Skandalo Garliavos vaikų darželyje istorijoje – Darbo partijos šešėlis (papildyta)

Smurtu prieš septynerių metukų mergaitę, jos smaugimu apkaltinta Garliavos vaikų lopšelio-darželio „Obelėlė“ auklėtoja toliau kategoriškai neigia savo kaltę. Kilus skandalui ją atleisti siekiantys vaikų tėvai užsiminė, kad ugdytoja, ko gero, nesulauks deramo atpildo, esą ji turinti politinį užnugarį, yra skandalingai pagarsėjusios Darbo partijos narė. Šiai partijai priklauso ir už švietimą bei ugdymą atsakingas Kauno rajono savivaldybės mero pavaduotojas.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Jun 5, 2013, 7:54 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 8:46 PM

Lrytas.lt jau rašė, kad Kauno pakraštyje esančią Garliavą drebina dar vienas skandalas – 55 metų vaikų lopšelio-darželio „Obelėlė“ auklėtoja kaltinama smaugus septynerių metukų mergaitę. Rugsėjį į pirmąją klasę eisiančios mergaitės mama skunde darželio direktorei nurodė, kad dukrą auklėtoja esą smaugė už tai, kad ši pietų miego metu kartu su kita mergaite panoro nueiti į tualetą.

Apie sveiku protu nesuvokiamą incidentą ikimokyklinio ugdymo grupėje netrukus sužinojo ir kitų šį darželį lankančių vaikų tėvai. Jie darželio vadovei iškėlė ultimatumą – jų vaikai nelankys grupės, kurioje dirba ši pedagogė. Pakraupę garliaviškiai pareiškė sieksiantys, kad smurtu kaltinama auklėtoja būtų kuo skubiau pašalinta iš darželio.

Skandalą aprašius lrytas.lt, Kauno rajono savivaldybės vadovų nurodymu skubiai sudaryta darbo grupė, specialistai visą dieną praleido darželyje, aiškinosi susidariusią situaciją.

„Ar vaikas buvo smaugiamas, ar ne, turi nustatyti teisėsauga. Šiuo metu susiduriame su dviem nuomonėmis, vieni tėvai tikina, kad viskas blogai, kiti teigia priešingai. Pas mane buvo atėję penki tėvai, jie tikino, kad smurtu kaltinama auklėtoja dirba labai gerai“, - lrytas.lt žurnalistui sakė Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėja Irena Marcinkevičienė.

Darbo partijos šešėlis

Dėl savo vaikų saugumo sunerimę tėvai lrytas.lt sakė abejojantys, ar smurtu prieš mažametę kaltinama darželio darbuotoja net ir įrodžius jos kaltę sulauks deramo atpildo. Anksčiau mokykloje dirbusi istorijos mokytoja, o dėl etatų mažinimo darbą su mažyliais pasirinkusi 55 metų pedagogė yra Darbo partijos narė. Tai pačiai partijai atstovaujantis Antanas Makarevičius užima Kauno rajono mero pavaduotojo pareigas ir kuruoja švietimo įstaigų veiklą.

Mažylių tėvai minėjo, esą ir pati auklėtoja savo kolegoms užsiminusi turinti stiprų politinį užnugarį, esanti Darbo partijos narė, pažįstanti lyderius.

Darbo partijos Kauno rajono skyriaus pirmininkas, vicemeras A. Makarevičius patvirtino, kad mergaitės smaugimu kaltinama ugdytoja priklauso jo atstovaujamai partijai. Tačiau politikas neigė bet kokios protekcijos galimybę, jeigu paaiškės, kad moteris smurtavo prieš vaiką.

„Sudaryta darbo grupė, kuri tirs incidento aplinkybes. Jeigu paaiškės, kad ši moteris iš tiesų smaugė vaiką, kas jai galės padėti? Tikrai nebus jokių protekcijų. Kita vertus, netikiu, kad ji galėjo imtis tokių priemonių“, - sakė Darbo partijos Kauno rajono skyriaus pirmininkas A. Makarevičius.

Darželio auklėtoja: „Tai baisus, išgalvotas dalykas“

Lrytas.lt pavyko pasikalbėti su kaltę kategoriškai neigiančia, tačiau darželį lankančių vaikučių tėvų nemalonę užsitraukusia 55 metų pedagoge.

Darbo partijos narė tikino tapusi nesuvokiamo šmeižto auka, sakė nepaprastai mylinti vaikus ir besirūpinanti jų saugumu. Tiesa, ji patvirtino tėvų išsakytus teiginius, kad jos grupėje galioja itin griežta tvarka, o pietų miego metu į tualetą galima eiti tik auklėtojai leidus.

„Tualetas yra bendras visiems vaikams, o skylės – tik dvi. Jeigu visi vienu metu pradės bėgti, gali įvykti nelaimė. Todėl vaikus leidžiame po vieną, kad nebūtų triukšmo, vaikučiai galėtų pailsėti. Lovytės – trijų aukštų, vaikai gali nukristi. O tualete – plytelės, jie bėga basi, gali paslysti. Todėl aš asmeniškai vaikams liepiu apsiauti batelius“, - sakė mažylės smaugimu apkaltinta darželio auklėtoja.

Moteris minėjo, kad į tualetą nuėję mažyliai užsiima ne tuo, kuo derėtų.

„Jeigu tik pasisuksi, jie nueis į tualetą ir žais. O žaisti tualete negalima, tai su tualetiniu popieriumi, žaisliukų atsineš, leis vandenį, plausis rankytes, kad tik nemiegotų, o išdykautų. Tai tikra teisybė, vaikučiai taip elgiasi“, - sakė auklėtoja.

Visą gyvenimą pedagoginį darbą dirbanti 55 metų Darbo partijos narė sakė preciziškai žiūrinti, kad jos ugdytiniai žaisdami nesusižeistų, reikalaujanti drausmės ir tvarkos. Auklėtoja spėjo, kad tai, ko gero, kažkam nepatinka.

„Aš labai atidžiai dirbu savo darbą, studijuoju Vilniaus universitete, kad kuo daugiau sužinočiau apie ikimokyklinio ugdymo pedagogiką, labai tuo dalyku domiuosi. Aš nesuprantu, kam galėjau nusikalsti visą gyvenimą sąžiningai dirbdama pedagoginį darbą. Gal kam anksčiau blogą pažymį parašiau?“ - kalbėjo mergaitės smaugimu apkaltinta darželio auklėtoja.

Darbo partijos (leiboristų) pirmininkas Vytautas Gapšys:

„Apie jokią protekciją negali būti nė kalbos. Niekada netoleravome ir netoleruosime tokių dalykų, nepriklausomai nuo to, apie ką yra kalbama.

Partijos tikslai yra ne savo narių protegavimas, o atstovavimas šalies žmonių interesams ir valstybės gerovės kūrimas. Esu linkęs tikėti nekaltumo prezumpcija, tačiau net jei ši auklėtoja, būdama nekalta, bandė prisidengti naryste Darbo partijoje, man asmeniškai tokie dalykai labai nepatinka“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.