Vietoj lobių – kalinių gultai

Dvejus metus vadinamąją juodosios archeologijos bylą nagrinėjęs Vilniaus apygardos teismas senkapių kasinėtojus siunčia už grotų.

O. Salijus keliaus už grotų.<br>J. Stacevičius
O. Salijus keliaus už grotų.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

May 24, 2013, 5:31 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 7:35 AM

Už neteisėtą kasinėjimą, archeologinių radinių vagystes bei kontrabandą krašto apsaugos pajėgose tarnaujantis 36 metų Vadimas Čvanovas turės kalėti ketverius metus, o jo bendrininkas 40-metis Olegas Salijus – trejus su puse metų.

O. Salijui pataisos namuose liko tik pusmetis – jis suimtas nuo pat bylos nagrinėjimo pradžios.

Juodieji archeologai 2009 metų vasarą su įkalčiais buvo sulaikyti Skuodo rajone esančiose Apuolės kapinėse. Apie X–XIV a. Kuršių kapinėse su metalo ieškikliais vaikštančius įtartinus vyrus policijai pranešė vietos gyventojai.

Ieškoti vertybių senose kapinėse susiruošę V. Čvanovas ir O. Salijus įsigijo galingus karinius metalo ieškiklius. Jie turėjo tikslius vietovių žemėlapius ir planus, studijavo mokslininkų darbus.

Klaipėdos, Kretingos ir Skuodo rajonuose senas kapavietes be leidimų kasinėję O. Salijus ir V. Čvanovas surado ir pasisavino apie du tūkstančius archeologinių radinių – darbo įrankių, papuošalų ir monetų nuo kuršių genties klestėjimo laikų iki sovietmečio. Dalies archeologinių radinių vertė taip ir liko nenustatyta.

Teisme paaiškėjo, jog O. Salijus ir V. Čvanovas kultūros, mokslo ir istorijos vertybes pardavinėjo Lietuvos bei Rusijos kolekcininkams. Kapų plėšikai radinių nuotraukas buvo įdėję į internetą, o juos pardavę uždirbo per 55 tūkstančius litų.

Viską, ką uždirbo kasinėdami senkapius, nuteistieji turės grąžinti valstybei. Kultūros paveldo departamentui jie turi sumokėti 493 tūkstančius litų. Kad valstybei būtų atlyginta žala, dar iki nuosprendžio teismas areštavo 92 tūkstančių litų vertės V. Čvanovo turto.

Pareigūnams pavyko rasti dalį iš senųjų kapinių pavogtų radinių. Visi jie grąžinti Lietuvos nacionaliniam muziejui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.