FNTT majorė ir jos bendrininkai – vėl taikiklyje

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) ilgai persekiotas vilnietis verslininkas ieškoti teisybės ėmėsi tik tuomet, kai apylinkės teismas išteisino jį suimti siekusią pareigūnę ir du jos bendrininkus.

A. Antanaitis (kairėje) ir P. Butkevičius į Apygardos teismą atvyko be advokatų.<br>J. Stacevičius
A. Antanaitis (kairėje) ir P. Butkevičius į Apygardos teismą atvyko be advokatų.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

2013-06-06 06:00, atnaujinta 2018-03-05 20:37

Vilnietis Remigijus Andriūnas nevaikščiojo į teismus, kol buvo nagrinėjama FNTT vyriausiosios tyrėjos majorės Linos Andriuškevičienės ir dviejų jos bendrininkų baudžiamoji byla.

Nors verslininkas buvo pripažintas nukentėjusiuoju, šios bylos aplinkybės jam tuomet nebuvo svarbios.

Prokurorų surinkta informacija vilnietis susidomėjo tik gavęs pranešimą, kad L. Andriuškevičienė, advokatas Petras Butkevičius ir verslininkas Arūnas Antanaitis išteisinti.

Susipažinęs su byla, kuri sudaro apie 600 lapų, R. Andriūnas nusprendė skųsti išteisinamąjį Vilniaus apylinkės teismo nuosprendį. Jo nuomone, apylinkės teismas nekreipė dėmesio į Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) surinktą informaciją.

„Man iš pat pradžių buvo visai nesvarbu – juos išteisins ar ne. Nuo to nei mano gyvenime, nei versle niekas nepasikeis. Tačiau pasidarė gėda, kad tokie žmonės juodina Lietuvos valstybę ir teisėsaugą”, – savo motyvus kreiptis į apygardos teismą „Lietuvos rytui” aiškino R. Andriūnas.

Į teismą – be advokatų

Šio verslininko, jo draugės Linos Mananikovos ir Vilniaus apygardos prokuratūros skundą užvakar ruošėsi nagrinėti Vilniaus apygardos teismas, tačiau posėdį teko atidėti.

Paaiškėjo, jog išteisinta pareigūnė L. Andriuškevičienė šiuo metu gydoma ligoninėje, o P. Butkevičius ir A. Antanaitis į teismą atvyko be gynėjų.

Nors įstatymai reikalauja, kad nagrinėjant bylą apeliacine tvarka dalyvautų advokatas, P. Butkevičius nusprendė jo paslaugų neprašyti. Anksčiau FNTT dirbęs advokatas bandys apsiginti pats.

Verslo planus sujaukė krizė

Bylos duomenimis, ši istorija susijusi su Lietuvos ir Izraelio pilietybę turinčiu multimilijonieriumi Meiru Klabinu, kuris prieš 14 metų privatizuodamas „Lietuvos kurą” valstybei pridarė didžiulių nuostolių.

Po šios istorijos M. Klabinas ilgai vengė kelti koją į Lietuvą, bet prieš kelerius metus grįžo. Jis kartu su Rusijos mafijos bosu vadinamo Anzoro Kikališvilio bičiuliu R. Andriūnu ėmė supirkinėti nekilnojamąjį turtą Vilniaus senamiestyje.

Tačiau kai per krizę pastatų kainos smuko, partneriai susipyko ir pradėjo rietis dėl investuotų milijonų.

Planuoto pelno negavęs M. Klabinas ėmė reikalauti, jog R. Andriūnas sugrąžintų investuotus pinigus.

Tikėjosi perimti turtą

Kai buvęs M. Klabino verslo partneris pasiūlė nekilnojamąjį turtą senamiestyje supirkusiai bendrovei iškelti bankroto bylą, veiksmų ėmėsi ir pats multimilijonierius.

Turtuolis turėjo planą pareikšti įtarimus bankroto administratoriui, jį nušalinti nuo pareigų ir kelioms dienoms suimti R. Andriūną, taip pat jo draugę L.Mananikovą.

Per tą laiką M.Klabinas tikėjosi perimti turtą į savo rankas.

Kaip ir kada sulaikyti verslininką, FNTT majorė L. Andriuškevičienė telefonu atvirai kalbėjosi su buvusiu savo kolega advokatu P. Butkevičiumi ir M.Klabino atstovu laikomu verslininku A. Antanaičiu.

STT pareigūnų slapta įrašytus pokalbius praėjusią savaitę paviešino „Lietuvos rytas”.

Nurodymai – su keiksmais

R. Andriūnas prisiminė, jog tuo metu tikrai jautė pareigūnų spaudimą: „Mane gaudė, sekė, darė spaudimą važiuoti pas M. Klabiną ir sumokėti jam pinigus.”

Verslininkas neabejoja, kad visi trys pašnekovai – geri pažįstami: „Jų pokalbiuose girdėti daug keiksmažodžių. Juk advokatas nesikeiktų, jei skambintų nepažįstamai tyrėjai.”

Tuo metu A. Antanaitis įsitikinęs, kad apskųsti juos išteisinusį nuosprendį prokurorams buvo lyg garbės reikalas.

„Apylinkės teismo teisėja perskaitė tik nedidelę dalį nuosprendžio, o iš salės išėjęs prokuroras iš karto pareiškė, kad jį skųs, nors nebuvo spėjęs susipažinti net su motyvais”, – kalbėjo verslininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.