Škotijoje sūnų uždusinusią vilkaviškietę pasivijo kraupi paslaptis iš Lietuvos

Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo vienutėje laiką leidžianti vienintelė Lietuvoje iki gyvos galvos nuteista moteris Alma Bružaitė, ko gero, greitai nebebus vienintelė du savo vaikus nužudžiusi ir už tai kalta pripažinta lietuvė.

Iš Vilkaviškio kilusi I. Dzinguvienė kaltinama nužudžiusi du savo vaikus.<br>N. Povilaitis
Iš Vilkaviškio kilusi I. Dzinguvienė kaltinama nužudžiusi du savo vaikus.<br>N. Povilaitis
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

2013-06-11 16:24, atnaujinta 2018-03-05 16:02

Antradienį prieš Kauno apygardos teismą stojo du ką tik gimusius savo vaikus - sūnų bei dukrą - nužudžiusi, Škotijoje kalėti iki gyvos galvos jau nuteista 28 metų Ineta Dzinguvienė.

Griežčiausia bausme už sūnaus nužudymą, įvykdytą 2010 metais, nuteista vilkaviškietė pargabenta Lietuvos prašymu. Ji turės atsakyti už tai, kad 2009-ųjų balandį uždusino Vilkaviškyje gimusią dukrelę.

Nužudė kūdikį ir spruko į Škotiją

Kraupų nusikaltimą I. Dzinguvienė kaltinama įvykdžiusi 2009-ųjų balandį. Kartu su sutuoktiniu šalia Vilkaviškio esančioje sodų bendrijoje gyvenusi moteris parsivežė iš ligoninės vos kelių dienų sulaukusią naujagimę.

Lagamine paslėpti, ant galvos užmautu plastikiniu maišeliu uždusintos mažylės palaikai buvo rasti daugiau nei po metų, kai pora jau buvo išvykusi gyventi į Škotiją. Šioje šalyje I. Dzinguvienė pakartojo kraupų nusikaltimą – maišeliu uždusino ką tik gimusį sūnų.

Šiaurės Škotijoje, Fraserburge, tris vaikus auginusių lietuvių Artūro ir Inetos Dzingų namuose, įvykdytas kraupus nusikaltimas 2010 metų balandžio viduryje sukrėtė ramaus miestelio gyventojus.

Lietuvei grįžus iš ligoninės su ką tik gimusiu sūneliu į namus, jų kaimynai nusprendė pasveikinti dar vienos atžalos susilaukusią šeimą.

Škotų nuostabai moteris atšovė, kad jos namuose nėra jokio naujagimio, tik anksčiau gimę jos vaikai. Kai viena kaimynių pareiškė savo akimis mačiusi, kaip I. Dzinguvienė iš ligoninės grįžo su kūdikiu ant rankų, ši išsigynė, esą vaiką išsivežė draugė.

Tačiau šis pasakojimas neįtikino kaimynų. Apie įtartiną elgesį buvo informuota policija. Kratos metu škotų teisėsaugininkai poros nuomotame bute rado paslėptą, vos prieš kelias dienas gimusio berniuko lavoną.

Dusino dukters akivaizdoje

Jau po mirties Pauliumi pavadinto naujagimio palaikai buvo rasti kelioniniame krepšyje. Ekspertai nustatė, jog kūdikis tyčia uždusintas – jo nosį bei burną apvyniojant maisto pakavimui skirta plėvele.

Tyrimo metu škotų pareigūnai išsiaiškino, jog kraupaus nusikaltimo liudininku tapo vienas I. Dzinguvienės vaikų - tuomet 10 metų sulaukusi jos dukra.

Ją motina prigrasino tylėti ir niekam nepasakoti apie tai, kad matė, kaip ji priklaupė prie naujagimio lovytės su lipnios plėvelės rulonu rankose.

I. Dzinguvienė kurį laiką slapstėsi nuo teisėsaugos, apsistodama vis kitose Aberdynšyro regionio vietose. Jos paieškai buvo mestos nemažos policijos pareigūnų pajėgos, škotai blokavo kelius, miestuose iškabino ieškomos vaikžudės nuotraukas.

Pasigedo dar vieno vaiko

Policijai sulaikius bėglę, ši kaip įmanydama neigė savo kaltę – tyrėjams tikino ligoninėje negimdžiusi, o joje gulėjusi dėl kitos priežasties. Vėliau paaiškėjo, kad lietuvė melavo ir medikams, bandydama juos įtikinti, kad naujagimis tebėra gyvas, sakė, kad jis yra kartu su tėvu A. Dzingumi.

Škotų teisėsaugininkams ėmus tirti kraupų lietuvės nusikaltimą, šie išsiaiškino, kad I. Dzinguvienė Lietuvoje gimdė keturis kartus, tačiau į Škotiją atvyko tik su trimis vaikais.

Bendradarbiaujant su Lietuvos teisėsauga išsiaiškinta, kad 2009-ųjų balandžio 3-iąją moteris Marijampolės ligoninėje pagimdė ketvirtą savo vaiką, sveiką ir išnešiotą dukrelę, o po trijų dienų ją išsivežė namo, į šalia Vilkaviškio esantį sodo namelį.

Medikai prisiminė, kad gimdyvė nebuvo atsivežusi jokio kraitelio, todėl naujagimė buvo aprengta ligoninės drabužėliais. Ši aplinkybė tik sustiprino policijos įtarimus, kad naujagimė buvo nužudyta. Juolab, pas savo miesto gydytoją besilaukusi moteris lankėsi 28-ą nėštumo savaitę ir po to dingo. Į medikų skambučius ji neatsiliepdavo.

Vos tik pagimdžiusi, I. Dzinguvienė su trimis vyresniaisiais vaikais išvyko į užsienį.

Dar vieno, nežinia kur dingusio vilkaviškietės mažylio kraupus likimas paaiškėjo atsitiktinai. 2010 metais negyvenamą sodo namelį, kuriame anksčiau glaudėsi daugiavaikė A. ir I. Dzingų šeima, ėmė tvarkyti giminaičiai. Antrajame namelio aukšte kambarius įrengti ketinę darbininkai ėmė tvarkyti perdangas, sėmė ir laukan pylė archajišką šiltinimo medžiagą – spalius.

Tarp jų buvo aptiktas ir apynaujis lagaminas, jo darbininkai neatidarė, perdavė darbus prižiūrėjusiai moteriai. Nusprendusi, kad lagaminas dar tinkamas naudoti, nusprendė pažiūrėti kas viduje. Atidarius tvokstelėjo dvokas. Jį skleidė kažkoks daiktas, įkištas į polietileninį pirkinių maišelį.

Paaiškėjo, kad tai – kelių dienų naujagimės, kuriai ant galvos buvo užmautas maišelis, lavonas. Teismo medicinos ekspertai nustatė, kad išnešiotos mažylės mirties priežastis - mechaninis uždusimas.

Stojusi prieš teismą prisipažino kalta

Ikiteisminį tyrimą dėl savo vaiko nužudymo pradėjusiems Marijampolės prokurorams teko susidurti su nekasdiene kliūtimi - įtariamoji I. Dzinguvienė už kito savo naujagimio nužudymą Škotijoje jau buvo nuteista kalėti iki gyvos galvos.

Glazgo aukščiausiasis teismas, skirdamas aukščiausią bausmę, vaikžudei paliko galimybę po 15 metų prašyti lygtinio paleidimo į laisvę.

Nors kilo abejonių dėl jos psichikos būklės, teismo psichologijos-psichiatrijos ekspertizės aktu nustatyta, kad I. Dzinguvienė, darydama nusikaltimą, galėjo visiškai suvokti savo veiksmų esmę ir juos valdyti.

Mūsų šalies teisėsaugininkų prašymu I. Dzinguvienė buvo laikinai perduota Lietuvai, kur antradienį stojo prieš teismą dėl dukrelės nužudymo. Glazgo teismas pagal Europos arešto orderį baudžiamajam persekiojimui tik laikinai nuteistąją perdavė Lietuvos Respublikai.

Pirmasis teismo posėdis truko vos kelias dešimtis minučių. Nors anksčiau tiek Škotijoje, tiek ir Lietuvoje I. Dzinguvienė neigė žudžiusi savo vaikus, skundėsi atminties sutrikimais, aiškino, nepamenanti, kaip viskas vyko, Kaune ji netikėtai pripažino savo kaltę.

I. Dzinguvienė nedetalizavo, kodėl ir kaip nužudė savo kūdikį, ji pareiškė duosianti parodymus tik tada, kai bus apklausti visi liudininkai.

Pagal pareikštus kaltinimus, bejėgiškos būklės savo vaiko nužudymu, jai gresia dar vienas įkalinimas iki gyvos galvos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?