Sukčius neegzistuojančiais automobiliais sugundė 80 pirkėjų

Panevėžio miesto apylinkės teismo teisėjai Gražinai Kazilionienei prireikė pusantros valandos perskaityti nuosprendžio 33 metų panevėžiečiui Tomui Andrijauskui rezoliucinę dalį, o pačiam nuosprendžiui surašyti sunaudota net 70 lapų. Jeigu išgirsti nuosprendžio būtų sugužėję visi nuo teisiamojo nukentėję žmonės, teismo salėje jie nebūtų tilpę.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Jun 13, 2013, 6:31 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 1:49 PM

T. Andrijauskas pripažintas kaltu dėl sukčiavimo internetu – iš maždaug 80 nukentėjusiųjų jis paėmė avansą už neegzistuojančius automobilius, kuriuos internetiniuose skelbimų portaluose siūlė pirkti patikliems pirkėjams ir taip jiems padarė apie 50 tūkst. litų nuostolį. Panevėžietis taip pat nuteistas už neteisėtą disponavimą elektroninėmis mokėjimo priemonėmis bei psichotropinėmis medžiagomis ir plėšimą Vokietijoje. Teismas už šiuos nusikaltimus T. Andrijauskui skyrė 9 metų laisvės atėmimo bausmę.

Naudojo supirktas korteles

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad 2009-2010 metais T. Andrijauskas internetiniuose skelbimų portaluose vis paskelbdavo perkąs bankų mokėjimo korteles ir internetinės bankininkystės duomenis. Tokiu būdu panevėžiečio rankose atsidūrė mažiausiai 12-kos asmenų internetinės bankininkystės duomenys, kuriuos jis sėkmingai panaudojo sukčiaudamas.

Per 2009-2010 metus T. Andrijausko aukomis tapo apie 80 asmenų, interneto portaluose ieškojusių pirkti automobilių ar motociklų. Jie užkibdavo ant sukčiaus skelbimų apie nebrangiai parduodamas transporto priemones. Panevėžietis iš susidomėjusių jo tariamai parduodamais įvairių markių motociklais ar automobiliais žmonių pareikalaudavo sumokėti avansą. Šiuos pinigus pirkėjai turėdavo pervesti į T. Andrijausko prisipirktų svetimų banko kortelių sąskaitas.

Tačiau sumokėję nuo 50 eurų iki 7 tūkst. litų avansą, pirkėjai likdavo it musę kandę – pardavėjas, pasiėmęs pervestus pinigus, tiesiog dingdavo.

T. Andrijauskas nuolat keitė mobiliųjų telefonų SIM korteles ir kitaip mėtė pėdsakus – per kratas policijos pareigūnai jo namuose rado daugiau nei 30 SIM kortelių, 17-ka mobiliojo ryšio telefonų.

2011 metų vasarį atlikdami kratą T. Andrijausko bute pareigūnai rado ir 0,329 gramo psichotropinės medžiagos – metamfetamino. Vyriškis tvirtino šios narkotinės medžiagos kadaise įsigijęs Olandijoje ir laikęs be tikslo parduoti.

Vokietijoje apiplėšė tautietį

T. Andrijauskas pripažintas kaltu ir dėl Vokietijoje įvykdyto plėšimo. 2010 metais kartu su dviem savo pusbroliais – Gvidu ir Dainiumi Andrijauskais panevėžietis įsiveržė į motelio kambarį, kur buvo apsistojęs lietuvis Juozas N. Tautiečiui plėšikai kelis kartus trenkė veržlėrakčiu ir pagrobė 1,7 tūkst. eurų, mobiliojo ryšio telefoną bei fotoaparatą ir nuvarė 8,5 tūkst. eurų vertės automobilį „Crysler“. Iš viso nukentėjęs lietuvis nuostolį įvertino 35 tūkst. 190 litų.

Teisėjai perskaičius nuosprendžio rezoliucinę dalį ir išgirdęs, kad jam skirta 9 metų laisvės atėmimo bausmė, T. Andrijauskas nesielvartavo. Vyriškį labiau sujaudino žinia, kad konfiskuojamas jo kompiuteris. „Ten mano asmeninės nuotraukos, filmukai sukelti – mano gyvenimas. Gal galima būtų prieš konfiksuojant persirašyti?“ – teisėjos paklausė panevėžietis. Tačiau sulaukė neigiamo atsakymo.

Nors virtualioje erdvėje įvykdyti nusikaltimai T. Andrijauską atvedė į teisiamųjų suolą, jis ir toliau neabejingas kompiuteriams – nuo žurnalistų jis teisme dangstėsi apie kompiuteriją rašančiu žurnalu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.