Skandalas Garliavoje – darželio auklėtoja įtariama smaugusi mažametę

Garliavoje bręsta naujas skandalas: viena vaikų lopšelio-darželio „Obelėlė“ auklėtojų kaltinama tuo, jog esą smaugė septynerių metukų mergaitę. Nors auklėtoja kaltę neigia, tikina mažylę tik apkabinusi, apie incidentą sužinoję kitų vaikų tėvai kategoriškai atsisako leisti savo atžalas į priešmokyklinio ugdymo grupę, kurioje dirba ši auklėtoja. Be vaikų likusiai auklėtojai gresia netekti darbo.

Vyrai smurtavo mažamečių dukrų akivaizdoje.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Vyrai smurtavo mažamečių dukrų akivaizdoje.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

2013-06-03 18:08, atnaujinta 2018-03-05 23:04

Ar gali būti, jog vaikų lopšelio-darželio auklėtoja su mažyliais elgiasi tarsi kalėjimo prižiūrėtoja, juos psichologiškai terorizuoja, nevengia naudoti net ir fizinio smurto? Ką daryti su auklėtoja, kai tėvai ne tik atsisako leisti savo vaikus į jos grupę, bet ir reikalauja nedelsiant atleisti iš darbo?

Kilus skandalui dėl galimo smurto prieš mažametę mergaitę, į šiuos klausimus turės atsakyti Kauno rajono savivaldybės atstovai.

Auklėtoja smaugė vaiką?

Garliavos vaikų lopšelį-darželį „Obelėlė“ sudrebinęs skandalas kilo visai neseniai. Priešmokyklinio ugdymo grupę lankanti ir nuo rugsėjo 1-osios į pirmąją klasę eisianti mergaitė mamai pasiguodė, jog nukentėjo nuo auklėtojos. Esą darželyje ši ją pagriebė bei smaugė. Mažylė namuose nupiešė ir piešinį, jame pavaizduota ašaromis apsipylusi mergaitė bei ją skriaudžianti auklėtoja.

Patirtu smurtu pasiskundusios mažylės mama nedvejojo – nedelsdama parašė skundą darželio vadovei.

Apie sveiku protu nesuvokiamą incidentą ikimokyklinio ugdymo grupėje netrukus sužinojo ir kitų šį darželį lankančių vaikų tėvai. Jie darželio vadovei iškėlė ultimatumą – jų vaikai nelankys grupės, kurioje dirba ši pedagogė. Pakraupę garliaviškiai pareiškė sieksiantys, jog smurtu kaltinama auklėtoja būtų kuo skubiau pašalinta iš darželio.

Kilus skandalui pasipylė nauji kaltinimai jo epicentre atsidūrusiai auklėtojai – esą ji pietų miego metu neleidžia vaikams eiti į tualetą, tarsi kalėjime paskiria vyresnįjį, kuris turi prižiūrėti kitus, nemoka bendrauti su vaikais, o šie jos tiesiog bijo. Kalbama, kad anksčiau vidurinėje mokykloje istorijos mokytoja dirbusi moteris tiesiog nesugeba deramai elgtis su darželį lankančiais mažyliais.

Tikina mergaitę tik apkabinusi

Lrytas.lt žurnalistui pradėjus domėtis šia istorija, iš karto susidurta su keista tiek darželio vadovės, tiek ir jos veiklą kuruojančio Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjos pozicija. Niekas nenorėjo komentuoti įvykusio incidento, smalsavo, kaip apie jį sužinojo žurnalistai.

„Auklėtoja minėjo mergaitę tik apkabinusi, gal kiek per stipriai. Ji parašė pasiaiškinimą, šį incidentą svarstėme posėdyje, tačiau sakyti, kad auklėtoja smaugė mergaitę – tikrai negaliu“, - lrytas.lt žurnalistui sakė Garliavos vaikų lopšelio-darželio „Obelėlė“ auklėtoja Rima Karalienė.

Darželio vadovė minėjo, kad ant mergaitės kaklo nebuvo jokių tariamo smaugimo žymių.

„Nors tėvai reikalauja šią darbuotoją atleisti iš darbo, aš to padaryti negaliu. Turiu tik vaiko mamos skundą ir auklėtojos pasiaiškinimą, kuriame ji savo kaltę neigia“, - sakė darželio vadovė.

Į tualetą – tik su auklėtojos leidimu

Lrytas.lt žurnalistui ėmus aiškintis kodėl auklėtoja taip „apkabino“ mergaitę, kad ši pasijuto smaugiama, paaiškėjo šokiruojantys šios darbuotojos ugdymo metodai.

Pietų miego metu dvi mergaitės išlipo iš lovyčių ir ėjo į tualetą. Tačiau tą padaryti buvo leista tik vienai jų, o būsimą pirmokę auklėtoja čiupo ir „apkabino“.

„Auklėtoja nenorėjo, kad jos eitų dviese. Sako, ten nueina ir žaidžia, todėl vieną jų apkabino ir liepė eiti po vieną. Ji pas pas mus atėjo iš mokyklos, kur dirbo istorijos mokytoja, čia dirba jau dvejus metus. Gal auklėtoja įpratusi dirbti su vyresniais vaikais, juk ir apkabinimą ne kiekvienas vaikas supranta vienodai“, - svarstė R. Karalienė.

Pasak darželio direktorės, šį rudenį į mokyklą jau eisianti mergaitė itin rami, lėta bei drausminga. Tai, kad mergaitės elgesys niekada nekėlė problemų, lrytas.lt žurnalistui patvirtino ir jos mama.

Auklėtoja liks be vaikų

Pasipiktinę darželį lankančių vaikų tėvai siekia, kad ši ugdytoja būtų nedelsiant pašalinta iš darželio.

Tėvai iškėlė ultimatumą: neleis savo vaikų į priešmokyklinio ugdymo grupę, kur dirba vaiko smaugimu kaltinama moteris.

„Dėkite ją kur norite, savo vaikų į jos grupę mes neleisime“, - darželio direktorei rėžė tėvai.

„Teks kalbėtis su švietimo skyriaus vedėja, kad ją perkeltų dirbti į mokyklą. Gal ji nėra įpratusi dirbti su mažiukais, dar neperprato darbo specifikos. Dokumentaciją ji sutvarko nepriekaištingai, tačiau, kaip elgiasi su vaikais, negaliu pasakyti, mes prie jos kiekvieną minutę nesėdėsime. Galbūt būna ir griežtesnė, ir grubesnė, aš nežinau“, - sakė darželio vadovė.

Garliavos vaikų lopšelyje-darželyje „Obelėlė“ susiklostė tragikomiška situacija - jau yra užtektinai vaikų nuo rugsėjo 1-osios lankyti tris priešmokyklinio ugdymo grupes, tačiau tėvai kategoriškai prieštarauja, kad jų atžalas ugdytų smurtu kaltinama priešmokyklinio ugdymo pedagogė.

„Tėvai rašo prašymus jų vaikus pervesti iš ikimokyklinio ugdymo į priešmokyklinį, nurodo dviejų kitų auklėtojų pavardes, išskyrus šios“, - sakė darželio vadovė.

Ką darys be ugdytinių likusi auklėtoja, darželio direktorė sakė nežinanti.

Sukruto savivaldybės atstovai

Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėja Irena Marcinkevičienė sakė jau gavusi signalų, kad „Obelėlėje“ vyksta ne itin gražūs dalykai. Tačiau oficialiai į jos vadovaujamą skyrių kol kas niekas nesikreipė.

Tik šia istorija pradėjus domėtis lrytas.lt žurnalistui, I. Marcinkevičienė pažadėjo nedelsiant reaguoti, išsiaiškinti ar pagrįsti darželio auklėtojai metami kaltinimai.

Koks likimas laukia auklėtojos, kuriai tėvai nenori patikėti savo vaikų, Kauno rajono Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėja sakė jau žinanti.

„Toks atvejis jau yra buvęs. Tada žmogus arba pats išeina iš darbo savo noru, arba atleidžiamas už aplaidumą darbe. Tačiau aplaidumą darbe dar reikia įrodyti. Kita vertus, mes visą laiką palaikome tėvų poziciją, juk negalima traumuoti mažų vaikų. Darželyje visi vaikai turi jaustis saugūs ir laimingi“, - sakė I. Marcinkevičienė.

Kauno rajono meras, socialdemokratas Valerijus Makūnas, apie tai, kad kilus skandalui dėl galimo mergaitės smaugimo tėvai atsisako leisti vaikus į smurtu įtariamos auklėtojos grupę, sužinojo pirmą kartą.

„Pirmą kartą tai girdžiu. Tuojau pat sureaguosime, sudarysime komisiją ir pradėsime tarnybinį patikrinimą. Jeigu paaiškės, kad tai tiesa – imsimės pačių griežčiausių priemonių. Vaikai ir jų tėvai negali būti auklėtojos įkaitais“, - sakė Kauno rajono meras V. Makūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.