 tūkst. litų užstatą buvo sumokėjusi V. Alboko teta Elena Domarkienė.

Ji visą laiką lydėjo sūnėną į teismo posėdžius, labai jaudinosi, nubraukdavo ašarą. V. Alboko motina dirba ir gyvena Anglijoje.

Klaipėdos apygardos prokuroras Aurelijus Stanislovaitis buvo prašęs V. Albokui skirti 12 metų nelaisvės ir po nuosprendžio suimti teismo salėje: „Kaltinamojo motina gyvena ne Lietuvoje, brolių ar seserų jis neturi, artimai bendrauja tik su teta. Tai rodo, kad V. Albokas nėra labai stipriai susijęs su Lietuva, bet kada gali iš čia išvykti ir pasislėpti.”

Bet į tokį valstybės kaltintojo prašymą nebuvo atsižvelgta.

Patikėjo žudiko pažadu

„Teisėjas priėmė sprendimą anksčiau skirtas kardomąsias priemones palikti iki tol, kol įsiteisės nuosprendis.

Po Apeliacinio teismo nutarties, nuosprendžiui įsiteisėjus, užstatas buvo grąžintas.

V. Albokas su kasaciniu skundu kreipėsi į Aukščiausiąjį teismą ir parašė atskirą prašymą – nuosprendžio vykdymą sustabdyti, kol bus išnagrinėta byla.

Jis nurodė, kad kol byla bus nagrinėjama kasacinėje instancijoje, niekur nesislėps ir nebėgs net ir tuo atveju, jei kasacinis skundas nebus patenkintas”, – vakar „Lietuvos rytui” aiškino Klaipėdos apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas Zigmas Pocius.

Aukščiausiasis teismas jo kasacinio skundo nepriėmė, tačiau ir nuteistajam, ir jo advokatui dar liko šiek tiek laiko kreiptis pakartotinai.

Po Apeliacinio teismo nutarties įsiteisėjus nuosprendžiui, baudžiamoji byla grįžo į Klaipėdos apygardos teismą.

Teismas per tris dienas turi kreiptis į atitinkamas instancijas, kad nuosprendis būtų vykdomas, o nuteistas asmuo suimtas.

Aptikti pėdsakų nepavyko

Balandžio 4 dieną Klaipėdos rajono policijos komisariatui, kurio teritorijoje gyveno V. Albokas, buvo išsiųstas patvarkymas vykdyti nuosprendį, tačiau pareigūnams nepavyko aptikti V.Alboko pėdsakų.

Gavus jų tarnybinį pranešimą buvo paskelbta jo paieška.

„Galima tik spėlioti, ar V. Albokas atsirastų, jei būtų priimtas jo kasacinis skundas ar sustabdytas nuosprendžio vykdymas. Nuosprendžio vykdymas sustabdomas gana dažnai, lygiai taip pat dažni atvejai, kai kaltinamieji pasislepia”, – sakė Z. Pocius.

Susisiekti su V. Alboku mobiliuoju telefonu nėra galimybės, į elektroninius laiškus jis neatsako.

Vyras buvo užsiregistravęs vienoje pažinčių svetainėje ir siūlė fotografo paslaugas. Pastarąjį kartą jis šiame tinklalapyje lankėsi pačioje balandžio pradžioje.

Grąžino ir dokumentus

V.A lboko teta E. Domarkienė vakar „Lietuvos rytui” teigė jau antrą mėnesį nieko nežinanti apie sūnėną: „Balandį mes atostogavome Egipte, o kai grįžome, jo nebebuvo. Jis nebuvo užsiminęs, kad planuoja kur nors dingti, tad nieko negaliu pasakyti. Susisiekti su Vytautu taip pat nepavyko.”

Moteris teigė visą laiką tikėjusi ir iki šiol tikinti, kad sūnėnas nekaltas. Ji svarstė, gal Vytautas kur nors užsienyje.

Paklausta, kaip jis galėjo išvykti iš Lietuvos be dokumentų, ji teigė, kad dokumentai sūnėnui buvo grąžinti.

Tai patvirtino ir teisėjas Z. Pocius: „Asmens tapatybės kortelė, vairuotojo pažymėjimas, kaip ir 50 tūkst. litų užstatas, V. Albokui buvo grąžinti įsiteisėjus teismo nuosprendžiui balandžio 5-ąją.

Tikriausiai šiuo atveju nesuveikė biurokratinis aparatas – nuteistasis ir jo artimieji savo kojomis greičiau suvaikščiojo, negu pas mus iš Apeliacinio teismo atkeliavo visi popieriai.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.