Stringanti ekstradicija stabdo banko apsaugininko žudikų bylą

Teisiamiesiems gresia laisvės atėmimo bausmės nuo 8 iki 20 metų.

Klaipėdos apygardos teisme susirinkę proceso dalyviai sužinojo, kad byla vėl nebus nagrinėjama.<br>G. Pilaitis
Klaipėdos apygardos teisme susirinkę proceso dalyviai sužinojo, kad byla vėl nebus nagrinėjama.<br>G. Pilaitis
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Jun 11, 2013, 5:18 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 3:57 PM

Klaipėdos apygardos teisme susirinkę proceso dalyviai sužinojo, kad byla vėl nebus nagrinėjama. Atsižvelgęs į advokatų ir teisiamųjų nuomones teisėjas Dalius Jocys antrą kartą bylą atidėjo iki rugsėjo. Tikimasi, kad iki to laiko į Lietuvą iš Norvegijoje bus pargabentas D. Šarapajevas. Kelerius metus šioje šalyje legaliai dirbęs vyras metų pradžioje buvo suimtas pagal Europos arešto orderį.

„Teisėsaugos įstaigų prašyta paspartinti D. Šarapajevo ekstradicijos procedūras. Iš Norvegijos gautas atsakymas, kad pagal šios šalies įstatymus sprendimus dėl asmenų ekstradicijos dar privalo nagrinėti vietiniai teismai“, - kalbėjo valstybinį kaltinimą palaikantis Klaipėdos apygardos prokuroras Aidas Giniotis.

Ankstesniame teismo posėdyje buvo paviešintas D. Šarapajevo laiškas - vyras sutinka su ekstradicija, prašo jo ir kitų kaltinamųjų bylas sujungti į vieną. Panoręs sėdėti teisiamųjų suole šalia brolio D. Šarapajevas žada duoti kažkokius šiai bylai reikšmingus parodymus.

Klaipėdoje gyvenanti brolių Šarapajevų motina stebisi užsitęsusiomis ekstradicijos procedūromis. Moteris tvirtino neseniai sulaukusi sūnaus skambučio iš Norvegijos: „Dmitrijus kalbėjo trumpai, buvo smarkiai susijaudinęs ir nerimavo dėl savo saugumo. Prašė manęs susisiekti su žurnalistais, jeigu jam Norvegijoje kas nors atsitiktų“.

Anksčiau tris kartus teistas S. Šarpajevas irgi gyveno ir dirbo Norvegijoje. Jis buvo suimtas policijos tuomet, kai atvyko pasisvečiuoti į Lietuvą. Dėl to sunerimusi Norvegijoje likusi jo žmona skundėsi be vyro negalinti išlaikyti keturių nepilnamečių vaikų.

R. Jankauskas į teismo posėdžius vežiojamas iš Alytaus pataisos namų. Vyras ten atlieka 15 metų laisvės atėmimo bausmę už kitą žmogžudystę. Įsivėlęs į incidentą prie naltinio baro „Kalifornija, R. Jankauskas sumušė klaipėdietį Kęstutį Juknevičių, kuris mirė ligoninėje.

Trijulė kaltinama prieš 12 metų uostamiestyje nužudžiusi tuomečio Lietuvos taupomojo banko (LTB) apsaugininką 28-metį Algirdą Urmoną. Kruvina egzekucija surengta 2000 metų birželio 8-osios pavakare - A. Urmonas suvarpytas kulkomis prie savo namų Laukininkų gatvėje, kai grįžo automobiliu „Mercedes Benz 230“ iš treniruotės.

Žmogžudystė sukėlė daug kalbų, nagrinėtos įvairios versijos, prieš teismą stojo kiti kaltinamieji, bet vėliau byla prieš juos nutraukta. S. Šarapajevas ir R. Jankauskas pateko į teisėsaugos akiratį, kai prabilo vienas anksčiau tylėjęs liudininkas, neseniai miręs nuo ligos. Tačiau prokurorai nesijaudina dėl bylos - liudininko parodymai užfiksuoti.

LTB Klaipėdos skyriaus apsaugos tarnyboje dirbęs aukštas, stambaus sudėjimo A. Urmonas anksčiau aktyviai sportavo - buvo Klaipėdos „Granito“, „Atlanto“, Gargždų „Bangos“ futbolo komandų žaidėjas.

Manyta, jog jis nužudytas iš keršto - į vyrą buvo paleistos 7 kulkos iš dviejų nenustatyto modelio pistoletų ir nupjautvamzdžio.

Tą vakarą grįžtančio iš treniruotės A. Urmono krepšyje gulėjo pistoletas „Beretta“, bet vyras nespėjo išsitraukti savo ginklo - žudikų kulkos perskrodė priekinį automobilio langą. Liudininkai matė tris Laukininkų gatve nubėgančius vyrus. Vienas jų buvo užsimaukšlinęs kaukę.

A. Urmonas sietas su tais laikais Klaipėdoje siautėjusia arbatinių grupuote, konkuravusia su kitomis gaujomis. Nusikalstamo pasaulio atstovai jį pravardžiuodavo „Prevenciniu“, „Didžkiu“. Nevedęs vyras gyveno su tėvu jūrininku, kuris žudynių dieną buvo išplaukęs į reisą.

Kiek anksčiai, 1996 metų spalio 10-ąją, Danės gatvėje, prie „Lietuvos telekomo“ pastato, susišaudžius grupei jaunuolių, tarp nukentėjusiųjų buvo ir A. Urmonas - vyrui į kojas ir krūtinę pataikytas 3 kartus. Po susišaudymo į tris miesto ligonines buvo atvežti 4 sužeisti asmenys. Kiti incidento dalyviai spruko automobiliu „Volkswagen Jeta“.

Visi sužeistieji atsisakė teikti bet kokius parodymus, tvirtino nepažįstantys į juos šaudžiusių vyrų. Po incidento pasveikęs A. Urmonas iškart baigė aktyviąją futbolininko karjerą - sportavo tik savo malonumui. Žudikų kulkos klaipėdietį pasivijo vėliau.

Kriminalistai įtarė, kad tarp 7-8 šaulių, kurie prie „Lietuvos telekomo“ pastato švaistėsi ginklais, būta kitos tais laikais miestą šiurpinusios storinių gaujos atstovų. Jie galėjo įsidėmėti A. Urmoną.

„Ankstesnė versija, kad jį galėjo nužudyti R. Jankauskas, pasitelkęs į pagalbą brolius Šarapajevus, patvirtinta“, - kalbėjo A. Giniotis.

Tyrėjai mano, jog tai galėjo būti koks nors sąskaitų suvedinėjimas arba storinių gaujos kerštas už tai, kad A. Urmonas buvo apkūlęs R. Jankauską.

Teisiamiesiems gresia laisvės atėmimo bausmės nuo 8 iki 20 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.