Prieš 12 metų žiaurų nusikaltimą įvykdęs V. Pavasaris išgirdo nuosprendį

34 metų alytiškis Virginijus Pavasaris sulaukė bausmės už nusikaltimą, kurį jis įvykdė prieš 12 metų. Pirmą kartą gatvėje sutiktą 27-erių moterį mirtinai sumušęs bei išžaginęs nusikaltėlis Kauno apygardos teismo sprendimu už grotų praleis 15 metų ir savo aukos tėvams privalės atlyginti 200 tūkst. litų įvertintą neturtinę žalą.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

2013-06-11 12:43, atnaujinta 2018-03-05 16:28

Į teisiamųjų suolą Alytuje, vienoje laidojimo paslaugų įmonių duobkasiu dirbęs V. Pavasaris sėdo po to, kai jo įvykdytą kraupų nusikaltimą netikėtai atskleidė daugiau nei po dešimtmečio atlikti DNR tyrimai.

V. Pavasariui buvo pareikšti kaltinimai 2001-aisias metais Alytuje mirtinai, iš chuliganiškų paskatų sumušus gatvėje sutiktą, pirmą kartą gyvenime matytą 27 metų Audronę Šerkšnaitę. Nors moteris buvo ir išžaginta, tačiau kaltinimai šiuo nusikaltimu V. Pavasariui nebuvo pareikšti, kol teisėsaugininkai ieškojo nusikaltėlio – suėjo senaties terminas.

Tyrimas buvo atsidūręs aklavietėje

2001 metų Alytų sukrėtė itin žiaurus nusikaltimas, spalio 11-ąją vaikų darželio „Ąžuoliukas“ teritorijoje buvo rasta neatpažįstamai sumušta ir išniekinta leisgyvė moteris, 27 metų A. Šerkšnaitė. Taip ir neatgavusi sąmonės sumušta mergina po savaitės mirė Kauno klinikose.

Sunkaus nusikaltimo tyrimui buvo mestos gausios teisėsaugininkų pajėgos, tačiau nusikaltėlio taip ir nepavyko surasti. Išnaudoję visas įmanomas priemones, patikrinę begalę versijų, teisėsaugininkai buvo beprarandantys viltį, jog žudikas kada nors bus surastas.

Tiesa paaiškėjo atsitiktinai

Tiesa išaiškėjo tik po 11 metų, tiriant iš pažiūros eilinį smurto šeimoje atvejį. 2011 metų gruodžio pabaigoje agresyviu ir nevaldomu būdu garsėjęs duobkasys V. Pavasaris sumušė savo žmoną bei vaikus. Sutuoktinė savo skriaudikui atleido, todėl jos prašymu niekuomet neteistam, darbą ir nuolatinę gyvenamąją vietą turinčiam sutuoktiniui byla buvo nutraukta. 2012-ųjų sausio pradžioje vykęs teismas įpareigojo mušeiką du mėnesius dalyvauti smurtinį elgesį keičiančiose programose.

Tiriant smurtą artimoje aplinkoje visais atvejais imamas kaltinamojo kraujo mėginys ir siunčiamas DNR testui atlikti. Tada ir paaiškėjo, kad DNR duomenų registre saugomas ant nužudytos A. Šerkšnaitės kūno rastos spermos DNR yra toks pat.

Įsiūtį išliejo ant nepažįstamos moters

V. Pavasaris buvo sulaikytas, neilgai trukus jis prisipažino įvykdęs kraupų nusikaltimą. Žudikui tuo metu buvo 22 metai. Iš Lazdijų rajono į Alytų V. Pavasaris atsibastė ieškodamas darbo ir apsigyveno dėdės namuose.

Tyrimo metu paaiškėjo šokiruojančios aplinkybės. 2001 metų spalio 10 dieną jis su pažįstamais girtuokliavo, per išgertuves kilo konfliktas ir kažkas jam trenkė per veidą.

Įsiutęs V. Pavasaris teisėsaugininkams prisipažino išbėgęs į lauką ir savo įniršį išliejęs ant pirmo pasitaikiusio žmogaus – iš darbo vėlų vakarą namo ėjusios 27 metų A. Šerkšnaitės.

Žiauriai sumuštą moterį atpažino tik pagal rūbus

Pirmą kartą gyvenime sutiktai aukai jis kumščiu trenkė į smakrą, o kai ši nukrito ir pradėjo šauktis pagalbos, ėmė ją spardyti taikydamas į galvą.

„Spardžiau kad ji nerėktų. Vėliau atsirado švokštimas, kuris po kurio laiko dingo“, - ikiteisminio tyrimo metu prisipažino V. Pavasaris.

Iki sąmonės netekimo primušęs pirmą kartą gyvenime sutiktą, iš darbo namo ėjusią moterį, tuomet vos 22 metų sulaukęs girtas V. Pavasaris panoro ją išžaginti. Nusikaltėlis leisgyvę alytiškę nutempė iki vaikų darželio tvoros, permetė per ją ir nutempęs į atokią vietą išniekino.

Sumušta, leisgyvė, suplėšytais drabužiais A. Šerkšnaitė buvo rasta rytą. Paaiškėjo, kad vakare ji ėjo namo iš prekybos centro „Maxima“, kur dirbo apskaitininke.

Merginos darbovietę ir namus skyrė vos pora šimtų metrų. Dukters nesulaukę tėvai vis pažvelgdavo pro langą, taip jie pamatė prie darželio atvažiavusius greitosios pagalbos ir policijos automobilius.

Atskubėjęs pažiūrėti, kas įvyko, A. Šerkšnaitės tėvas savo dukterį pažino tik iš palaidinukės, nes veidas buvo žiauriai sudarkytas. Neatgavusi sąmonės sumušta mergina po savaitės mirė Kauno klinikose.

Kaltę pripažinęs žudikas vėliau persigalvojo

Nors ikiteisminio tyrimo metu V. Pavasaris pripažino savo kaltę, kol byla pasiekė teismą, jis radikaliai pakeitė poziciją. Tikriausiai suvokęs, kas jam gresia, teisiamasis pareiškė esantis nekaltas, o parodymus sutiko duoti tik tuomet, kai bus apklausti visi liudininkai. Teisiamasis pasakojo prisipažinęs, kad tai padaryti jį neva įkalbėję kriminalistai.

Nukentėjusiais pripažinti velionės tėvai pareiškė norą nedalyvauti teismo posėdyje, jie tikino, kad morališkai jiems tai per sunku. A. Šerkšnaitės tėvams teisme atstovavo advokatė.

Nuteistojo advokatas šiandien tikino būtinai skųsiantis teismo nuosprendį. Pasak gynėjo, tam, kad būtų galutinai aišku ar V. Pavasaris kaltas, ar ne, būtina atlikti pakartotinius DNR tyrimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.