Kivirčą dėl namo naktį išsprendė padegėjas

Šeima, 10 metų gyvenusi name, kurio niekaip negalėjo nusipirkti iš savininkų, neteko pastogės. Juos į gatvę išvijo ne savininkai, o mįslingai kilęs gaisras.

Daugiau nuotraukų (1)

Erika Baronaitė

2013-06-11 06:00, atnaujinta 2018-03-05 16:45

Gaisras vos nepražudė Tauragės rajono Eidintų kaimo gyventojų Alvydo ir Daivos Banių bei jų sūnaus.

Paaiškėjus, kad namas buvo padegtas, D. Banienė atvirai ėmė kalbėti, jog tai galėjo padaryti kaimynas, kuriam oficialiai ir priklausė dabar jau sudegęs namas, rašo „Lietuvos rytas".

„Po nelaimės tapo dar skaudžiau, kai išgirdau kalbų, kad namas užsidegė nuo televizoriaus, netvarkingos elektros instaliacijos arba cigaretės.

Kai kas net pareiškė, kad tą naktį, kai kilo gaisras, aš su vyru buvome girti, o gal ir patys padegėme namą”, – tramdydama ašaras kalbėjo 37 metų D. Banienė.

Moteris susižalojo rankas, o 40 procentų kūno apdegęs jos 43 metų sutuoktinis gydomas Kauno klinikose.

Užmiršo, kur yra duktė

Birželio 2-osios naktį Banių dukterys – dešimtokė Aušra ir ketvirtokė Viktorija – nakvojo pas kaimynus.

Po vidurnakčio 18-metis Donatas nemiegojo – klausėsi muzikos. Vaikinas iš pradžių pajuto šilumą, o netrukus pro langą pamatė ugnies pašvaistę.

Čiupęs mobilųjį telefoną jis nulėkė pas miegančius tėvus ir ėmė šaukti, kad dega namas.

Kai bėgdama D. Banienė parkrito, užsidegė jos naktiniai marškiniai. Šalia jos buvęs sutuoktinis nuplėšė degantį drabužį.

Šeimai atsidūrus kieme, A.Banys puolė atgal į liepsnojantį namą gelbėti jauniausios dukters. Dėl streso vyras pamiršo, kad tą naktį jos namuose nebuvo.

Vaikų kambaryje neradęs dukters, jis bėgo iš namo. Degančios namo dailylentės užkrito vyrui ant nugaros ir stipriai ją sužalojo.

Kaimynui – skaudūs žodžiai

Kai maždaug po 20 minučių atvyko pirmasis ugniagesių ekipažas, pastatas jau degė atvira liepsna.

Prieš atskubant greitosios medicinos pagalbos automobiliui D. Banienė nulėkė pas netoliese gyvenantį Praną P.

Moteris pažadino kaimyną ir pasakė jam: „Norėjai fejerverko – eik pažiūrėti, kaip namas dega.”

D.Banienė per gaisrą aplankė kaimyną, nes name, kuris sudegė, anksčiau gyveno Prano P. tėvas su žmona. Baniai su Pranu P. buvo sutarę, kad kai bus sutvarkyti šio būsto nuosavybės dokumentai, namą jie nupirks.

Šeimų santykiai – įtempti

D. Banienė prieš nelaimę buvo prie savo namo pastebėjusi įtartinų automobilių. Kai prieš kelias savaites namą fotografavo visureigiu atvažiavęs nepažįstamas vyras, ji apie tai papasakojo policijai.

Anot D. Banienės, nelaimė galėjo atsitikti dėl nesutarimų su Pranu P.

Prieš penkerius metus dėl elektros instaliacijos gedimo supleškėjo šalia dabar sudegusio namo buvęs ūkinis pastatas.

„Pranas tada pasakė, kad mes sudeginome jo ūkinį pastatą. Po šio pokalbio jis pas mus nebesilankė. Susitikdavome gatvėje. Maždaug prieš mėnesį į mūsų kiemą atvažiavo Prano pasamdyti darbininkai. Jie į priekabą pradėjo krauti sudegusio ūkinio pastato plytas.

Kai darbininkus išvijau iš kiemo, Pranas supyko ir liepė mano vyrui plytas į jo sodybą nuvežti iki birželio 15 dienos. Jis pasakė, kad jeigu neleisime paimti plytų, atjungs elektrą, griaus namą.

„Neišeini iš namo geruoju, išeisi kitaip – pradėsiu namą pjaustyti”, – šiuos Prano žodžius girdėjo ir mano dukters draugas”, – pasakojo D. Banienė.

Neskubėjo tvarkyti dokumentų

„Per gaisrą į mūsų namus atbėgusi D. Banienė pasakė, kad mano vyras paprašė savo draugų padegti namą.

Dėl šių mums skaudžių žodžių nepykstame, nes suprantame, kad nelaimės prislėgti žmonės nevaldo emocijų, ieško kaltų.

Mes taip pat sielojamės dėl gaisro. Juk sudegė mūsų turtas, nuostolių turi ir jame gyvenę žmonės”, – teigė 40 metų su Pranu gyvenanti ir keturis vaikus užauginusi Danutė.

Pranas P. pasakojo, kad kai jam buvo 5 metai, gaisras jo gyvenimą paženklino skaudžiu įvykiu – gelbėdama gyvulius iš degančio ūkinio pastato žuvo jo motina.

„Mano tėvas vedė antrą kartą ir su žmona 1961 metais pastatė namą, kuris dabar sudegė.

Šio turto paveldėtojai – aš, mano brolis, sesuo ir mūsų pamotės brolių bei seserų vaikai, apie kuriuos mes nieko nežinome”, – pasakojo pensininkas.

Jis parodė namų valdos techninės apskaitos bylą, kurioje parašyta, kad namas, kuris nebuvo apdraustas, priklausė prieš 10 metų mirusiam jo tėvui.

Maždaug prieš 8 metus Baniai davė Pranui P. 7 tūkst. litų, kad šis sutvarkytų namo nuosavybės dokumentus. Tai buvo tarsi pirmas įnašas už namą, kurį suderėta parduoti už 14 tūkst. litų.

„Parduoti namo negalėjome, nes nesutvarkėme nuosavybės dokumentų. Advokatas aiškino, kad reikia surasti pamotės giminaičius arba šią problemą spręsti teisme.

Prašiau Banių išsikelti iš namo, o jie aiškino, kad laukia, kada galės nupirkti namą”, – pasakojo Pranas P.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl G. Nausėda dar nelaimėjo?