Kraupios avarijos kaltininką už grotų pasiuntė dešimtmečiui

Dešimt metų nelaisvės ir ketvirčio milijono litų žalos atlyginimas. Tokios bausmės sulaukė prieš porą metų prabangiu „Mercedes Benz CLS320” beprotišku greičiu lėkęs ir du jaunuolius pražudęs bei dar du sužalojęs neblaivus šiaulietis R. A.

Daugiau nuotraukų (1)

Lukas Pileckas

May 29, 2013, 3:10 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 3:17 AM

Vairavo girtas

Tragiška nelaimė įvyko, kai 2011 m. gegužės 11 d. į tėviškę Eržvilke iš sesers skolintu prabangiu „Mercedes Benz CLS320” sugrįžęs trisdešimtmetis šiaulietis R. A. sugalvojo girtauti ir su pirma pasitaikiusia kompanija palakstyti keliais.

Vyrą vietiniai gyventojai puikiai pažinojo, kaip nuolat girtą vairuojantį ir KET pažeidinėjantį turtingą chuliganą.

Keturis jaunuolius R. A. sutiko prie miestelio parduotuvės ir netrukus kompanija susitarė važiuoti ieškoti merginų Raseiniuose. Prieš leisdamiesi nuotykių į už keliasdešimt kilometrų esantį miestą vyrai užsuko į degalinę, kur išgėrė butelį.

Pažeidinėdavo nuolat

Begeriant alkoholį šiaulietis paprašė, kad automobilį vairuotojų vienintelis kompanijoje blaivus buvęs 22 metų K. M. Tačiau prieš lipant į automobilį R. A. apsigalvojo ir prie vairo sėdo pats, o K. M. teko sėsti šalia vairuotojo.

Vairavimas išgėrus ir piktybinis KET pažeidinėjimas svečiui iš Šiaulių buvo įprasti dalykai. Tragedijos išvakarėse Eržvilko žiede R. A. važinėjo prieš eismą, neįleisdamas į sankryžą kitų eismo dalyvių, tačiau nesutramdomo kelių chuligano įbauginti eržvilkiškiai apie tai nepranešė pareigūnams.

Dar daugiau, paskutinį kartą Jurbarko rajono policijos komisariato pareigūnai prabangųjį „Mercedes Benz CLS320” buvo sustabdę prieš tris dienas iki avarijos. R. A. prie vairo sėdėjo neblaivus ir, žinoma, neturėjo vairuotojo teisių. Teisė vairuoti buvo atimta.

Nelaimėlius išsviedė lauk

Pasak vienintelio blaiviomis akimis avariją mačiusio liudininko, vairuotojas R. A. automobilį kone visu greičiu ginė vos išvažiavus iš prie degalinės esančios žiedinės sankryžos. Iš pradžių saugos diržo nesegėjęs K. M. netrukus persigalvojo. Vaikinas diržą užsisegė, kai posūkyje prie miestelio bažnyčios „Mercedes Benz CLS320” vos neatsitrenkė į kelio atitvarus.

K. M. teisme paliudijo ir tai, kad prieš lemtingą avariją tiesioje kelio atkarpoje prabangus limuzinas buvo įsibėgėjęs iki 210 km/val. greičio. Netrukus R. A. automobilio nesuvaldė ir šis apsivertė.

Pasak K. M., atsipeikėjęs po smūgio jis tik suprato, kad išsiskleidė oro pagalvės, aplink buvo daug dulkių. Vaikinas išgirdo vairuotoją klausiant, ar visi kompanijos nariai sveiki. Tačiau automobilyje tebuvo likę tik vairuotojas ir K. M. Kiti trys vaikinai avarijos metu buvo išsviesti iš automobilio salono ir nuskriejo į kitą kelio pusę, nei mašina. Du vyrai buvo be sąmonės.

Bandė meluoti

Vos supratęs, kad avarijos pasekmės gali būti skaudžios neblaivus R. A. puolė įkalbinėti K. M., kad šis prisiimtų kaltę dėl nelaimės. Šiaulietis ėmė kurti istorijas, kad avarija įvyko į kelią išbėgus šernui, o už kaltės prisiėmimą K. M. siūlė 50 tūkst. litų. Vėliau šią sumą R. A. padidino net keturis kartus – iki 200 tūkst. litų.

Tačiau kitą dieną sužinojęs, kad žuvo du automobiliu važiavę draugai, K. M. kaltę prisiimti atsisakė. Tuomet R. A. vyrą įkalbėjo meluoti, kad vairavo vienas iš žuvusių jaunuolių. Tačiau šiuos parodymus K. M. jau kitą dieną paneigė ir policijai patvirtino, kad vairavo R. A., kuris ir prašė meluoti apie skaudžios nelaimės aplinkybes.

Parodymus patvirtino ekspertų atlikti DNR tyrimai. R. A. padėtį teisme apsunkino ir faktas, kad po nelaimės jam buvo nustatytas 1,39 promilių girtumas bei tai, kad nuo 2003 m. iki 2001 m. jis net dešimt kartų buvo baustas už KET pažeidimus. Policija taip pat net tris kartus neblaivų R. A. buvo pagavusi vairuojant.

Dešimties metų laisvės atėmimo bausme nuteistas kelių erelis suimtas teismo salėje, jis privalės atlyginti 12,6 tūkst. litų turtinės ir 225 tūkst. litų neturtinės žalos avarijoje žuvusių jaunuolių artimiesiems ir gyviems išlikusiems bendrakeleiviams.

R. A. teisme savo kaltės nepripažino.

Miestelis džiaugiasi

Pasak Eržvilko seniūno Gintaro Kaspučio, miestelis džiaugiasi, kad triumfavo teisingumas. Iki pat teismo sprendimo paskelbimo daug kas iš eržvilkiškių abejojo, kad R. A. sulauks realios bausmės. Iki tol turtingas ir akiplėšiškumu garsėjantis vyras išsisukdavo.

„Daug kas sako, kad dar per maža bausmė, tačiau didesnės jau įstatymai nenumato. Žmonės tikrai džiaugiasi, nes jis buvo pagarsėjęs tuo, kad su niekuo nesiskaitė. Nei su žmonėmis, nei su policija. Jei būdavo, kad sustabdo, nubaudžia, tai tik įsėda į automobilį ir vėl daro nesąmones“, - kalbėjo G. Kasputis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.